Gülşen'in ceza gerekçesi: Barış ve hoşgörü ortamını tehlikeye atmamak

27 Eylül 2023

Güncelleme: 27 Eylül 2023

A
A

Şarkıcı Gülşen'in yargılandığı davanın gerekçeli kararı açıklandı. Mahkemeye göre Gülşen’e ceza verilmemiş olsaydı, "barış ve hoşgörü ortamı somut bir şekilde tehlikeye atılacaktı."

ZgotmplZ

Türkiye'de şarkıcı Gülşen Çolakoğlu'na, konserinde imam hatip liselilere yönelik sözlerinden dolayı "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 10 ay hapis cezası veren mahkeme, ceza hükmünün açıklanmasını geri bıraktığı kararın gerekçesini açıkladı.

İstanbul 11'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nce hazırlanan gerekçeli kararda, Gülşen'in sözlerinin imam hatip okullarında öğrenim görmüş kişilere yönelik olduğunun açık olduğu değerlendirildi.

Kararda, imam hatipliler "Türk Ceza Kanunu’nun 216’ncı maddesinde belirtilen halkın bir kesimi kavramına dair insan topluluğu" olarak tarif edildi.

Mahkeme, söz konusu kanunun düzenlenme amacının kamu barışı, kamu güvenliği, toplumun huzur ve refahı olduğunu aktardı ve "imam hatip mezunlarından oluşan büyük topluluğun" kapsam dışında bırakılması durumunda kanunun düzenlenme amacının bertaraf edilme tehlikesi oluşabileceğini belirtti.

Gerekçeli karara göre, Gülşen’e beraat kararı verilmesi durumunda "sözlerin muhatabı olan bu büyük sayıdaki toplum kesiminde oluşan infial karşılıksız kalacaktı." Bu durumda maddenin düzenlenme amacında belirtilen barış ve hoşgörü ortamı somut bir şekilde tehlikeye atılacaktı.

Gülşen, 4 gün kaldığı cezaevinden çıkarılırken görülüyor.
GÜLŞEN DAVASI... NE OLMUŞTU?

Gülşen Çolakoğlu, 30 Nisan 2022'de Ataşehir'de bir konser sırasında imam hatip liselilere hakaret ettiği iddia edildi.

Bunun üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 24 Ağustos 2022 gecesi Gülşen hakkında imam hatip liselilere yönelik sarf ettiği sözlerinden dolayı "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçundan resen soruşturma başlatıldı.

25 Ağustos 2022'de polis tarafından gözaltına alınan şarkıcı, çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. 4 gün sonra ev hapsi şartı ve yurt dışı yasağı konularak tahliye edilen şarkıcının 12 Eylül'de ev hapsi, 26 Ekim 2022'de de yurt dışı yasağı kaldırıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 48 sayfalık iddianamede Kadın ve Demokrasi Vakfı'nın (KADEM) da aralarında bulunduğu 702 müşteki yer alıyor.

Çolakoğlu'nun savunmasına yer verilen iddianamede, sanığın "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyordu.

33 Mayıs 2023 tarihinde kararını açıklayan İstanbul 11'inci Asliye Ceza Mahkemesi, Gülşen’i "halkın bir kesimini sosyal sınıf, din, mezhep, cinsiyet veya bölge farklılığına dayanarak alenen aşağılama" suçundan 10 ay hapis cezasına mahkum etti.

Cezanın açıklanması geri bırakıldı. Gülşen, beş yıl içinde kasıtlı bir suçtan mahkum olmazsa ceza ortadan kalkacak.

GÜLŞEN ÖZÜR DİLEMİŞTİ: İŞ ORTAMINDAKİ ESPRİYDİ

Gülşen, hakkında soruşturma başlatılmasının ardından sosyal medya hesabından açıklama yapmıştı. Şarkıcı şunları kaydetmişti:

"Uzun yıllardır birlikte çalıştığım çalışma arkadaşlarım ile iş ve çalışma ortamında yapmış olduğum bir espri toplumu kutuplaştırmayı hedefleyen kimseler tarafından öne çıkarılarak yayınlanmıştır. Sözlerimin ülkemizdeki kutuplaştırmayı hedefleyen kötü niyetli kimselere malzeme vermiş olmasından dolayı üzgünüm.

"İnandığım özgürlüğü savunurken, eleştirdiğim radikal uca kendimin savrulduğunu görüyorum. Videodaki söylemimden rahatsızlık duyan ve incinen herkesten özür diliyorum. Daha başka bir dil bulmalıydım; bulacağım..."

GÜLŞEN KİMDİR?

1976, İstanbul doğumlu Gülşen Bayraktar, 1995'te sahne aldığı bir barda keşfedildi. 

1996'da ilk albümü "Be Adam" ile çıkış yaparak adından söz ettirdi. 

2004'te dördüncü albümü "Of... Of..." ile daha büyük bir çıkış yaptı ve aynı adlı hit şarkıyla hem Altın Kelebek hem de Kral TV Video Müzik Ödülü kazandı. 

Gülşen bugüne kadar 10 albüm çıkardı. Çok sayıda şarkısı hit olan Gülşen, çok sayıda ödülün de sahibi oldu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar