Kuşa çarpan Türk Yıldızları jeti düştü: Tarihindeki üçüncü kaza

6 Aralık 2022

Güncelleme: 6 Aralık 2022

A
A

Türk Yıldızları ekibine ait F5 tipi uçağı kuş çarpması sonucu motorlarının durması nedeniyle Konya'da düştü. Uçaktan atlayarak kurtulan pilotun sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Türk Yıldızları ekibine ait F5 tipi uçağı kuş çarpması sonucu motorlarının durması nedeniyle Konya'da kaza kırıma uğradı.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türk Yıldızları ekibine ait F5 tipi bir uçağımız kuş çarpması sonucu motorlarının durması nedeniyle Konya’da kaza kırıma uğramıştır. Pilotumuz uçaktan atlayarak sağ olarak kurtulmuş, gerekli kontrol ve tedavisinin yapılması için hastaneye sevk edilmiştir. Pilotumuzun sağlık durumu iyidir." ifadeleri kullanıldı.

Konya Valisi Vahdettin Özkan, pilotu, kaldırıldığı Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ziyaret etti.

Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal da olay yerinde incelemelerde bulundu.

Başsavcılığın soruşturma başlattığı olayın tüm yönleriyle titizlikle incelendiği öğrenildi.

TÜRK YILDIZLARI'NIN ÜÇÜNCÜ KAZASI

Türk Yıldızları ekibine ait jetler daha önce iki kez kazaya karışmış, her iki olayda pilotlar şehit düşmüştü.

13 Mart 2012 tarihinde NF-5 savaş uçaklarıyla eğitim uçuşu sırasında uçağın düşmesi sonucunda Pilot Yüzbaşı Ümit Özer şehit düşmüştü.

Türk Yıldızları'na ait bir NF-5 uçağı da 7 Nisan 2021 tarihinde eğitim uçuşu sırasında Konya'nın Karatay ilçesinde Fevzi Çakmak Mahallesi mevkiinde bilinmeyen bir nedenle düşmüştü. Uçağın pilotu Hava Pilot Yüzbaşı Burak Gençcelep şehit düşmüştü.

Türk Yıldızları, 400’üncü gösterisini 15 Kasım 2012 tarihinde Girne'de gerçekleştirdi.
TÜRK YILDIZLARI HAKKINDA

Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde bulunan ulusal akrotim gösteri ekibi olan Türk Yıldızları, 7 Kasım 1992’de kuruldu.

25 Aralık 1992 tarihinde 4 adet NF-5 uçağı ile eğitimlere başlayan Türk Yıldızları, süpersonik özellikte olan bu uçaklarla akrobasi gösterisi düzenleyen dünyada birkaç ekipten birisi olarak biliniyor.

"Türk Yıldızları" adı verilen akrotim, ilk gösterisini dört NF-5A/B Freedom Fighter uçağı ile 18 Haziran 1993 tarihinde Ankara‘nın Akıncı bölgesinde bulunan 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığı‘nda gerçekleştirdi. 

Akrotimin, Türk halkına tanıtımı 5 Ekim 1994 tarihinde Diyarbakır'da 8’inci Ana Jet Üs Komutanlığı'nda 29 Ekim 1994 Cumhuriyet Bayramı törenlerinde gerçekleşti.

Türk Yıldızları’nın 100’üncü gösterisi ise 29 Ekim 2000 tarihinde Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Ankara Atatürk Kültür Merkezi’nde sergilendi.

Türk Yıldızları, 24 Ağustos 2001’de Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, 1 milyonu aşkın kişiye düzenlediği hava gösterisiyle birlikte dünya rekoru kırdı.

Envanterinde modernize edilmiş 10 adet NF-5A 2000 ve 6 adet NF-5 2000 Freedom Fighter uçağı bulunan ve çağrı adı "Türk Yıldızları" olan 134’ncü Akrotim Filo Komutanlığı, halen 6/8 uçakla gösterilerine devam ediyor. Bünyesinde 7 pilot, 6 filo yer ekibi ve 38 bakım personeli bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir