Kovid-19'a karşı çift maske

24 Şubat 2021

Güncelleme: 24 Şubat 2021

A
A

Yapılan bir araştırma, çift maske takmanın, koronavirüse karşı tek maskeye oranla iki kat daha fazla koruma sağladığını ortaya koydu.

ZgotmplZ

Maske kullanımı koronavirüsten korunmak için alınan önlemlerin başında geliyor. Virüsün mutasyona uğramasıyla, son dönemde daha fazla koruma sağladığı gerekçesiyle çift maske kullanımı da yaygınlaştı.

Konuyla ilgili ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi ‘nin (CDC) Şubat başına yayımladığı araştırma, tek kullanımlık maskelerin üzerine bir kumaş parçası gibi ikinci bir katmanın takılması halinde, geçişi engellenen partikül miktarının iki kata kadar arttığını ortaya koydu.

CDC'nin araştırmasında maske sayısının yanı sıra maskeyi takma biçiminin de koruyuculuğunda etkili olduğu belirtildi.

DİZDARLI DA ÇİFT MASKE ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi eski Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı, mutant virüse karşı çift maske takılmasını önererek, maskelerden en az birinin cerrahi maske olmasını gerektiğini söylemişti.

Türkiye'de de uzmanlar, özellikle bulaşma hızı daha yüksek olduğu tespit edilen yeni varyantların görülmeye başladığı bir dönemde, sosyal mesafeye ek olarak çift maske kullanımının da etkili bir koruma sağlayabileceğini ifade ediyor.

“DÜZGÜN TAKILIRSA BİR TANE YETER”

Çift maskenin koruyuculuğu konusundaki tartışmaları değerlendirmeye alan Norveç, vatandaşlarına çift maske kullanımının zorunlu olmadığı yönünde bir tavsiyede bulundu. Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü,  düzgün kullanıldığı sürece tek maskenin yeterli olabileceğini ifade etti.

ABD Boston Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Uzmanı Dr. David Hamer de, yüze iyi oturan bir maskenin çoğu durumda yeni tip koronavirüse karşı yeterli korumayı sağladığını vurguluyor.

PEKİ HANGİ MASKELER ÇİFT TAKMAYA UYGUN?

Uzmanlar, her maskenin çift kullanıma uygun olmadığını vurguluyor.

CDC, iki tane tek kullanımlık maskenin üst üste takılmamasını, tek kullanımlık maskelerin üzerine bir bez maskenin takılabileceğini tavsiye ediyor.

Tek başına takılmaları halinde en üst düzey korumayı sağlayan N95, FFP ve KN95 tiplerindeki maskelerin üzerine de ikincisinin yerleştirilmemesi gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar