Kayıp Şahıslar Komitesi İrlanda ile iş birliği yapacak

17 Mart 2023

Güncelleme: 17 Mart 2023

A
A

İrlanda Hukuk Reformundan Sorumlu Devlet Bakanı Browne, Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK) üyeleri ile iş birliği hakkında görüştü.

ZgotmplZ

 İrlanda Hukuk Reformundan Sorumlu Devlet Bakanı James Browne, bugün Kayıp Şahıslar Komitesi'ni (KŞK) ziyaret etti.

Kayıp Şahıslar Komitesi’nden yapılan açıklamaya göre İrlandalı Bakan'a, Garda Siochana Komiseri Andrew Harris ve İrlanda Kıbrıs Büyükelçisi Connor Long eşlik etti. 

Açıklamada, “KŞK üyeleri, İrlanda'nın KŞK'nın faaliyetlerine uzun süredir yaptığı mali katkıdan dolayı duydukları derin minnettarlığı yinelediler. Ayrıca, İrlanda polisinin KŞK'nın soruşturma tekniklerini ve bilgi yönetimini geliştirmesine yardımcı olmak üzere üstleneceği eğitimin kapsamı ve niteliği de görüşüldü. Bir sonraki adım, önümüzdeki aylarda üst düzey bir İrlandalı soruşturma görevlisi tarafından yapılacak kapsamlı bir ihtiyaç değerlendirme misyonu olacak” ifadelerine yer verildi.

KŞK, 1981 yılında Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk liderler arasında varılan bir anlaşma ile kuruldu. Kıbrıs'taki Kazı, Kimlik Tespiti ve Kayıp Şahısların Kalıntılarının İadesi Projesi, 2006 yılında faaliyete geçti. Proje, Avrupa Birliği tarafından ortak finanse ediliyor.

Komitede Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum ve BM üyesi olacak şekilde üç üye görev yapıyor ve kararlar oybirliği ile alınıyor. Üyeler her iki toplumun Cumhurbaşkanları tarafından atanıyor ve doğrudan Cumhurbaşkanına bağlı çalışıyor. Komitenin mevcut üyeleri; Kıbrıslı Türk üye Hakkı Müftüzade, Kıbrıslı Rum üye Leonidas Pantelides ve BM üyesi Paul-Henri Arni’den oluşuyor.

Ayrıca, KŞK ada genelinde kazı yapan ve KŞK Antropoloji Laboratuvarı’nda kalıntılar üzerinde antropolojik ve genetik analizler yapan 60'tan fazla Kıbrıslı arkeolog, antropolog ve genetikçilerden oluşan iki toplumlu adli ekibi istihdam ediyor.

Üzerinde mutabık kalınan 2002 (492 Kıbrıslı Türk ve 1510 Kıbrıslı Rum) kayıp şahıs bulunuyor.

KŞK’nin amacı, 1963’den 1964’e toplumlararası çatışmalar sırasında ve 1974 olayları sırasında kaybolan 2002 kişiyi bulmak, tanımlamak, kimliklendirmek ve ailelerine iade etmek.

2008 yılı itibarıyla başlayan kazı çalışmaları kuzeyde 8 takım ve güneyde 2 takım olarak sürdürülüyor.

Kayıp Şahıslar Komitesi verilerine göre, 28 Aralık itibarıyla kayıp 2002 kişiden 1197'sine ulaşıldı. 805 kişinin akıbeti ise belirsiz.

Kalıntılarına ulaşılan 1192 kişiden 1029'u kimliklendirildi. 163'ünün henüz kimlikleri belirlenemedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar