Eris, Türkiye'ye de giriş yaptı

15 Eylül 2023

A
A

Türkiye'de şu ana kadar 9 kişide Kovid-19'un Eris varyantının görüldüğü açıklandı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kovid-19'un Eris varyantının 9 kişide görüldüğünü, bunun endişe sayılmayacak bir gelişme olduğunu bildirdi.

Bakan Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Eris varyantının yurt dışı temaslı kişilerde görüldüğünü belirterek, şunları kaydetti:

"Endişe konusu sayılamayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı, Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurt dışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız."

GÜNEY'DE 4 VAKAYA RASTLANMIŞTI

Güney Kıbrıs'ta son olarak 11 Ağustos'ta yapılan açıklamada, ülkede o güne kadar 4 Eris (EG.5) varyantı vakasının tespit edildiği bildirilmişti.

KKTC'DE GEÇTİĞİMİZ AYA KADAR RASTLANMADI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “izlenmesi gereken varyant olarak” açıklanan koronavirüsün EG.5 (Eris) varyantı henüz KKTC’de tespit edilmedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Deren Oygar, 22 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, DNA Genetik Laboratuvarı’nın bugüne kadar varyant takibi yaptığını, ülkede henüz Eris varyantı görülmediğini bildirmişti.

ERIS NEDİR?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre, EG.5 (Eris) omicron varyantından türediği düşünülen Kovid-19’un mutasyona uğramış son varyantıdır. 19 Temmuz 2023 tarihinde izlenen varyantlar listesinde 5'inci sırada yer alan yeni varyant, ilk olarak Şubat 2023'te tespit edildi. Belirtileri arasında boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı, yorgunluk ve tat-koku hassasiyeti bulunan eris varyantı aslında omicron varyantı belirtileriyle benzerlik gösterir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar