Ertuğruloğlu, İİT'den somut adımlar atmasını istedi
22 Eylül 2023
Ertuğruloğlu, İİT’nin Kıbrıs Türk halkı üzerindeki izolasyonu sona erdirmek için somut adımlar atılması kararının, Kıbrıs Türk halkının uluslararası arenada ve Müslüman dünyasında hak ettiği yeri alma fırsatı sunacağını söyledi.
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, dün New York’ta İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Yıllık Koordinasyon toplantısında konuştu.
Konuşmasında Kıbrıs meselesine değinen Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler himayesinde uzun yıllardır yapılan sayısız müzakerelerde, Kıbrıs Türk tarafının ısrarlı iyi niyetine ve yapıcı tutumuna rağmen "siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu iki bölgeli federasyon" temelinde bir anlaşmaya varma çabalarının sonuç vermediğini anlattı ve bunun nedeni olarak Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumunu işaret etti.
Kıbrıs Rum tarafının uluslararası toplum tarafından adadaki meşru hükümet olarak muamele görmesinin ise Kıbrıs Rum tarafını uzlaşmaz politikalarını sürdürme konusunda daha da cesaretlendirdiğini belirten Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, bu durum da Kıbrıs sorununun temelini oluşturduğunu söyledi.
"KIBRIS ADASININ GERÇEĞİ, BİR ADA AMA İKİ DEVLET OLMASIDIR…"
Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:
“Kıbrıs adasında iki ayrı devlet tarafından temsil edilen iki ayrı halk vardır. Kıbrıs adasının gerçeği, bir ada ama iki devlet olmasıdır… Kıbrıs Türk halkının devleti olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ gibi davranan Kıbrıs Rum Devleti.
Adada sürdürülebilir bir anlaşmaya varmanın tek yolu, bugün adada iki devletin var olduğu ve bu iki devletin egemen eşitliğe ve eşit uluslararası statüye sahip olduğu gerçeğinin kabul edilmesinden geçmektedir. Bu, Kıbrıs Rum tarafıyla müzakerelere başlamanın temel koşuludur.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu'nun 78. oturumu vesilesiyle yaptığı ve uluslararası toplumu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını tanımaya ve diplomatik, siyasi ve ekonomik ilişkiler tesis etmeye davet ettiği tarihi konuşmaya dikkat çekmek isterim. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Kıbrıs Türk halkına verdiği paha biçilmez destek için en içten şükranlarımı yinelemek istiyorum.
Değerli konuklarımız, adada adil ve kalıcı bir anlaşma çerçevesinde güç ve refahı paylaşmak istemeyen Rum tarafı, on yıllardır Kıbrıs Türk halkının kalkınmasını engellemeye çalışmaktadır. Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs Türk halkının spor, kültür, eğitim, sağlık ve benzeri insani alanlarda dahi uluslararası toplumla ilişki kurmasını engelleme çabalarını sürdürmektedir. Bugüne kadar Kıbrıs Türk halkına dayatılan insanlık dışı ve yasa dişi izolasyonun yıkıcı sonuçlarını, Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti'nin her alanında aralıksız desteği sayesinde aşmak için çalıştık.
İİT sekretaryasına ve üye devletlere, on yıllardır, Kıbrıs Türk davasıyla dayanışma gösterdikleri için teşekkür ediyorum. Ancak şunu da vurgulamalıyım ki, Kıbrıs Türk halkı kendilerine dayatılan tecrit altında her gün mağduriyet yaşamaya devam ettiği için hâlâ yapılması gereken çok şey var.”
"İİT, İZOLASYONU SONA ERDİRMEK İÇİN SOMUT ADIMLAR ATMALI"
İİT’nin Kıbrıs Türk halkı üzerindeki izolasyonu sona erdirmek için somut adımlar atması kararı doğrultusunda, Kıbrıs Türk halkının uluslararası arenada hak ettiği yeri almasının tam zamanı olduğuna inanç belirten Ertuğruloğlu, bunun Kıbrıs Türk halkına Müslüman dünyasında hak ettiği yeri alma fırsatı sunacağını söyledi.
Ertuğruloğlu, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Ayrıca, İİT üyesi devletlerin, var olmayan ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’ gibi davranan, Kıbrıs Rum tarafının bize empoze ettiği insanlık dişi kısıtlamaların ve izolasyonun üstesinden gelmemize yardımcı olmak hedefiyle Kıbrıs Türk devleti ile ilişki kurmak için hızlı bir şekilde somut adımlar atmalarını içtenlikle umuyorum. Ayrıca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde özellikle eğitim alanında gelecekte İİT etkinliklerine ev sahipliği yapma yeteneğine sahip olduğumuzu ve minnettar olacağımızı ifade etmek isterim. Böyle bir adim, İİT ülkelerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki Müslüman kardeşlerine karşı dayanışmalarını sadece sözle değil, fiilen de gösterecektir.
Kıbrıs Türk halkına hayatın her alanında verdiği sarsılmaz destek için Türkiye Cumhuriyeti'ne en içten şükranlarımı sunuyorum. Türkiye'nin tüm bölgeyi etkileyen düzensiz göç sorununu ele almadaki örnek çabalarından da gurur duyuyoruz.”
"KKTC İİT REFORMLARINA İLİŞKİN ÇABALARI DESTEKLEMEYE HAZIR"
Konuşmasında müslüman dünyasının karşılaştığı zorluklara değinen Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak, Genel Sekreter'in yoksulluğun azaltılması, altyapı kapasitesinin geliştirilmesi, çevre ve iklim değişikliği ve diğer kurumsal İİT reformlarına ilişkin çabalarını desteklemeye hazırız." dedi.
İSLAM İŞ BİRLİĞİ TEŞKİLATI (İİT) HAKKINDA
57 üyesi bulunan İslam İş Birliği Teşkilatı, üye devletler arasında iş birliği ve dayanışmayı güçlendirmek, İslam dünyasının hak ve çıkarlarını korumak amacıyla 25 Eylül 1969'de kuruldu.
KKTC, Merkezi Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bulunan İİT'nin 5 gözlemci üyesinden birisi.
KKTC, (Federe Devlet dönemi itibarıyla) 1979 yılından bu yana İİT’te gözlemci statüsünde yer alıyor. Zirve ve Dışişleri Bakanları Konseyi (DBK) toplantılarına düzenli olarak katılıyor.
Daha önce “Kıbrıs Türk Müslüman Topluluğu” adıyla İİT’te temsil edilen KKTC’nin, 14-16 Haziran 2004 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen 31'inci DBK Toplantısı’nda Annan Planı’nda zikredildiği şekliyle “Kıbrıs Türk Devleti” adıyla temsili kararlaştırıldı.
Zirve ve DBK’da “Kıbrıs’ta Durum” başlığıyla kabul edilen kararlarla, İİT, KKTC ile iş birliği ve dayanışmasını teyit etmeyi ve Kıbrıs sorununun çözümüne destek vermeyi sürdürüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bizi Facebook'ta takip edin!
mykibris.com'u Facebook üzerinden takip edin, son paylaşımlardan haberdar olun.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.
Tüm Yorumlar