Kıbrıslı tatilciler bu bayram nerelere gitti? İşte en çok tercih edilen ülke...

30 Nisan 2022

Güncelleme: 27 Haziran 2022

A
A

Ramazan Bayramı tatili her ne kadar üç gün olsa da, tatil planı yapanlar cuma akşamından yola çıktı bile. Peki, yurt dışına tatile giden Kıbrıslılar en çok nereleri tercih etti? Tatile gidişlerde düşüş var mı? İşte detaylar...

ZgotmplZ

Muhabir: Kardelen Göksu

1 Mayıs Pazar günü başlayacak olan Ramazan Bayramı 4 Mayıs Çarşamba günü son bulacak.   

Tatilcilerin bir kısmı bugünü fırsata çevirdi ve turizm acentelerinin düzenlediği özellikle Türkiye’yi kapsayan turları satın aldı. Acenteler, pandemi öncesi bayram tatillerinde Kıbrıslı müşterilerine daha çok Avrupa turu satarken, bu yıl pandemi önlemleri birçok ülkede gevşetilse de tercih Türkiye oldu. Bunun başlıca sebebi ise Türk Lirası'nın (TL) döviz karşısında erimesi ve ekonomik kriz.

Kıbrıs'tan en çok rağbet gören Türkiye turları arasında Çanakkale turu, Güneydoğu Anadolu (GAP) turu ve Batı Karadeniz turu yer alıyor. Üçüncü ülkeler, Türk Lirası’nın (TL) değer kaybından dolayı pek tercih edilmese de İtalya ve Fransa en çok tercih edilen ülkeler arasında.   

PANDEMİ BİTTİ, TURLAR ARTTI..

Dünyayı etkisi altına alan ve iki yılı aşkın bir süredir hayatımızda olan Kovid-19 nedeniyle seyahat kısıtlamaları bulunuyordu. Son zamanlarda özellikle yanı başımızda bulunan Türkiye’nin PCR test zorunluluğunu kaldırması, tercihleri etkilyen bir diğer unsur oldu.

MYK Haber,  turizm acenteleri ile görüştü, Ramazan Bayramı’nda en çok tercih edilen ülkeleri sordu. İşte vatandaş Ramazan Bayramı’nda ne yapacak? Nereleri gezecek?   

Test zorunluluğunun kalkmasıyla yurtdışı turlarında yaşanan düşüş hızlı bir şekilde geri yükselişe geçerken, Sayar Turizm Turlar Sorumlusu Özlem Tanrıver, bu sene Bayram bekledikleri artışı hızla yakaladıklarını dile getirdi. Tanrıver şöyle konuştu:

“ÇANAKKALE TURUNA İNANILMAZ İLGİ VAR”  

“Bayram tatili için Çanakkale turuna inanılmaz bir ilgi var. Bunun dışında Batı Karadeniz, Alaçatı, Sapanca, Abant ve Eskişehir turlarına bu bayram ilgi gören turlar arasında. Üçüncü ülke turlarında da özellikle İtalya ve Fransa tercih edilmektedir.  

İnsanlarımız pandemi döneminde inanılmaz derecede bunaldı ve gezmek istiyor. Özellikle Kovid-19'dan dolayı yapılan PCR testlerinin kalkmasından kaynaklı insanlarımız rahatladı, eskiden birçok prosedür vardı artık güvende kal formunu doldurup kolayca adamıza geri dönebiliyoruz.

Pandemi öncesi Ramazan Bayramı tur istekleri yükselişteydi. Bu bayram da pandemi öncesine yaklaştı.”  

“GÜNEYDOĞU ANADOLU TURLARIMIZ DOLDU”

Travel Time Direktörü Kıymet Günfer de, Güneydoğu Anadolu turlarında yer kalmadığını, üçüncü ülke ziyareti artışını da Kurban Bayramı’nda beklediklerini dile getirdi:  

“Güneydoğu Anadolu (GAP) turu, Batı Karadeniz turu ve Marmara turu en çok tercih edilen turlarımızdan biridir. Özellikle GAP turu Ramazan Bayramı için doldu ve hiç yer kalmadı. Diğer turlar için de aynı şekilde çok az yer kalmış durumda. Üçüncü ülkelerde tercihler biraz daha az, Kovid-19 kaynaklı yapılan PCR testlerinin üçüncü ülkelerde yavaş yavaş kalmasından kaynaklı bu durum. Üçüncü ülkelerdeki artış beklentimiz daha çok Kurban Bayramı için.   

Pandemi öncesindeki Ramazan Bayram ile önümüzdeki Ramazan Bayramı tur talepleri neredeyse aynı. Bunun en büyük faktörü ise PCR testlerinin kalkması ve artık herkes koronavirüse karşı olan korkusunu atlattı. İnanç olarak artık insanlarımız koronavirüse inanmıyor. 

Ekonomik kaynaklı turlarda ise üçüncü ülkeler etkilendi. Türk Lirası’nın değer kaybetmesinden kaynaklı sürekli üçüncü ülke turlarına giden misafirlerimiz artık Türkiye turlarını tercih ediyor."  

“HALKIMIZ TATİLİ İKİ KEZ DÜŞÜNÜYOR” 

Pandemi öncesi dönemdeki Ramazan Bayramı ve gelecek olan Ramazan Bayramı arasında yüzde 40’lık bir düşüş olduğunu belirten Puzzle Travel Operasyon Şefi Ömer Alkan da, bu sene KKTC halkının yüzde 30’luk kısmının tatile gidemeyeceğini dile getirdi: 

“Ramazan Bayramı’nda GAP turu, Kuzey Ege turu yoğunluk gören iki turumuz. Bayramda Türkiye turları için talep artışı çok fazla oldu. Üçüncü ülkeler ise dövizin yükselişi ve Türk Lirası’nın değer kaybından kaynaklı düşük. Pandemiden önceye göre, Kıbrıs halkı üçüncü ülkeleri ikinci plana attı.

Türkiye turlarının tercih edilmesinin sebeplerinden biri de ekonomik kriz. Pandemi öncesi Ramazan Bayramı ve bu seneki Ramazan Bayramı arasında yüzde 40’lık bir düşüş söz konusu. Bunun yanı sıra KKTC halkının Türk Lirası kazanmasından kaynaklı, en ucuz turlarda bile insanımız seçim yapamıyor ve tatili iki kez düşünüyor.

Bu sene Kıbrıs halkının yüzde 30’u Türkiye ve yurtdışına tatile bile gidemeyecek."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar