Kesinti iptali sonrası sendikalar davayı geri çekti

27 Temmuz 2022

Güncelleme: 31 Temmuz 2022

A
A

Maaş kesintisi ile ilgili yasa gücünde kararnamenin yürürlükten kaldırılması kararının Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından sendikalar davayı geri çekti.

ZgotmplZ

Maaş kesintisi ile ilgili yasa gücünde kararnamenin yürürlükten kaldırılması kararının bugün Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından, sendikalar Anayasa Mahkemesi'nde açtıkları davayı geri çekme kararı aldı.

Sendikaları temsil eden avukat Öncel Polili, Anayasa Mahkemesi'ne yürürlüğe konulan yasa gücünde kararnamenin iptali için başvurduklarını ancak bu kararı dün hükümetin kendisinin almasından dolayı görüşülecek bir davanın kalmadığını kaydetti.

Sendika avukatları açtıkları davayı yazılı olarak geri çekti.

Sendikalar ise mahkeme önünde basın açıklaması yaptı.

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, "Anayasayı çiğnemeyi alışkanlık haline getirdiler. Sekiz gözümüzle üzerlerindeyiz. Aksi halde eylemlerimiz şiddetini arttırarak devam edecektir. Artık halkın psikolojisiyle oynamasınlar." dedi.

KTAMS Başkanı Güven Bengihan ise "Sendikalar ne işe yarar diyenler bugünkü mücadelenin sonucunu burada görsün. Bu sendikalar olmasa hükümet istediği kesintisi yapacaktı. Aynı haklı mücadeleyi asgari ücret için de göstereceğiz." dedi.

YARGI SÜRECİ 

Maaş kesintisi kararının yürürlüğe girmesinin ardından çok sayıda sendika ara emri ve iptal için Anayasa Mahkemesi'ne dava dosyalamıştı.

Mahkeme bu sabah saat 09.30'da başvurulara ilişkin karar alacaktı. Hükümetin yasa gücündeki kararnameyi geri çekmesi sonrası yargı süreci de kendiliğinden sona erdi.

MAAŞ KESİNTİSİ NE ÖNGÖRÜYORDU?

Kamu kesiminde net 15 bin TL üzeri maaş alanlardan yapılacak kesinti kararı 23 Temmuz Cumartesi günü Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girmişti.

Uygulamanın bu yıl sonuna kadar olan 6 aylık dönemi (Temmuz-Aralık) kapsaması öngörülüyordu.

Hükümet, ilk açıkladığı yüzde 20 kesinti kararını revize ederek, 15-30 bin TL arası maaşlardaki kesintiyi yüzde 10'a çekmişti.

Daha önce kesintilerin Aralık 2023 ayı sonuna kadar geri ödeneceği belirtilmesine rağmen, hükümet bu konuda da revizeye giderek, son ödeme tarihini 2023 Nisan ayının sonu olarak güncellemişti.

Bakanlar Kurulu'nun hazırladığı yasa hükmünde kararname, kamu çalışanları ile birlikte kamudan emekli olanları da kapsıyordu. 13'üncü maaşlar da bu kesintiye dahil edilmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar