Meclis'e bağımlılıkla mücadele çağrısı

24 Ekim 2023

Güncelleme: 24 Ekim 2023

A
A

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekili Hasan Küçük, konuşmasında bağımlılık konusunu ve etkilerini ele aldı. Küçük, sağlıklı bireylerin yetiştirilmesinde ve bağımlılıkla mücadelede Meclis’in sorumlulukları olduğuna dikkat çekti. 

ZgotmplZ

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısı güncel konuşmaların ardından sona erdi.

Toplantının son konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Ulusal Birlik Partisi (UBP) Girne Milletvekili Hasan Küçük, konuşmasında bağımlılık konusunu ve etkilerini ele aldı. Küçük, sağlıklı bireylerin yetiştirilmesinde ve bağımlılıkla mücadelede Meclis’in sorumlulukları olduğuna dikkat çekti. 

Özellikle dünyada ve ülkede bağımlılık vakalarının arttığını kaydeden Küçük, hükümetin 5 yıllık kalkınma planı içerisinde de muhakkak bağımlığa ilişkin önleyici ve tedavi edici programların yer alması gerektiğini kaydetti. 

Bağımlılığın ne olduğunu tanımlayan ve nedenleri hakkında bilgi veren Milletvekili Küçük, özellikle bağımlılıkta ebeveynlerin çocuklara karşı tutumunun çok önemli olduğunu vurguladı, bunun hakkında yapılan çalışmalara yer verdi.

“SAĞLIKLI TOPLUM İÇİN CİDDİ BİR POLİTİKA BELİRLEMEMİZ GEREKİR”

“Okul, aile, sosyal çevre bir bütündür” diye konuşan ve bunların uyumlu olmamasının bağımlılıkta risk teşkil ettiğini belirten Hasan Küçük, okulun hayatın kendisi olduğunu ve başarısız geçen bir eğitim hayatının da en önemli tetikleyici nedenlerden biri olduğunu söyledi.

Küçük, sağlıklı bireylerin sağlıklı toplumu yarattığını ve bu kapsamda sağlıklı toplum için kurumsal hafızayla birlikte ciddi bir politikanın belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Devlet Sağlık Örgütü’nün bağımlılıkla ilgili yaptığı çalışmalara yer veren Küçük, buna göre pandemi sonrasında bağımlılık türlerinin ve nedenlerinin çeşitlendiğini ve bağımlı olma riski taşıyan kişi sayının arttığını söyledi. 

Bu konunun kalkınma planlarının yanında bütçe çalışmalarına da eklenmesi gerektiğini belirten Küçük, bugüne kadar ülkede yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi ancak bu çalışmaların yeterli olmadığını düşündüğünü ifade etti. Küçük, yapılan araştırmaların bağımlılıkta planlayıcı ve önleyici tedbir alınması için harcanan bütçenin, sorunun çözümü için harcanan bütçenin dörtte biri olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

"2022 YILININ TÜMÜNDE 122 KG UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLİRKEN, 2023’ÜN SADECE 8 AYINDA BU RAKAM 265 KG”

Madde kullanımı hakkında da konuşan Küçük, elde ettiği verilere göre, 2022 yılında 122 kg uyuşturucu ele geçirildiğini, bu rakamın 2023 yılının ilk 8 ayında ise 265 kg’ye çıktığını belirterek, kısa süredeki yüksek artışa dikkat çekti, bunun yanında, madde kullanım türleri ve sıklığının da arttığını söyledi.

Dünyada ve ülkede artan sosyal medya bağımlılığına değinen UBP Milletvekili Küçük, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2022 ve 2023 yıllarını karşılaştırdığı verilerini paylaştı; Küçük sosyal medyanın kişi üzerindeki olumsuz etkileri hakkında konuşarak, “Nereye kadar, Neden bu kadar?” diye sordu.

Küçük, “Bağımlı olmayalım, üretken olalım, farkında olalım” dedi ve sağlıklı bireylerin yetişmesinde Meclis’in sorumlulukları olduğunu söyleyerek, Meclis’i göreve davet etti. 

DİĞER KONUŞMALAR...

Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Fikri Toros, “Sigortacılık Sektöründe Acil İhtiyaç Olan Düzenlemeler” konulu güncel konuşma yaptı.

Toros, Maliye Bakanı’nın bu konuşmaya ilgi göstermemesinden üzüntü duyduğunu kaydetti.

Sektörün önemine değinin Toros, şirket sayılarına değinerek, bu sayının dünya ortalamalarına göre yüksek olduğunu belirtti.

Sigorta şirketlerinin sayı bazında değil nitelik bazında artırılması gerektiğini dile getiren Toros, yasanın güncellenmemesi nedeniyle ön izinlerin artarak verildiğini kaydetti ve acilen gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurguladı.

Doğal afet sigortalarının zorunlu yapılması gerektiğini dile getiren Toros, ülkede doğal afetlere karşı zorunlu sigorta olmamasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

Zorunlu deprem tarifelerinin belirlenmesi gerektiğini dile getiren Toros, sigorta sahiplerinin menfaatlerinin de korunması gerektiğini belirtti.

Sigorta şirketlerinin dijital dönüşümünü kullanarak müşterilere daha etkin hizmet verebileceğini kaydeden Toros, kuzey ve güney geçiş noktalarında da, sigortalarda da düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.  

Sigorta yasasının güncellenmesi için Maliye Bakanını göreve çağıran Toros, güncellenmesi gereken yasalarda CTP’nin desteğinin tam olacağını söyledi.

ULUÇAY: ÜLKE EKONOMİSİ ETKİLENİYOR

Cumhuriyetçi Türk Partisi Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay’ da “Çarşı, Ekonomi ve Siyaset” konulu güncel konuşma yaptı.

Ülkeyi etkileyen dışsal ve içsel faktörlerin önemine vurgu yapan Uluçay, gıda enflasyonunun önlenemez yükselişi ve girdi faaliyetlerinin yükselmesinin ülke ekonomisini etkilediğini kaydetti.

Ülkede bazı projeksiyonların uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Uluçay, özellikle DAÜ’de bugün itibariyle yeni bir dönem başladığına işaret ederek, kaliteli ve nitelikli eğitimini sürdürmesinin çok önemli olduğunu belirtti.

DAÜ’nün ülke ekonomisine katkısını anlatan Uluçay, hükümet olarak somut katkının yapılması gerektiğini kaydetti.

Gazimağusa limanına yönelik bazı hamleler yapıldığını söyleyen Uluçay, limanların özelleştirilmesine ihtiyaç duyulmadığını kaydederek, orada sağlanan ekonomik değerin bir ekonomik alan olarak ele alınması gerektiğini belirtti.

Uluçay, tam gün eğitimde ise sendikalar, yöneticiler ve ailelerle birlikte pilot uygulama yapılması gerektiğini söyledi.

2024 yılı içeresinde 5 yıllık kalkınma planı çalışmalarının ülkenin kısa ve orta vadeli projeksiyonları göz önünde tutularak yapılması gerektiğini dile getiren Uluçay, kalkınma planlarında öngörülemeyen bazı gelişmeler olabileceğini kaydetti. Uluçay, ülkenin plan ve programları çalışmalarının dikkatli yapılması gerektiğini belirtti.

SOLYALI: GEREKLİ DENETİMLER YAPILMALI

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Ürün Solyalı, “Yüksek Öğretim, Kaçak Yaşam ve Devletin Sorumluluğu” konulu güncel konuşma yaptı.

Yükseköğrenimde, özellikle KKTC vatandaşı olmayan kişilerin içinde bulunduğu zor durumu dile getiren Solyalı, her gün gazetelerin ön sayfalarında 3. ülkelerden gelen öğrencilerin mahkemeler önündeki fotoğraflarıyla dolu olduğunu söyledi. Solyalı, bu konuya önem verilmesi ve gerekli denetimin yapılması gerektiğini kaydetti.

Ülkede 22 yükseköğrenim kurumu tespit ettiklerini dile getiren Solyalı, yüz bine yakın diğer ülkeden gelen ve yüksek öğrenim adı altında ülkeye giriş yapan kişilerin olduğunu söyledi.

Cezaevine giren yabancı sayısında her geçen gün arttığını kaydeden Solyalı, cezaevinde KKTC vatandaşı olmayanların oranının yüzde 72 olduğuna dikkat çekti.

Hem acenteler, hem üniversitelerin getirdiği her kişi hakkında mükellefiyet sahibi olunması gerektiğini dile getiren Solyalı, denetim sorumluluğunun yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

ÇAVUŞOĞLU: 110 BİN ÖĞRENCİ VAR CEZA ALAN ÖĞRENCİ SAYISI YÜZDE 1

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu da eleştirileri yanıtladığı konuşmasında, ülkedeki üniversite sayısının 23, öğrenci sayısının ise 110 bin olduğuna işaret ederek, ceza alan öğrenci sayısının ise yüzde 1 olduğunu söyledi.

İstismarın sözkonusu olduğu gibi sıkıntılı günler de yaşandığını dile getiren Çavuşoğlu, gerçekten öğrenci olanların adaya gelmesinin istendiğini kaydetti.

Burada bazı öğrencilerin kaçak çalıştıklarının gerçek olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, öğrencilerin adadaki durumunun denetlenmesi gerektiğini de söyledi. Çavuşoğlu, ülkede görev paylaşımları olduğunu ve herkesin görevini daha yüksek performansta yapmasına vesile olacağını kaydetti.

Bu sene itibariyle çift vize uygulamasından dolayı uçak biletlerinin gidiş-dönüş birlikte alındığına dikkat çeken Çavuşoğlu, artık yaşanan herhangi bir sorunda ülkeye mali açıdan yük olunmayacağını belirtti.

Kürsü konuşmaların izlendiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, dünyanın birçok ülkesine ulaşan bu konuşmaların önemine dikkat çekerek, suçlu öğrenci oranının çok olmadığını, verilerin daha doğru verilmesi gerektiğini kaydetti.

YEŞİLIRMAK'TAN SALDIRILARA KINAMA

Ulusal Birlik Partisi İskele Milletvekili Emrah Yeşilırmak “İsrail’in Hukuka Aykırı Saldırıları, Filistin, Orta Doğu ve Akdenizi Bekleyen Tehlike” konulu güncel konuşma yaptı.

Dünyanın sessiz bir şekilde savaşı izlediğini dile getiren Yeşilırmak, Rusya’ya bir sene içerisinde 14 bin 22 yaptırım uygulandığını söyledi.

İsrail’in masum insanları bombalayarak öldürmesinin adının intikam konmasını eleştiren Yeşilırmak, yaşanan olayları anlatarak, barbarlık, vahşet ve soykırım olan bu saldırıları kınadığını belirtti..

Yeşilırmak, yapılan saldırıların sona ermesini temenni etti.

Küçük’ün konuşmasının ardından Meclis Genel Kurulu sona erdi. 

Genel Kurul’un bir sonraki toplantısı 30 Ekim Pazartesi saat 10.00’da yapılacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar