İtirazlar kabul edildi: Komisyon asgari ücreti yeniden görüşecek

19 Temmuz 2022

Güncelleme: 20 Temmuz 2022

A
A

Yeni asgari ücret, üç sendikanın itirazı üzerine yeniden görüşülmek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu'na iade edildi.

ZgotmplZ
Arşiv

Bakanlar Kurulu, yılın ikinci yarısı için belirlenen yeni asgari ücrete yapılan itirazları değerlendirerek, yeniden görüşülmek üzere Asgari Ücret Saptama Komisyonu'na geri gönderdi.

Belirlenen yeni ücrete Kıbrıs Türk işçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Hür-İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) itirazda bulunmuştu.

Bakanlar Kurulu'nun, ücretin yeniden görüşülmesi kararı bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Asgari Ücret Saptama Komisyonu'nun itirazları değerlendirmek ve asgari ücreti yeniden belirlemek için 7 günlük süresi bulunuyor. Komisyon, belirlenen mevcut ücreti aynen kabul edebileceği gibi, taraflar yeni ücret üzerinde de uzlaşma sağlayabilir. 

Asgari Ücret Saptama Komisyonu’nun 5'i devlet, 5'i işçi, 5'i de işveren temsilcilerinden oluşan 15 üyesi bulunuyor.

7 Temmuz'da toplanan ve işçi tarafının masayı terk ettiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında, işveren ile devletin onay verdiği yeni asgari ücret, yüzde 41.21 artışla, brüt 9 bin 885 TL, net ise 8 bin 600 TL'ye yükseltilmişti.

1 Ocak 2022 tarihinden bu yana brüt 7 bin TL, net 6 bin 90 TL olarak uygulanıyordu. 

İstatistik Kurumu, haziran ayında 6 aylık enflasyonu (hayat pahalılığı) yüzde 56.76 olarak açıklamıştı. Bu oran kamu çalışanlarına artış olarak doğrudan yansıtılmıştı.

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), haziran ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırının 9 bin 46 TL'ye yükseldiğini duyurmuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar