İki UBP'li vekil Dinçyürek ile Çavuş'tan Meclis'te ilginç "fon" diyaloğu

20 Haziran 2022

Güncelleme: 20 Haziran 2022

A
A

Genel Tarım Sigortası Fonu 2022 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşülürken, UBP’li vekil Hakan Dinçyürek’in eleştirilerini, UBP’li vekil Hüseyin Çavuş, “Herhalde Hakan bey, düğünlere giderken kuraklık sıkıntılarını duydu" şeklinde yanıtladı.

ZgotmplZ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda Genel Tarım Sigortası Fonu 2022 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı oy çokluğuyla onaylandı. Oylamada 27 milletvekili kabul, 13 milletvekili ret oy kullanırken, oylamaya 7 milletvekili katılmadı.

İlk olarak, Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı, UBP Milletvekili Resmiye Eroğlu Canaltay, yasa tasarısına ilişkin raporu okudu.

Tasarı ile ilgili görüşme sırasında iki Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekilinin karşılıklı diyalogları ise Meclis’e damga vurdu.

UBP Milletvekili Hakan Dinçyürek Meclis kürsüsünden, Tarım Sigortası Fonu ile ilgili , “Bu fon mudur? Sigorta mıdır?” sorusunu yöneltti.

“Eğer çiftçi kendi ürettiği ürünü, kendi hayvanına kullanırsa onun üzerinden prim ödüyor mu?” diye soran Dinçyürek, fonun halkın üreticinin beklediği tazminat ödeme noktasında sağladığı imkanlardan şikayet edildiğini, Türkiye’nin yardımları ve ek kaynaklar sağlanarak kuraklık ve benzeri yüklü ödemeler yapılabildiğini söyledi.

Dinçyürek, kişisel fikirlerini ifade ederek, fonu isminden başlayarak eleştirdiğini belirtti ve fon mu sigorta mı olduğunu sorarak, kurumun hep o günkü koşullara göre yönetildiğini, ürünler üzerinde eksiklikler bulunduğunu söyledi.

Halkın beklentisinin gününde ve geniş kapsamda tazminat ödemeleri yapılabilmesi için prim ve kapsamının yeniden ele alınması gerektiğini dile getiren Dinçyürek, sigortacılık mantığını yakalaması gerektiğini belirtti. Dinçyürek, tasarıya oyunun olumlu olacağını kaydetti.

"HAKAN BEY HERHALDE BU ELEŞTİRİLERİ DÜĞÜNLERDE DUYDU"

UBP Milletvekili Hüseyin Çavuş, yerinden söz alarak, “Böylesi bir güzide kurumu eğer bu şekilde konuşacaksak biraz daha araştırma yapmak gerekir” uyarısında bulundu.

Daha sonta kürsüye çıkan Çavuş, Genel Tarım Sigortası Fonu’nun Türkiye veya devletten gelen kaynakla tazmin etmediğini söyledi. Kapsamının geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Çavuş, “Örnek alınacak bir fon. Bütçenin kapsamının genişletilerek konuşulması gerekiyor. Olası bir kuraklıkta minimum 500 milyon TL’ye ihtiyaç var” dedi.

Çavuş, Hakan Dinçyürek’in sözlerine işaret ederek, “Hakan Bey, herhalde düğünlere giderken kuraklık sıkıntılarını duydu. Bunun bir yasası var; ben ve bakanlarımız olmak üzere çok eleştirdik. Belirli bir yasası var. Bunu burada ifade etmek ve üreticimizi de yanlış bilgilendirmek doğru değil” dedi

Fona para konmadığı ama para alındığı yönündeki eleştirilere de yanıt veren Çavuş, üreticinin primlerle kendini güvene aldığını, söyleyerek, “Bu kurumu yönetenlere hassasiyetlerinden dolayı teşekkür ederim.” dedi.

BAKAN OĞUZ: TARIMDA HİÇBİR ŞEY YAPILMAMIŞ GİBİ GÖSTERİLMESİ DOĞRU DEĞİL

Konuşmacıları yanıtlayan Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, fonun ülke ve üretici için önemli olduğunu, sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Oğuz, fonun kapsamı anlamında geliştirmeler yapıldığını, son dönemde de yaş meyve sebze ile ilgili çalışmaların yapılmakta olduğunu söyledi. Her bakanın üzerine bir şeyler koymaya çalıştığını dile getiren Oğuz, maliyetler arttıkça tarıma desteğin artırıldığını, hiçbir şey yapılmamış gibi gösterilmesinin doğru olmadığını söyledi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar