Erdoğan, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nü imzaladı: Gözler TBMM'de

AA - BBC, 23 Ekim 2023

Güncelleme: 23 Ekim 2023

A
A

İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolü, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sevk edildi.

ZgotmplZ
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson görüştü.
AA

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nü imzaladı.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 23 Ekim 2023 tarihinde imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sevk edilmiştir." ifadesi kullanıldı.

İsveç'in NATO'ya Katılım Protokolü'nün Meclis'te ne zaman oylanacağı henüz bilinmiyor.

Türkiye, İsveç ve NATO, 10 Temmuz'da Litvanya'nın başkenti Vilnius'taki üçlü zirvede, İsveç'in ittifaka katılım protokolünü imzalayarak TBMM'ye iletme taahhüdünde bulunmuştu.

İSVEÇ MEMNUN

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Erdoğan'ın kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Kristersson, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, "Artık bu meseleyle ilgilenmek Parlamento'ya kalıyor. NATO üyesi olmayı sabırsızlıkla bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

ANKARA, İSVEÇ KARARINI HANGİ KOŞULLARDA DEĞİŞTİRDİ?

Türkiye, İsveç ve NATO'nun Vilnius'taki üçlü görüşmesinde, İsveç'in terör örgütü YPG/PYD ve FETÖ'ye destek vermeyeceğini yinelediği bildirilmişti. Görüşmede, müttefikler arasında savunma ticaret ve yatırımlarında yaptırım olmaması ve engellerin kaldırılmasına yönelik çalışmakta mutabık kalınmıştı. Vilnius'taki üçlü toplantıda Türkiye'nin, yaptırımların kaldırılması ve vize serbestisi dahil AB sürecine ilişkin tam destek aldığı da bildirilmişti.

İki ülke vardıkları anlaşma uyarınca güvenlik alanında yeni bir işbirliği mekanizması kurmayı kararlaştırmıştı.

NATO da ittifak bünyesinde “Terörle Mücadele Özel Koordinatörü” atanacağını açıklamıştı.

İsveç ayrıca yaptırımların kaldırılma taahhüdü vermiş ve Türkiye’nin Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini destekleyeceğini duyurmuştu.

TÜRKİYE İSVEÇ'İ BEKLETİYORDU

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale başlamasının ardından İsveç ve Finlandiya NATO'ya üyelik başvurusunda bulundu.

Haziran 2022'de Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında üçlü anlaşma imzalandı ve bu anlaşma uyarınca iki İskandinav ülkesi "terörle mücadele" konusunda Türkiye'nin taleplerini karşılamaya başladı.

Finlandiya, nisan ayında ittifakın 31'inci üyesi oldu.

Türkiye ve Macaristan, İsveç'in üyeliğine onay vermedi.

Ankara bu tavrına gerekçe olarak İsveç'in "terörle mücadele" konusunda yeterince adım atmamasını gösterdi.

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, İsveç'in NATO üyeliği konusunda Türkiye'nin kararını destekleyeceklerini açıkladı.

İsveç, Türkiye'yle müzakereler yürütürken, "Terörle Mücadele Yasası"nda ve anayasasının bazı hükümlerini değiştirmiş, Ankara'ya silah ambargosunu da kaldırmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar