Kürşat'tan İskele'de "sistematik çeteleşme" iddiası

17 Ekim 2023

Güncelleme: 17 Ekim 2023

A
A

CTP İskele Milletvekili Fide Kürşat, İskele bölgesinin parsel parsel yabancıların eline geçtiğini belirterek, bölgede sistematik bir çeteleşme olduğu iddiasını dile getirdi.

ZgotmplZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) İskele Milletvekili Fide Kürşat, Cumhuriyet Meclisi'nde “İskele SOS Veriyor” başlıklı konuşma gerçekleştirdi.

Kürşat, İskele ve bölgede, arazi mülkiyetlerinin sürekli el değiştirdiğini, bu konuda sistematik bir çeteleşmenin de gözlemlendiğini, buna eklemli plansız, programsız, kontrolsüz, çarpık hatta kaçak yapılaşma ile bölgede “modern bir varoşlaşmanın” kökleştiğini söyledi. 

Kürşat'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

  • İskele Bölgesi’nde uzunca bir süredir yoğun olarak;  plansız, programsız, kontrolsüz, çarpık hatta kaçak yapılaşma ve bununla birlikte yoğun bir yabancı nüfus artışı söz konusudur. 
  • Arazi mülkiyetleri sürekli el değiştiriyor ve toprak mülkiyeti özellikle Ruslara, Ukraynalılara, İranlılara, İsraillilere geçiyor. Altını çiziyorum; Şu anda bölgedeki nüfus ve mülkiyet yapısı bilinmiyor.
  • Demografik yapı hızla değişiyor, sosyo-kültürel ve ekonomik yapı da bu çarpıklıktan nasibini alıyor.
  • İskele bölgesi yıllardır bekleyen İmar Planı, mevcut emirnamenin sürdürülebilir olmayışı, yerel yönetimdeki zafiyetlerden dolayı ruhsatsız kaçak yapılaşma ile her geçen gün hızla betonlaşmaya devam ediyor.
  • Bazı kesimler için bölgede bir kalkınma, gelişme gibi görülen ya da kasten gösterilen betonlaşma ve artan kontrolsüz nüfus akışı maalesef “modern varoşlaşma” niteliğinden öteye geçemiyor…
  • Sadece toprak el değiştirmiyor, sermaye de el değiştiriyor.
  • Yanlış verilen vatandaşlıklar, avukatlar, muhasebeciler ve nice komisyoncular tarafından araziler, niteliğine bakılmaksızın parsel parsel yabancıların eline geçiyor. 
  • Tapudan aratma yaptırarak, arazilerin envanterini çıkarıyorlar, sonra da komisyoncular emlakçılar eliyle insanları arıyorlar, buluyorlar fahiş fiyatlar teklif ediyorlar, ikna ediyorlar… Yani sistematik bir çeteleşme de var…
  • İnsanlar sözde hükümetin umursamadığı mevcut ekonomik koşullar nedeniyle bu arazilerde yıllarca çalışsalar da emeklerinin karşılığını alamayacakları için, elde edemeyecekleri bedelleri kabul ederek satıyorlar. Bölge halkı geçici bir refah hali yaşasalar da bu yoğun sermaye değişimi ve yabancılaşmadan dolayı panik halindeler. Bunu bölgeyi ziyaret eden herkes net bir şekilde dinleyebilir… 
  • Bize vatan millet Sakarya, şehit, eşit egemenlik diyenler biliyor mu ki toprak devletin temelidir, egemenlik ve bağımsızlığın en önemli unsurudur. Sizin ulusal çıkardan anladığınız nedir? 
  • Yabancılara kritersiz mülk satışı aynı zamanda bir “güvenlik” meselesidir. Yabancıların taşınmaz mal edinmesine bazı kısıtlamalar getirilmesi, bu saatten sonra çok stratejik bir konudur.
  • Bu gidişle çok yakında daha da fazla sosyo-ekonomik sorunla yüz yüze geleceğiz. Bu konuda duvara toslamış durumdayız. Demografik yapı da değişiyor. Bunun adı çok kültürlülük, kozmopolit yapı ya da kalkınma değildir. Burada yaşanan kaostur…
  • Bölgede yükselen binalar, turistik tesisler, açılan galeriler, emlakçılar, değişen levhalar bazı kesimler için bölgesel gelişme, çok kültürlülük, kozmopolit yapı gibi algılansa da şu anda içinde bulunulan durum tam anlamı ile “Modern bir Varoşlaşmadır”. Modern varoşlaşma," gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerdeki kentlerdeki nüfus artışı ve kentsel yayılmanın  sonucu olarak ortaya çıkan bir kavramdır. İskele’de merkezden dışa doğru hızla yayılan plansız, kontrolsüz, alt yapısız, sermaye odaklı, topraktan ranta yönelik “yüksek yoğunluklu” konut alanları bunun göstergesidir. Yetersiz altyapı, su temini, atık yönetimi, kanalizasyon sorunları, ulaşım sorunları bu modern varoşlaşmanın bir sonucudur.
     

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar