Eylem planı dahil edilen yeni program bugün okunacak

13 Mayıs 2022

Güncelleme: 13 Mayıs 2022

A
A

Dördüncü UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin programı bugün okunacak.

ZgotmplZ

Haber Merkezi- Ramazan Adnan

Ünal Üstel başkanlığında kurulan yeni koalisyon hükümetinin programı bugün Cumhuriyet Meclisi'nde okunacak.

Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi'nden (YDP) oluşan koalisyon hükümeti dün kurulmuştu.

Aynı gün Cumhurbaşkanı’nca atanan Bakanlar Kurulu listesi, yapılan olağanüstü birleşimle, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’na sunulmuştu. Birleşime Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ve Halkın Partisi (HP) katılmamıştı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlık Divanı'nca, hükümet programının bugün saat 16.00’da yapılacak birleşimde okunmasına oy birliği ile karar verilmişti.

5 gün süren bir önceki hükümetin programının Genel Kurul'da okunmasına ve tartışılmasına CTP ve HP katılmamıştı. Muhalefetin bugün de Genel Kurul'da yer alması beklenmiyor.

Anayasa'ya göre, bugün okunacak hükümet programı üzerindeki görüşme, iki tam gün geçtikten sonra yapılacak. Görüşmelerin bitiminden bir tam gün geçtikten sonra ise güven oylamasına gidilecek.

100 GÜNLÜK EYLEM PLANI HÜKÜMET PROGRAMINA GİRDİ Mİ?

Faiz Sucuoğlu başkanlığındaki bir önceki UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti, DP ve YDP'nin "100 günlük eylem planı" şartı nedeniyle güven oylaması öncesinde dağılmıştı.

Eşgüdüm halinde hareket eden iki parti, daha önce ayrı bir protokol olarak hazırlanan 100 günlük eylem planının hükümet programında yer almasını talep ediyordu.

Yapılan müzakarelerin ardından yeni hükümetin programına eylem planının girdiği tahmin ediliyor.

Önceki hükümetin başbakanı, UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu, Ünal Üstel'in yetkilendirildiği 11 Mayıs'taki UBP Parti Meclisi toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, eylem planının ayrı protokolle imza altına alınmasına karşı olduklarını, fakat farklı bir yöntemin olabileceğini kaydetmişti.

DÖRDÜNCÜ UBP-DP-YDP HÜKÜMETİ

12 Mayıs'ta kurulan UBP-DP-YDP koalisyon hükümeti, KKTC'nin 28'inci hükümeti, üç partinin dördüncü ortaklığı oldu.

İlk UBP-DP-YDP üçlü koalisyon hükümeti 9 Aralık 2020 tarihinde Ersan Saner başkanlığında kurulmuş, 5 Kasım 2021'de sona ermişti.

Ardından 21 Şubat 2022 tarihinde Faiz Sucuoğlu'nda kurulan ikinci koalisyon hükümeti, 59 gün sonra 20 Nisan'da yıkılmıştı.

25 Nisan'da yeniden kurulan Sucuoğlu başkanlığındaki yeni hükümet ise 30 Nisan'da yapılacak güven oylaması öncesi DP ve YDP'nin hükümmeten çekilmesi üzerine, 5 günde dağılmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar