Kıbrıs rüzgarı İzmir'de hep esecek

16 Mayıs 2022

A
A

İzmir’deki Kıbrıs Günleri’ne heyecanla hazırlanan, ürünlerini sergileyen ve satan üreticiler, Kıbrıs’a yeni hedeflerle döndü.

ZgotmplZ

Kıbrıs’a özgü yiyeceklerle cittaslow kültürünün tanıtıldığı “Kıbrıs Günleri” etkinliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Kuzey Kıbrıs Cittaslow Ağı’nı (sakin şehir) temsilen 5 belediyeden 50 civarında üreticinin katılımıyla cuma günü İzmir Kültür Park’ta yapıldı.

Kıbrıs’ın lezzetlerini geleneklerini ve kültürünü sergileyen KKTC’deki 5 cittaslow kentin belediye başkanı ile bu bölgelerdeki üreticiler, ülkeye deneyim kazanarak yeni hedeflerle ve memnun döndü.

“İzmir Tarımı Mobil Uygulaması ve Kıbrıs Günü Etkinlikleri” adıyla yapılan etkinliğin, her yıl tekrarlanması konusunda görüş birliğine varıldı.

Büyük dayanışma sergileyen heyet, etkinlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Özellikle kadınların ağırlıklı olduğu katılımcılar, geçtiğimiz cuma düzenlenen etkinlikte, Kıbrıs yemeklerini, tatlılarını, macunlarını, içeceklerini ve el işlerini İzmirlilerle buluşturdu.

Kıbrıs Günleri etkinliğindeki stantlarda “Hellim, zivaniya, garavolli, köfte, pekmez, tarhana, el makarnası, peksemet, çitlembikli bitta, bigla, çilek reçeli, gül reçeli, portakal reçeli, alıç reçeli, turunç macunu, patlıcan macunu, ceviz macunu, gül suyu, çiçek suyu, adaçayı, limonata, bergamut limonatası, enginar turşusu, enginar macunu, ayrelli turşusu, gabbar turşusu, zeytinyağı, pastelli, üzüm sucuğu, köfter, pastırma, samarella” gibi ürünler yer aldı.

Ayrıca, samsı, patates köftesi, şeftali kebabı, garavolli, Aytotoro çöreği, Aytotoro tavası, börek ve molehiya gibi ürünler de stantlarda pişirilerek sunumu yapıldı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, tüm stantları gezerek Kıbrıslı Türk üreticilerden bilgi aldı, yiyecekleri tattı.

Belediyelerin ve üreticilerin haftalarca süren hazırlıkları sonucu İzmir’e taşınan ürünlerin ziyaretçileri arasında, İzmir’de yaşayan veya yükseköğrenim gören Kıbrıslılar da vardı. İzmirliler, Kıbrıs’a dair bilgilerini artırıp yeni tatlarla tanışırken, buradaki Kıbrıslılar da özledikleri lezzetleri tatma fırsatı buldu.

Üreticiler, belediye başkanları ve belediyelerin cittaslow koordinatörlerinin yer aldığı 60 civarında kişilik heyet, İzmir’de eskiden uluslararası fuara ev sahipliği yapan Kültür Park’taki etkinliğin başarılı olması için dikkat çekici bir dayanışma sergiledi.

Stantlarda Kıbrıs’a özgü yiyecek, içecek, macun ve tatlılarla el işlerinin satışa sunuldu.

İzmir’deki etkinlik, KKTC’deki 5 cittaslow belediyenin birlikte katıldığı ilk yurt dışı etkinlik olma niteliği taşıyor.

KKTC’nin 2013’te Yeniboğaziçi Belediyesi’nin üye kabul edilmesiyle başlayan cittaslow yolculuğunda, gözler, eylül ayında yine İzmir’de yer alacak “Terra Madre” etkinliğine çevrildi. KKTC’deki cittaslow belediyelerin de bu etkinlikte yer alması planlanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar