KKTC, Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak kabul edildi

11 Kasım 2022

Güncelleme: 11 Kasım 2022

A
A

Erdoğan, “Kardeşlik hukukunun gereğini yerine getirerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olmasının kabul edildiğini” açıkladı.

ZgotmplZ AA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Türk Devletleri Teşkilatı'na gözlemci üye olarak kabul edildi.

Alınan kararı Özbekistan'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesi'nde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı.

Erdoğan, Semerkant'ta Ebedi Şehir Kongre Merkezi'ndeki "Türk Medeniyeti için Yeni Dönem: Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru" temasıyla düzenlenen zirvede yaptığı açıklamada, “Kardeşlik hukukunun gereğini yerine getirerek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Teşkilat'a gözlemci üye olmasının kabul edildiğini” söyledi.

Tayyip Erdoğan, "Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olan Kıbrıslı kardeşlerimizin yalnız olmadığını göstererek, çözüm sürecine de katkı sağladık. Bu dayanışma iradesini sergilediğiniz için siz kıymetli kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ediyorum." dedi.

KKTC, alınan kararla birlikte, Türk Devletleri Teşkilatı'nın yapılacak tüm etkinliklerinde yer alabilecek.

KKTC'nin bir sonraki devlet başkanları zirvesinde ise tam üye olması bekleniyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan'ın tarihi Semerkant şehrinde başlayan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Devlet Başkanları 9'uncu Zirvesi'ne katılarak konuşma yaptı.

Semerkant'taki zirveye, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (sol 3), Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile gözlemci ülkeler Türkmenistan Ulusal Konseyi Halk Maslahatı Başkanı, eski Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulı Berdimuhamedov ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban katıldı.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI HAKKINDA

Türk Devletleri Teşkilatı, 1992 yılından beri toplanan, "Türkçe Konuşan Devletler Devlet Başkanları Zirveleri" sonucunda ortaya çıkan ortak siyasi irade üzerine 2009 yılında "Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi" (Türk Konseyi) adıyla kuruldu.

Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurucu üyeleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye'dir.

Ekim 2019'da Bakü'de gerçekleştirilen 7'nci Zirve sırasında Özbekistan, Konsey'e tam üye sıfatıyla katıldı.

Gözlemci iki üyeden Türkmenistan'ın da yakın zamanda tam üye olması bekleniyor.

Macaristan ise Eylül 2018'de Kırgızistan'ın Cholpon-Ata şehrinde düzenlenen Türk Konseyi 6'ncı Zirvesi sırasında gözlemci statüsü kazandı.

Türk Konseyi'nin temel amacı, Türk dili konuşan devletler arasında kapsamlı iş birliğini derinleştirmek, bölgesel ve küresel barış ile istikrara katkıda bulunmak olarak tanımlıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar