Kemal Dürüst'e üç gün daha "sahte diploma ve yolsuzluk" tutukluluğu

26 Şubat 2024

Güncelleme: 26 Şubat 2024

A
A

Güzelyurt Kaza Mahkemesi, sahte diploma soruşturması kapsamında tutuklu bulunan eski bakan Kemal Dürüst için 3 gün ek tutukluluk emri verdi

ZgotmplZ

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi'nde (KTSU) yürütülen "sahte diploma ve yolsuzluk" soruşturması kapsamında Polis Genel Müdürlüğüne bağlı Mali Suçlarla Mücadele Şube Amirliği tarafından 22 Şubat'ta eşi ile birlikte tutuklanan eski bakanlardan, KTSU Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Kemal Dürüst, bugün yeniden Güzelyurt Kaza Mahkemesi'ne çıkarıldı.

Mahkeme, Dürüst için 3 gün ek tutukluluk emri verdi.

Dürüst, “sahte belge düzenleme, sahte belgeyi tedavüle sürme, sahtekarlıkla para temini, sahte belge düzenlenmesini tahrik etme” suçlarından tutuklanmıştı.

23 Şubat'taki duruşmada polis, Kemal Dürüst'ün 6 farklı şirkete ait 19 sahte faturayla, mal ve hizmet verilmeden 926 bin TL temin ettiğini aktarmıştı.

DURUŞMADAN... DÜRÜST HAKKINDAKİ TESPİTLER NELER?

Bugünkü duruşmada soruşturmayla ilgili bulunan ek bulguları aktaran polis, Dürüst'ün talimatıyla üniversitenin hesabından "düğün bastişi" için 34 bin TL’lik ödeme yapıldığını ve zanlının bu ödemeyi ailesinden biri için değil de başkası için yapılması talimatını verdiğini dile getirdi. Polis, bu aşamada soruşturmanın selameti açısından isim verilmesinin doğru olmadığını söyledi.

Polis, okul hesabına yatırılması gereken biri 50 bin TL, 90 bin Tl olmak üzere toplam 140 bin TL tutarındaki bir paranın başka bir hesaba gönderildiğinin tespit edildiğini dile getirdi.

Polis, üniversite genel sekreteri ve zanlı tarafından bazı taşınmaz mallar için iki adet kira sözleşmesi yapılarak, bu malların kiralanmış gibi gösterildiğini ve bu yolla para temin edildiğini kaydetti. 

Birçok belge ve faturada inceleme yapmaya devam edildiği bilgisini veren polis, Dürüst'ün bağlantısı olduğu düşünülen 6 farklı şirketten temin ettiği 19 sahte faturayla mal ve hizmet alımı olmadan üniversiteden 926 bin TL temin ettiğini ve soruşturmaların ardından bu miktarın daha da artabileceğini belirtti.

Polis, zanlının tedavüle sürdüğü sahte faturaların 3’ünün zanlının sorumluluğundaki Ha-Os Hayvancılık ve Ziraat Şti.’ne ait olduğunu tespit ettiklerini dile getirerek, kesilen fatura karşılığında paranın temin edildiğini fakat hizmetlerin yerine getirilmediğini söyledi.

Zanlının, okulun muhasebe bölümüne kesilen faturalarla ilgili ödeme yapılması talimatı verdiğini dile getiren Özbaylı, Dürüst'ün ödemeyle ilgili sözlü talimatı ve ödeme fişine imza attığı yönünde ifadeler olduğunu kaydetti.

Özbaylı, Kemal Dürüst'ün evi, ofisi ve aracında inceleme başlatıldığını ve birçok evrakın emare olarak alındığını söyledi. 

AVUKATINDAN SORULAR...

Zanlı avukatı Doğa Zeki de, tutukluluk süresine itirazları olmadığını söyledi ve soruşturmayı yürüten polis memuruna sorular yöneltti.

Müvekkilinin "bastişleri" ailesinden biri için mi, yoksa başkası için mi yaptırdığını soran Zeki, müvekkilinin tüm sorular için makul ve mantıklı bir açıklaması olduğunu söyledi.

Dürüst'ün hangi evrakta imzası olduğunu soran Zeki, faturalarda müvekkilinin imzası olmadığına dikkat çekti. Zeki, Ha-Os Hayvancılık ve Ziraat Şirketi’nin üniversite ile kira sözleşmesi olduğunu ve Veteriner Fakültesi’nin açılması için bu çiftlik ile sözleşme yapıldığını kaydetti.

Üniversiteyle sözleşme yapılmadan önce tüm YÖDAK üyelerinin çiftliği ziyaret ettiğini söyleyen Zeki, yapılan bu ziyaret ve incelemenin ardından üniversitenin bu bölümü açması izninin alındığını belirtti.


Bugün Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkartılan eşi M.D.'nin ise, yurt dışına çıkışının yasaklanmasına, 100 bin TL teminat yatırmasına, iki kefilin de 750’şer bin TL kefalet senedi imzalaması şartları ile tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

NE OLMUŞTU?

6 Şubat'ta mali polis tarafından başlatılan soruşturma kapsamında şu ana kadar 7 kişi tutuklandı.

Soruşturma kapsamında ilk etapta, üniversite ortaklarından S.G., üniversitenin uluslararası ofis sorumlusu A.S., rektör yardımcısı S.I. ve 20 Şubat'ta Kooperatif Şirketler Mukayyitliği görevinden alınan Çelebi Ilık tutuklanmıştı.

13 Şubat'ta gerçekleşen duruşmada, Çelebi Ilık ile rektör yardımcısı S.I. yurt dışı yasağı konularak, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. S.G. ve A.S.'nin tutukluluğu ise sürüyor.

Polis, 20 Şubat günü üniversiteye sahte fatura düzenlediği iddia edilen alüminyum şirketi sahibi S.K. kısa isimli kişinin daha tutuklandığını açıkladı.

22 Şubat günü de üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkan Vekili olan eski bakanlardan Kemal Dürüst ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müdürü olan eşi M.D. tutuklanmıştı. 

Soruşturmaya konu iddialar arasında; "yüksek ücretler karşılığında diploma verilmesi, özellikle farklı okullarda okuyan son sınıf öğrencilerinin, son sınıflarının KSTU'da eğitim görmüş gibi kaydedildiği, yurt dışından öğrenci kaydı yaptırılarak, derse girmeden eğitim verilmiş gibi gösterilmesi" yer alıyor.

Soruşturma kapsamında üniversite tarafından verilen diplomalar incelenirken, diplomaların para ile satın alınıp alınmadığı araştırılıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi ise, bazı üst düzey yöneticilerin paralel bir muhasebe sistemi kurarak üniversite gelirlerini hortumladığını, çalınan itibarın geri kazanılması için polisle iş birliğinin sürdürüleceğini duyurmuştu.

KKTC’de 23 aktif, 12 ön izinli yüksek öğrenim kurumu bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar