Lefkoşa'da Batı Nil Virüsü vakası tespit edildi

4 Ekim 2023

A
A

Sağlık Bakanlığı, Lefkoşa'da "1" Batı Nil Virüsü (BNV) vakası tespit edildiğini açıkladı.

ZgotmplZ

KKTC'de  sivrisinekler aracılığıyla bulaşan bir enfeksiyon hastalığı olan Batı Nil Virüsü (BNV) vakasına rastlandı.

Sağlık Bakanlığı, vakanı Lefkoşa'da görüldüğünü duyurdu, duruma ilişkin daha fazla ayrıntı paylaşmadı.

BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?

Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamada, Batı Nil Virüsü'nün enfekte sivrisineklerden bulaştığını, sivrisineklerin ısırarak insanlara ve hayvanlara bulaştırabildiğini ve insandan insana bulaşmadığını belirtti.

Ana  konağı kuşlar olan Batı Nil Virüsü insanlara en sık "Culex" cinsi sivrisineklerin ısırması ile bulaşıyor.

Batı Nil Virüsü enfeksiyonun bazı vakalarda hiçbir belirti göstermezken, bazı vakalarda yatarak tedavi gerektirecek ve hatta ölüme yol açacak kadar ciddi seyirli olabileceği belirtildi.

VİRÜSE BAĞLI GELİŞEN HASTALIK BELİRTİLERİ NELER?

Bakanlığın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

"Batı Nil Virüsü’ne bağlı olarak gelişen hastalıkta çoğu zaman ilk görülen belirti baş ağrısıdır. Çoğunlukla grip benzeri semptomlarla ortaya çıkan belirtileri arasında sırt ağrısı sık görülmektedir. Ani başlayan yüksek ateş, halsizlik ve kaslarda güçsüzlük önemli belirtiler arasındadır. Mide bulantısı, kusma, ishal, deride kızarıklık ve lenfadenopati olarak bilinen lenf bezlerinin aşırı şekilde şişmesi gibi semptomlar da bulunmaktadır. Vakaların yüzde 90’ında ise Batı Nil Ateşi olarak bilinen yüksek ateş görülmektedir."

AŞISI VE İLAÇLA TEDAVİSİ YOK

Bakanlık açıklamasında, virüsün aşısı ve ilaçla tedavi olmadığı için korunma tedbirlerinin çok önemli olduğunu vurguladı.

"ÜREME KAYNAKLARINI ÖNLEYİN"

Bakanlık vatandaşa şu uyarıları yaptı:

"Hastalık taşıyan sivrisineklerin uçmadan üreme kaynağında önlenebilmesi amacıyla evlerimizin çevresinde kaplarda üreyen sivrisineklerine üreme olanağı tanımamak, oluşan larvaları yok etmek için evlerimizin bahçesinde olan saksı altındaki suların, süs havuzlarının, kapların ve lastik içinde biriken suların sık sık boşaltılması önemli."

Sağlık Bakanlığı, aynı zamanda, sivrisineklerden bulaşan hastalıkların önlenmesi için aralıksız devam ettiği ilaçlama çalışmalarının yanında sivrisinek tür belirleme çalışmalarının da devam ettiğini,  tedbirler konusunda halkı bilinçlendirme çalışmalarının da sürdürdüğünü açıkladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar