Gürçağ'dan muhalefete çağrı: İlaç Kriz Masası kurulacak birlikte çalışalım

31 Ocak 2023

Güncelleme: 1 Şubat 2023

A
A

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda ilaç sıkıntısı gündem oldu. CTP Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli’ye yanıt vermek üzere söz alan Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ, kurulacağını belirterek muhalefete destek çağrısı yaptı.

ZgotmplZ

Yasama ve denetim işlevini birlikte yapmak üzere toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, bugünkü toplantısını tamamladı.

Meclis'te daha sonra Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Sıla Usar İncirli, “Ülkemizdeki İlaç Krizi” konusunda güncel konuşma yaptı.

İncirli, ilaç eksikliğinin yeni bir konu olmadığını 10 yıldan beri dünyayı etkileyen bir konu olduğunu söyleyerek, şu anda da hammadde ve tedarik zincirindeki eksikler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gibi nedenlerin ilaç krizini tetiklediğini belirtti.

Birçok ülkenin krize karşı strateji geliştirdiğini dile getiren İncirli, bugüne kadar ülkede bir strateji uygulanmadığını ancak bugün İlaç Kriz Masası kurulacağının açıklandığını bunun olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

İlaç eksikliğinin ekonomik ve sağlık krizine de etki edeceğini dile getiren İncirli, çocuk ve yetişkin antibiyotiklerinde eksiklik olduğunu, ilaçların eksikliğinin büyük orta düşük riskli olarak sınıflandırılması gerektiğini söyledi.

İNCİRLİ: İLAÇ SANAYİSİ DESTEKLENMELİ

Arzda artış olduğunu ve tedarikin sağlanamadığını belirten İncirli, bu konuda dengenin bozulduğunu kaydetti.

KKTC’nin ilaç konusunda Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlı olduğunu söyleyen İncirli, yurt dışından ilaç ithali izinlerinde de sorun yaşandığını kaydetti.

İncirli, kritik ilaçlarda paranın söz konusu olmaması gerektiğini ifade etti.

İlaç eksikliği konusunda Dünya Sağlık Örgütü’nün önerilerine değinen İncirli, erken uyarı ve takip sisteminin önemli olduğunu, eksikliğinin insan yaşamını etkileyecek ilaçların belirlenmesi ve sınıflandırılması gerektiğini söyledi.

İncirli, ilaç sanayisinin de desteklenmesi gerektiğini belirtti.

İncirli'ye yanıt veren  Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ, kurulacak olan İlaç Kriz Masası’nda muhalefetle birlikte çalışacaklarına inanç belirtti.

Özel eczanelere tansiyon, ateş düşürücü ve dermatoloji ilaçlarının geldiğini ancak antibiyotiklerle ilgili sıkıntının devam ettiğini bildiren Gürçağ, onkoloji ilaçları ile epilepsi be MS hastalarının kullandığı ilaçların ise ara alımlarla tedarik edildiğini belirtti.

Sadece Türkiye’den değil Avrupa Birliği ülkelerinden de ilaç alındığını kaydeden Gürçağ, “Hep birlikte çalışarak bu ilaç krizini en az hasarla atlatacağımıza inanıyorum” dedi.


KONUŞMALAR...

Tarım Bakanı Dursun Oğuz, alıcı ile satıcı arasındaki özel fiyat uygulamalarına değinerek, dünya ve bölgedeki rekoltenin etkilerinin bilinemeyeceğini belirtti. Oğuz, ülke gerçeklerini göz önünde bulundurmak gerektiğini ifade etti.   Girdi maliyetinin, tüm ülkeleri ve sektörlerini etkilediğini dile getiren Oğuz, üreticinin yanında olmak için eldeki imkanları kullandıklarını kaydetti.

Narenciye sektöründe artış ve gelişme yaşandığını söyleyen Oğuz, fiyatların aşağıya düşmemesi adına üreticiye destek verdiklerini, üretici lehine gelişmelere yönelik destek vermeye devam edeceklerini belirtti.

Oğuz, CYPFRUVEX’e sahip çıktıklarını, yeni yönetimin göreve başladığını kaydederek, geçen yıl  kesim ekiplerine yönelik sorunlar yaşandığını, olumsuzluklara karşı ellerinden geleni yaptıklarını söyledi.

Yenilenen fabrika konusunu değerlendirerek, bunun ülkeye bir kazanım olduğunu dile getiren Oğuz, bir sonraki adımda soğuk hava deposu yapmak istediklerini belirtti.

Oğuz, narenciye başta olmak üzere tüm sektörlere değer ve önem verdiklerini, desteklerinin süreceğini ifade etti.

BARÇIN: NEDEN BU KAOSU YARATTIĞINIZI AÇIKLAMAK ZORUNDASINIZ

Cumhuriyetçi Türk Partisi Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın, “Basiretsiz ve İradesiz Hükümet İcraatları” konulu güncel konuşma yaptı.

Barçın, vergi matrahlarının neden Resmi Gazete'de yayımlanmadığı yönündeki CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’ın sorusuna Maliye Bakanı Alişan Şan’ın verdiği "bilgisayar sistemi arızası" yanıtının “gerçeği yansıtmadığını” savundu.

Hükümetin gerçek nedeni topluma açıklamaktan kaçındığını iddia eden Barçın, vergi düzenlemesi konusundan etkilenen kamu hariç birçok sektör olduğunu, maaşların hesaplanamadığını, kişilerin maaş alamadığını söyledi. Barçın, “Neden bu kaosu yarattığınızı açıklamak zorundasınız” dedi.

Ülkede zam furyası yaşandığını ileri süren Barçın, seyrüsefer ve muayene ödemelerinde yaşanan sıkıntıya değinerek, tahsil edilmesi gereken ama edilemeyen rakama yönelik ne yapılacağını sordu.

Vergi matrahlarında düzenlemenin en son CTP döneminde yapıldığını anımsatan Barçın, o dönemdeki uygulamaya devam edilmesi halinde yüzde 30 daha az vergi ödeneceğini söyledi.

Barçın, çok alandan çok az alandan daha az vergi alınmasının hedeflendiğini ancak çok alanların ödüllendirildiği bir sistem kurulduğunu savundu.

ŞAN: TOPLUMSAL UZLAŞIYA İHTİYAÇ VAR

Maliye Bakanı Alişan Şan, Vergi matrahlarının miktarları konusunda yapılan eleştirileri de yanıtladı. Şan, yapılanların eldeki imkânlar doğrultusunda yapıldığını söyledi.

Maliye Bakanı Şan, toplumsal uzlaşıya ihtiyaç duyulduğunu, sıkıntılı bir süreç yaşansa da vergi matrahlarında sonuca ulaşıldığını kaydetti.

Bütçe görüşmelerinde de Başbakanlığın ağırlama kalemlerinin gündeme geldiğini söyleyen Şan, bu kalemin altında Caner Gönyeli Tatbikatı'nın harcaması olduğunu belirtti.

ONGUN TALAT'TAN SERT SÖZLER

Cumhuriyetçi Türk Partisi Girne Milletvekili Ongun Talat, “Çöken Kurumlar, Doldurulan Boşluklar” konusunda güncel konuşma yaptı.

Meselenin özünün iradesizlikte düğümlendiğini söyleyen Talat, ekonomik ve siyasi bağımlılık, kurumsal çöküş ve boşlukların doldurulmasının ele ele devam ettiğini, kimsenin yönetimde hükümetin olduğuna inanmadığını savundu.

Paralel bir bürokratik yapı oluşturulduğunu iddia eden Talat, ülkedeki kurumların devre dışı bırakılmak istendiğini ileri sürdü.

Talat, “Toplumun kültürel değer ve yapısına saldıran bir bürokratı görevden alamayacak kadar iradesizsiniz” dedi.

Din İşleri Başkanı ile ilgili hükümetin farklı açıklamalar yaptığını söyleyen Talat, bu açıklamaların ülkeyi hükümetin yönetmediğinin göstergesi olduğunu iddia etti.

Talat, Kıbrıs İşleri Koordinatörlüğü ve bağlı birimlerin, hükümetin bıraktığı boşlukları doldurduğunu iddia etti.

Talat, Girne bölge muhtarlarının AKP KKTC Temsilcisi Fahri Yönlüer tarafından toplantıya çağrıldığını ve muhtarların sorunlarını merkezi idarenin değil kendilerinin çözeceğinin söylediğini savundu.

Kıbrıslı Türklerin kaderinin iradesizlik olmadığını söyleyen Talat, CTP’nin boşluk bırakmadan halkın gereksinimlerini karşılamaya hazır olduğunu, CTP’li belediyelerde bunun yapıldığını belirtti.

KÜRŞAT: MAAŞLAR AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Cumhuriyetçi Türk Partisi İskele Milletvekili Fide Kürşat, “Sözde Hükümet ve Kıbrıs Türk Toplumunun Yoksullukla İmtihanı”  konusunda güncel konuşma yaptı.

Kürşat, ekonomideki daralmanın ve geçim derdinin giderek arttığını söyledi.

“Hükümet karabasan gibi halkın başına çökmüştür” iddiasında bulunan Kürşat, zamsız günün geçmediğini, ekmeğe, yumurtaya zam geldiğini belirtti.

Kürşat, alım gücünü artırmaya yönelik hükümetin atacağı adımların ne olduğunu sorarak, sosyal yardım alan dar gelirli yurttaşların maaşlarının açlık sınırının altına kaldığını söyledi.

Kürşat, 5 bin 700 TL ile nasıl hayatta kalınacağını sorarak, maaşlar arasındaki makasın açıldığını yoksullaşmanın devam ettiğini, hükümetin açlık sınırının altında maaş alanların maaşlarında iyileştirmeye gitmesi gerektiğini ifade etti.

Kürşat, sınır kapılarında geçişlerin kolaylaştırılması gerektiğini, hükümetin bu konulardaki çalışmalarının ne olduğunu sordu.

CANDAN: DİN İŞLERİ BAŞKANI’NIN HALA BU MAKAMDA BULUNMASI UTANÇTIR

Genel Kurul’da son olarak CTP Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan, “Son Siyasi Gelişmeler” konulu güncel konuşma istemiyle söz aldı.

Konuşmasında geçen hafta bir cinayete kurban giden 16 yaşındaki Zehie Helin Reessur’dan bahseden Candan, bu gibi olayların yaşanmasını engelleyecek önleyici tedbirlerin alınmasının önemine vurgu yaptı.

Devletin sorumlu noktalarında bulunan insanların sorumsuzca yaptığı konuşmaların da bazı insanları etkileyebileceğini kaydeden Candan, Din İşleri Başkanı’nın kadınlara yönelik olarak “zorundasınız” ifadesini kullandığını hatırlattı ve “Hala bu şahsın bu makamda bulunması utançtır. Hükümetin bir gün daha beklemeden gereğini yapması lazım” dedi.

Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın (KTOEÖS) bugün hükümete de karne verdiğini ve biat etme, öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırma, öğretmen ithal etme, sivil toplum örgütlerini hiçleştirme, partizanca atamalar gibi konularda hükümetin notunun “10” olduğunu belirten Candan, alım gücünü artırma, kesintisiz elektrik sağlama, gaz fiyatlarını azaltma, ilaç sıkıntısını giderme gibi bazı konularda  ise hükümetin notunun “0” olduğunu  kaydetti.

Güncel konuşmaların ardından toplantı tamamladı. Gelecek birleşim 6 Şubat Pazartesi günü 10.00’da yapılacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar