Külliye ayaklanması: Yerli firmalara taşere edilen külliye projesi hakkında neler biliniyor?

27 Eylül 2022

Güncelleme: 27 Eylül 2022

A
A

Protokolde 620 milyon TL kaynak ayrılan ancak Türkiye'de 2 milyar 497 milyon TL bedelle ihale edilen "külliye" projesi için çalışmalar başladı. Yerli firmalara taşere edilen proje için yapım izni yok. Eylemler kapıda, müteahhitler ise buna karşı...

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 19 Temmuz 2021'de Cumhuriyet Meclisi'nde müjdelediği, içinde Cumhurbaşkanlığı binası, Meclis binası ve millet bahçesinin de yer alacağı "Cumhurbaşkanlığı Sarayı Projesi” için Metehan bölgesinde tahsis edilen arazide çalışmalar başladı.

Ağaçların kesilerek arazinin tıraşlandığı çalışmalarla ilgili hükümetten ve Cumhurbaşkanlığı'ndan henüz bir ses yok.

Lefkoşa Türk Belediyesi de çalışmaların bilgileri dışında yapıldığını bildirdi.

İnşaat Mühendisleri Odası da proje için kendilerinden vize alınmadığını açıkladı.

Projeye karşı çıkan Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile Cumhuriyetçi Türk Partisi, Metehan Çemberi'nde "insan zinciri" oluşturarak, tepkilerini ortaya koyma kararı aldı.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği ise, projede yerli müteahhitlerin çalışacağı gerekçesiyle eyleme destek vermeyeceğini açıkladı.

ERDOĞAN "MÜJDE"LEDİ

19-20 Temmuz 2021 tarihinde Ada'yı ziyaret eden Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Temmuz'da Kıbrıs Barış Harekatı'nın 47'nci yıl dönümü dolayısıyla Cumhuriyet Meclisi Özel Oturumu'na katılmış, günler öncesinde duyurduğu müjdenin; içinde Cumhurbaşkanlığı binası, Meclis binası ve millet bahçesinin de yer alacağı "Cumhurbaşkanlığı Sarayı Projesi” olduğunu açıklamıştı.

Kamuoyunda "külliye" olarak bilinen proje, 2021 Mart ayı başında imzalanan Türkiye-KKTC Mali İşbirliği Antlaşması Eylem Planı’nda yer almış ve o anlaşmada Cumhurbaşkanlığı için yeni bir Cumhurbaşkanlığı binası yapılacağı ortaya çıkmıştı.

ARAZİ KTBK'DEN ALINDI

Proje için Metehan bölgesinde kalan (Aydemet-Ortaköy) Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri'ne ait arazi, 2021 Kasım ayında Cumhurbaşkanlığının kontrol ve yönetimine verilmişti.

MALİ PROTOKOLE GÖRE TAHSİS BEDELİ 620 MİLYON TL

İki ülke arasındaki 2022 İktidasi ve Mali İşbirliği Anlaşması'nda proje için Türkiye Cumhuriyeti, 620 milyon TL kaynak ayırmıştı.

İHALE 2.497 MİLYAR TL’YE VERİLDİ

Proje, 7 Temmuz'da açık ihale yerine pazarlık yöntemi ile Türkiye'de Siyahkalem Mühendislik İnşaat isimli firmaya verildi.

Türkiye Kamu İhale Kurumu'na bağlı Elektronik Kamu Alımları Platformu sayfasından 10 Ağustos'ta sonucu duyurulan ihalenin bedeli ise 2 milyar 497 milyon TL oldu.

25 Temmuz 2022 başlangıç tarihi olan projenin bitiş tarihi ise 6 Aralık 2023 olarak ihale sözleşmesinde yer aldı.

PROJE YERLİ FİRMALARLA BAŞLADI

İhalenin sahibi Ankaralı firmanın projeyi yerli firmalara taşere ettiği bildirildi.

YeniDüzen'e konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer,  Siyahkalem şirketin, külliye inşaat işlerinin yüzde 80’ini, Kıbrıslı Türk müteahhitlere vereceği yönünde taahhütte bulunduğunu ifade etti.

Bugün Kıbrıs, arazi temizliğini Girne merkezli bir firmanın aldığını, projenin geri kalanını ise Tüfekçi LTD.'nin yapacağını yazdı.

Gazeteye konuşan Tüfekçi LTD. Direktörü Hüseyin Tüfekçi, inşaatın haftaya başlayacağını belirtti. Öncelikle 3 katlı, "U" şeklindeki Meclis binasının yapılacağını aktaran Tüfekçi, ilk etapta 200 işçinin çalışacağını, 6 ayda binanın karkasının bitirileceğini söyledi. Tüfekçi, “Az ağaç kesildi, Millet Bahçesi de yapacağız, proje çok güzel. Lefkoşalının yürüyebileceği bir bahçesi olacak.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar