Kıbrıslı Türk eczacıdan büyük buluş: Hastane mikrobu kabusu sona eriyor

8 Mayıs 2022

Güncelleme: 8 Mayıs 2022

A
A

Kıbrıslı Türk genç eczacı Mustafa Pehlivan, öldürücü vasfa sahip hastane mikrobu üzerinde etkili olan antibiyotik üretti.

ZgotmplZ

Kıbrıslı Türk genç eczacı Mustafa Pehlivan, “Flavosilin” adını verdiği yeni bir tür antibiyotik üretti.

İsveç’te Uppsala Üniversitesi’nde yapılan testlerde Flavosilin’in halk arasında “hastane mikrobu” olarak bilinen dirençli ve ölümcül mikroorganizma üzerinde etkili olduğu sonucuna varıldığı belirtildi.

Mucidi olduğu yeni antibiyotiğin onay sürecinin devam ettiğini söyleyen Pehlivan, “Ben, o dirençli enfeksiyoz hastalıklardan ölen insanların yarıda kalmış olan hayalleriyim. Flavosilin bir ilaç olacak ve insanlık yaşayacak.” dedi.

Pehlivan, çalışmalarını Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) sağladığı fonla, doktora yaptığı İstanbul Yeditepe Üniversitesi'nde gerçekleştirdi.

FLAVOSİLİN İLACI NE ZAMAN HAZIR OLACAK?

Çalışmalarını halen orijinal ve ilaç olabilecek madde sentezi üzerinde sürdürdüğünü kaydeden Pehlivan, Flavosilin’in toksikolojik ölçümleri sonucunda süreci ilacın 10 kişilik kobay grubunun üzerinde denenmesinin takip edeceğini kaydederek, ilacın onay almasıyla, böbrek tahribatı gibi ağır yan etkileri olan ilaçlar yerine bu ilacın kullanılmaya başlanabileceğini anlattı.

Pehlivan, Flavosilin'in yapılan bir takım ilave çalışma ile Tüberküloz, HIV, Pneuomonia ve Kovid-19 kaynaklı ağır ve dirençli akciğer enfeksiyonlarına karşı da tedavi edici nitelikle olabileceğini kaydetti.

Mustafa Pehlivan, Flavosilin’in patent ofisleri tarafından yayınlanmış patent bilgilerinin, ABD’deki NIH (Ulusal Sağlık Enstitüsü) tarafından yeni bir ilaç molekülü olarak PubChem Ulusal Tıp Kütüphanesi online veri tabanına kaydedildiğini de bildirdi.

MUSTAFA PEHLİVAN KİMDİR?

1990’da Lefkoşa’da doğan Mustafa Pehlivan, 2007’de Lefkoşa TMK’dan mezuniyetinin ardından Hertfordshire Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde eğitim gördü ve lisans eğitimini 2015’te tamamlayarak Hertfordshire Üniversitesi’nden; Şubat 2018’de ise Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nden Master of Pharmacy Mpharm derecesi ile mezun oldu. Ardından İstanbul Yeditepe Üniversitesi'nde Farmasötik Kimya dalında doktora programını tamamladı.

Aralık 2019’da Profesör Jerzy Zbigniew Achimowics adına Polonya’da kurulan Achimowics laboratuvarının öncülüğünü üstlenen ve Prof. Jerzy Achimowics ile birlikte çeşitli araştırmalar yapan Pehlivan, psikiyatride beyin görüntülemenin bazı farklı metotları olarak kullanılabilecek metotların bulgularına dair “Simple Theory of Mind and Body‘’ (Zihnin ve Vücudun Basit Teorisi ) adlı Prof. Jerzy’yle ortak bir makale yayımladı.

Pehlivan, bu yıl 8 Nisan’da ise ABD’de Dünya Akreditasyon Komitesi Dünya Büyük Mütevelli Heyeti Üyeliği’ne atandı.

Mustafa Pehlivan'ın 2016 yılında adına patentli kanser ilacı “Nano Floro Tricyclohexane” adlı buluşu da bulunuyor. Pehlivan, bu yıl 14 Mart’ta Londra’da düzenlenen Tıbbi Kimya Kongresi’ne online konuşmacı olarak katılarak “Prondisik Asit ( 2-Oksetanon-3,4-Diasetik Asit )” başlıklı buluşunu tanıtmıştı.

HASTANE MİKROBU / ENFEKSİYONLARI

Halk arasında "hastane mikrobu" olarak da bilinen öldürücü vasfa sahip hastane enfeksiyonları, yatış esnasında kuluçka döneminde olmayan, hastaneye yattıktan en erken 48 saat sonra veya taburcu olduktan sonraki ilk 10 gün içinde gelişen enfeksiyonlardır. Ateş yüksekliği, öksürük, balgam, ameliyat bölgesinde akıntı, kızarıklık en önemli bulguları arasında yer almaktadır. Özellikle ameliyat olan, bağışıklık sistemi baskılanmış, yaşlı, altta yatan hastalığı olanlar ile yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalar risk altındadır. Enfeksiyon gelişiminde en önemli araç eller olması sebebi ile hastane çalışanlarının el temizliğine dikkat etmesi gerektiği kadar, hastaların ve refakatçilerin de bu konuda duyarlı olması oldukça önemlidir. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar