Gazimağusa, Tuzla ve Güvercinlik'te koyun keçi çiçek hastalığı karantinası

27 Mayıs 2023

A
A

Gazimağusa'daki iki küçükbaş çiftliğinde koyun keçi çiçek hastalığı tespit edilirken, Gazimağusa, Tuzla ve Güvercinlik bölgesi 2 ay süresince karantina altına alındı.

ZgotmplZ

Gazimağusa Organize Hayvancılık bölgesinde iki adet küçükbaş çiftliğinde bulaşıcı hastalıklardan olan koyun keçi çiçek hastalığı tespit edildi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, acil toplanan Hayvancılık Komitesi, 27 Mayıs'tan itibaren Gazimağusa ile Tuzla ve Güvercinlik köylerini kapsayan bölgelerin karantina altına alınmasına karar verdi.

Koyun keçi çiçek hastalığı, koyun ve keçilere özel koltuk ve kuyruk altı derisinde küçük çiçek lezyonlarının oluşması ile karakterize bulaşıcı viral bir hastalıktır.

Komitenin "Hayvan Sağlığı Yasası" nezdinde aldığı tedbirler şöyle:

  • Gazimağusa Organize Hayvancılık Bölgesi, Tuzla ve Güvercinlik bölgelerinde karantina tedbirleri uygulanmasına karar verilmiştir. Bu bağlamda 27 Mayıs - 27 Temmuz tarihleri arasında bölgede karantina kuralları geçerli olacaktır.
  • Karantina kuralları uyarınca bölgeye hayvan giriş çıkış tarihleri 27 Temmuz tarihine kadar yasaklanmıştır.
  • Karantina altındaki bölgelerdeki (Gazimağusa, Tuzla, Güzercinlik) hayvanların kesimler işlemleri sadece Gazimağusa mezbahasında yapılacaktır. Kesimler perşembe akşamı teslim cuma sabahı kesim şeklinde uygulanacaktır. Gazimağusa mezbahasında belirtilen günde diğer bölgelerden kesim kabul edilmeyecektir.
  • Genel Tarım Sigortası Fonu tarafından telef olan hayvanların tazminatları karşılanacaktır.
  • Bölgedeki küçükbaş hayvanların aşılanmasına ivedi bir şekilde başlanacaktır.

Açıklamada, bölge halkının hastalık konusunda hassasiyet göstermesi, kurallara ciddiyetle uymasını ve konuyla ilgili bölgede yapılacak çalışmalara yardımcı olması istendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar