Ertuğruloğlu'ndan Rum mevkidaşına: Sizin tavrınızın bir kıymeti harbiyesi yok

8 Aralık 2022

Güncelleme: 8 Aralık 2022

A
A

Ertuğruloğlu, KKTC'nin Barış Gücü için BM ile anlaşma talebi hakkında Güney'deki elçilere mektup gönderen Kasulides'e, “Ülkemize ilişkin kararların GKRY tarafından kabul edilip edilmemesinin kıymeti harbiyesi yoktur.” tepkisini gösterdi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

KKTC'nin Barış Gücü ile ilgili Birleşmiş Milletler'e (BM) sunduğu Kuvvetler Anlaşması (SOFA) taslağı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde (GKRY) rahatsızlık yaratmayı sürdürüyor. Son olarak Rum Dışişleri Bakanı Yannis Kasulidis, Güney'deki elçilere konuyla ilgili mektup gönderdi.

Kasulidis mektubunda, KKTC'nin talep ettiği "askeri statü" anlaşmasını kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Rum mevkidaşına tepki gösterdi.

"Rum tarafının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye’nin, Devletimizin uluslararası toplum içerisindeki haklı yerini almasına yönelik çabalarını engellemek ve kendi teşvikiyle Kıbrıs Türk halkına uygulanan insanlık dışı izolasyonun devamını sağlamaktan başka bir amacı olmadığı Kasulidis’in mektubuyla bir kez daha teyit edilmiştir." diyen Ertuğruloğlu, şunları kaydetti:

"Kıbrıs meselesi Türk tarafı için bir hak ve hukuk davasıdır. Bu anlayışla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti Ada’daki gerçeklere uygun yeni bir politika belirlemiştir.

Kasulidis, Birleşmiş Milletler (BM) ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında varılması muhtemel bir anlaşmayı kabul etmeyeceklerini de belirtmektedir. Dış politikamız ve ülkemize ilişkin kararların Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından kabul edilip edilmemesinin kıymeti harbiyesi yoktur.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün (BMBG) topraklarımızdaki mevcudiyeti ve faaliyetlerini sürdürmesi, iki taraf arasında kabul edilebilecek yasal bir düzenlemenin sonuçlandırılmasıyla mümkün olabilecektir.

KKTC, BMBG’nin ülkemizdeki faaliyetlerini, devletimizin iyi niyeti çerçevesinde yürütebildiğini, ancak bu konuda bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu, BM Sekreteryası başta olmak üzere ilgili tüm BM kurumları nezdinde hem yazılı hem sözlü defaatle kayda geçirmiştir.

KKTC, BMBG’nin ülkemizdeki mevcudiyetini ve faaliyetlerini iyi niyetimize dayalı mevcut düzenlemeyle yürütemeyeceğine ve zaman kaybedilmeksizin bir anlaşma üzerinde mutabık kalınmasının şart olduğuna inanmaktadır.

Bu hususta geriye dönülemez bir kararlılık içerisinde olduğumuzu yinelemek isteriz. KKTC ve BM arasında iki tarafın da kabul edebileceği bir anlaşma için bakanlığımız yapıcı davranmaya devam etmektedir. BM’nin, her zamankinden farklı olarak, yapıcı ve gerçekleri dikkate alan bir yaklaşım benimsemesi önem arz etmektedir.

Samimi ve yapıcı tavrımıza rağmen, BM’nin adadaki gerçeklerden kopuk yaklaşım sergilemeye devam etmesi ve bu nedenle bir anlaşmaya varılmasının mümkün olmaması halinde, daha önceden de ifade ettiğimiz üzere, tüm seçenekleri gözden geçirmekten ve gerekli adımları atmaktan başka bir seçeneğimiz kalmayacaktır."

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, eylül ayında New York temasları sırasında BM’ye Kuvvetler Anlaşması (SOFA) taslağını sunduklarını açıklamıştı.

SOFA ANLAŞMASI NEDİR?

KKTC’nin BM’den istediği uluslararası alanda SOFA (Status of Forces Agreement) adıyla bilinen askeri statü anlaşması, bir ülkede görev yapacak yabancı askerlerin tabi olacakları hukuk sistemi, görev tanımları ve yükümlülükleri ile yetkilerini belirliyor. Anlaşma ev sahibi ülke ile asker gönderen taraf arasında yapılıyor.

BM KIBRIS BARIŞ GÜCÜ HAKKINDA

BM Kıbrıs Barış Gücü günümüzde KKTC ile Kıbrıs Rum yönetimi arasındaki 180 kilometrelik sınır hattında oluşturulan, "Yeşil Hat" adı verilen 346 kilometrekarelik bölgeyi kontrol ediyor. Biri Gazimağusa kentinde, diğeri Lefke’de 2 kampı bulunan Barış Gücü’nün başkent Lefkoşa’da da Ledra Palace yakınında bir temas noktası bulunuyor.

BM'nin en uzun süreli faaliyette bulunan barış gücü misyonlarından biri olan Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü, 1964'ten bu yana adada görev yapıyor ve Barış Gücü'nün görev süresi her 6 ayda bir uzatılıyor. 

Barış Gücü misyonunun görev süresi, son olarak temmuz sonunda KKTC'nin rıza ve onayı yine alınmadan 6 ay daha uzatılmıştı. 

Çok uluslu askerî birlik olan misyonda, 19 ülkeden 800 civarı askeri ve 60'tan fazla polis memuru olmak üzere 1100 civarı personel görev yapıyor.

Misyonun komutanlığını 24 Mart 2021 tarihinden bu yana Norveçli komutan Ingrid Gjerde üstleniyor. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar