Hükümet sendikaları şimdilik ikna etti, seçim tarihini "kasım" olarak belirledi

25 Mart 2022

Güncelleme: 26 Mart 2022

A
A

Belediye reformu nedeniyle sendikaların gitmeye hazırlandığı grev, hükümetle varılan geçici uzlaşmanın ardından şimdilik rafa kalktı. Akabinde yerel seçimlerin ötelenmesine kilitlenen hükümet, kasım ayında karar kıldı.

ZgotmplZ

Belediyeler reformu ile ilgili hükümetten bugün iki kritik adım geldi.

Belediyelerde örgütlü sendikalar ile geçici bir uzlaşıya varan hükümet, yerel seçimler için kasım ayını belirledi.

Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (Dev-iş) ve Mağusa Genel İş Sendikası, 21 Mart Pazartesi günü, reformu oluşturdan 4 tasarıdan Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı’nın geri çekilmesi amacıyla örgütlü oldukları tüm belediyelerde uyarı grevine gitmiş, Cumhuriyet Meclisi'ne de yürüyüş düzenlenmişti. Eylemci kesim, söz konusu yasa tasarısının 25 Mart Cuma (bugün) mesai bitimine kadar geri çekilmesini talep etmiş, aksi takdirde tüm belediyelerde 28 Mart Pazartesi günü süresiz grev başlatılacağını duyurmuştu.

Sendikalar, tasarıdaki personel yapısı ve toplu iş sözleşmesi ile ilgili çekincelerini dile getirerek, tüm partilerin konsensüsü ile yerel seçimlerin iki yıl ötelenip, reformun bilimsel olarak ele alınmasını talep ediyordu.

Bugün sendikalar, İçişleri Bakanı Ünal Üstel ile bir araya gelerek, eylem kararını askıya aldı. Üstel'in itiraz edilen maddelerin tekrar gözden geçireleceği sözünü verdiği kaydedildi.

Üstel'in sendikalarla geçici uzlaşıya varmasının ardından hükümetin 28 Mart Pazartesi günü yerel seçimlerin ertelenmesi amacıyla hazırlanan yasa tasarısını Meclis Genel Kurulu'na getireceği öğrenildi.

Bu tasarıda yerel seçimlerin 27 Kasım 2022 tarihinde yapılmasının öngörüldüğü bildirildi. 

Anayasal olarak, Meclis'in böyle bir karar alma yetkisi olmadığı ve olayın mahkemeye taşınacağı belirtiliyor.

BELEDİYE REFORMU NE ÖNGÖRÜYOR?

Bir süredir gündemde olan belediyeler reformuyla ilgili dört yasa tasarısı, 19 Mart tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak, görüş ve önerilerin alınması için 20 gün süresince halkın bilgisine sunulmuştu.

Belediyelerin birleştirilmesini düzenleyen ilgili tasarı, 28 belediyenin 15’inin kapatılmasını ve 13 belediye kalmasını öngörüyor. 

Başkanlar için de "danışman" formülü devreye sokuluyor. 

Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı, 29 Mart Salı günü İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi'nde görüşülemeye başlanacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar