El-Sen ile anlaşma krize neden oldu: Atun'un haberi var mı yok mu, kim ne dedi?

18 Nisan 2022

Güncelleme: 19 Nisan 2022

A
A

Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun El-Sen ile yaptığı anlaşma hükümet içerisinde krize neden olurken, peş peşe açıklamalar yapılmaya devam ediliyor.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), "Elektrikte yapılan yaklaşık 1 TL indirimden dolayı oluşacak zarara herhangi bir sübvanse yöntemi gösterilmemesi ve yurtdışından bir firmanın üretici olarak KKTC'ye davet edildiği'' iddialarını gerekçe göstererek, 12 Nisan günü ülke genelinde iş bırakma eylemine başlamıştı.

KAMU BİNALARIN ELEKTRİKLERİ KESİLDİ

Güzelyurt'ta gece yarısı Sosyal Sigortalar Dairesi, Çalışma Dairesi ve İhtiyat Sandığı Dairelerine ait elektrik sayaçlarının bulunduğu pano üzerinde takılı, 6 elektrik sigortası söküldüğü gerekçesiyle El-Sen üyesi 2 kişi hırsızlıktan tutuklanmıştı.

Ayrıca polis, BRT’nin arkasındaki tellerden atlayarak içeri giren ve elektrik akımını kesen kişinin KIB-TEK çalışanı 55 yaşındaki A.G olduğunu tespit ederek hakkında yasal işlem başlattı.

Polis, A.G’nin aynı zamanda Cumhuriyet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı’nın elektrik akımını kestiğini ve sigortalarını çaldığını da tespit etti.

Ülke bu olayları konuşurken, Başbakan Sucuoğlu ise El-Sen ile anlaşma yoluna giderek eylemi sonlandırdı.

TEPKİYE NEDEN OLDU...

Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun yaşanan eylemin ardından El-Sen ile imzaladığı anlaşma, hükümet üyelerini ters düşürdü.

Anlaşma maddelerinin bir tanesinde bazı El-Sen üyelerine açılan davaların geri çekileceği yönünde olması tartışma yarattı.

Öyleki bu madde hükümette bile ikiye böldü.

Hükümetin ortağı YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı bu maddeye tepki göstetererek "Bir güç gösterisi histerisi içinde olan El-Sen hakkındaki şikayetlerinden vazgeçmeyeceklerini'' açıkladı.

UBP'li Maliye Bakanı Sunat Atun ''haberim vardı ama anlaşmayı uygun bulmadığım için imzalamadım'' dedi.

UBP'li İçişleri Bakanı Ünal Üstel  ise El-Sen'e ateş püskürdü. Yaşananları zorbalık ve şov olarak niteleyen Ünal Üstel, suç işleyenlerin cezalarını çekmesi gerektiğini söyledi.

Muhalefet partisi HP Genel Başkanı Kudret Özersay ise “böyle bir anlaşma imzalamamalıydı” dedi. Sucuoğlu’nun ardından Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı’nın neden açıklama yapma ihtiyacı hissettiğini soran Özersay, “Başbakanın açıklamaları sizi rahatsız mı etti de açıklama yaptınız? Mesaj vermek için mi açıklama yaptınız? Yoksa devletin itibarını mı kurtarmaya çalışıyorsunuz? İçişleri Bakanı da açıklama yaptı. Neden açıklama yaptınız? Başbakana siz de mi mesaj veriyorsunuz” şeklinde sorular sordu.

MECLİS'TE HAKARETLER HAVADA UÇUŞTU

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nun bugünkü oturumunda hakaretler havada uçuştu.

Yaşanan gerilimin tarafları ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy ile CTP Mağusa Milletvekili Erkut Şahali oldu.

Elektrik meselesi ve Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'na ilişkin yaşanan tartışmada Taçoy ile Şahali'nin karşılıklı olarak birbirlerine "yalancısın" dedikleri duyuldu.

SUCUOĞLU: ATUN'A ULAŞILAMADI...

Meclis kürüsünden Maliye Bakanı Sunat Atun’a ulaşılamadığına yönelik kendisine bilgi verildiğini, bu nedenle de anlaşmaya kendisinin imza koyduğunu söyleyen Başbakan Sucuoğlu’nu bakan Atun cevap verdi.

ATUN: ULAŞILDI AMA İMZALAMADIM

“Bana ulaşılamadığı doğru değil” diyen Atun, sendikayla böyle bir anlaşmanın imzalanmasının doğru olmadığını söyleyedi. Atun, Başbakan’ın yaptığında bir anormallik olmadığını ifade ederek, geçmişte de bu tür örneklerin olduğunu söyledi.

SUCUOĞLU: “BEN İMZA ATMAM DİYEN VARSA DA SAYGI DUYARIM”

Başbakan Faiz Sucuoğlu, EL-SEN ile imzalanan anlaşmaya yönelik eleştirilere yanıt verdi.

Protokol görüşmelerinin ardından Perşembe günü Kıbrıs’a geldiğine değinen Başbakan Sucuoğlu, dinlenmesinin ardından Kıb-Tek’ten yetkililerin evine gelerek, Teknecik Santrali’nin kapanması kararının alındığını kendisine aktardığını anlattı. Eylem devam ettiği için sürekli orada kalan çalışanların artık çalışamayacağının aktarıldığını belirten Sucuoğlu, ülkenin karanlıkta kalması tehlikesi üzerine, metin hakkında, “Benim yetkimde değil. Biz buna imza atarız ama yaymayın. Pazar günü de bu düzenlensin” dediğini kaydetti.

İmzayı attığı anda haberin ülkede patladığını kaydeden Sucuoğlu, “Ya riske girecektik ya da ülkenin karanlıkta kalmasına müsaade edecektik” dedi.
Güneyin de elektrik veremeyeceğini söylediğini dile getiren Sucuoğlu, bir otelde elektrik kesintisi nedeniyle yaşananları da anlattı.
İmzalamam denildiği anda işin boyutunun dramatik hal aldığını kaydeden Sucuoğlu, “Ya beni ilgilendirmez, banane diyecektik. Ya da bu riske girip, eleştirilere katlanacaktık. Ben imza atmam diyen varsa da saygı duyarım. Yapmayabilirdik. 1-2 gün sürebilecek karanlığı göğüsleyebilir miydik? Yanlış mı doğru mu? Vicdanen doğru olduğuna inanırım. Kendi kararım, eleştirilere saygı duyarım” dedi. 

KIB-TEK YÖNETİCİLERİ: ATUN'A ULAŞILAMADIĞINI İDDİA ETTİ

Gündüz MEclis'te El-Sen ile imazalalan protokol tartışılırken akşam saatlerinde ise Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Arıkan ile KIB-TEK İdari ve Mali Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özçelik, El-Sen’le imzalanan anlaşma konusunda, Maliye Bakanı Sunat Atun’a ulaşamadıklarını açıkladı.

Arıkan ile Özçelik’in, ortak yazılı açıklamalarında, “KIB-TEK Yönetim Kurulu tarafından arabulucu olarak görevlendirilen KIB-TEK İdari ve Mali Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özçelik, gerekli temasları sonrasında sendikanın taleplerini iletmek üzere Sayın Bakanı aramış bir türlü temas kuramamıştır. Talepleri mesaj olarak ileten Özçelik’e Sayın Bakan’dan yanıt verilmemiştir. Durumun ciddiyeti Sayın Başbakan’a aktarılmıştır. Sayın Başbakan’dan ‘Memleketi karanlığa bırakamayız, gereken yapılacaktır’ cevabı alınmış ve eylemi sonlandıran metin cumartesi günü imzalanmıştır” denildi.

ATUN’DAN AÇIKLAMA:  BİLGİME GELDİ, İMZALAMAYI DOĞRU BULMADIM

 Maliye Bakanı Sunat Atun, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) ile Kıb-Tek Çalışanları Sendkiası (El-Sen) arasındaki anlaşmanın maddelerinin kendisine Kıb-Tek Genel Müdürü ve Muavini tarafından ulaştırıldığını, ancak bu aşamada bu anlaşmayı uygun bulmadığını ve imzalamayacağını Kıb-Tek’in tepedeki iki yöneticisine bildirdiğini açıkladı.

Atun, anlaşma için kendisine ulaşılamadığı iddialarına yanıt verdi. Atun açıklamasında şunları belirtti:

“El-Sen ile Sayın Başbakan’ın yaptığı anlaşma maddeleri bana Kıb-Tek Genel Müdürü ve Muavini tarafından ulaştırılmıştır. Çok değerli halkımız bilsin ki her ne pahasına olursa olsun kendilerine doğruları söyledim ve söylemeye de devam edeceğim. Gelişmeler şöyle meydana gelmiştir;  Kıb-Tek yöneticileri bana Cuma günü mesaj göndererek Başbakan’ın bilgisi dahilinde El-Sen’le bir uzlaşı konusunda anlaşma noktasına gelindiğini uygun bulmam halinde bu anlaşmayı yapacaklarını belirttiler. Ben ise El-Sen’le bu aşamada bu içerikte bir anlaşmayı doğru bulmadığımı ve imzalamayacağımı hem 15 Nisan Cuma hem de 16 Nisan Cumartesi günü Kıb-Tek’in en tepedeki 2 yöneticisine bildirdim. Doğrudan ve doğruluktan asla sapmadım, sağmayacağım.”

KIB-TEK GENEL MÜDÜRÜ ERDOĞAN: ATUN’UN ONAYI OLMADIĞINI BİLEREK İMZA ATTIM

KIB-TEK Genel Müdürü Gürcan Erdoğan, El-Sen ile KIB-TEK arasında imzalanan protokole, Maliye Bakanı Sunat Atun’un onayının olmadığını bilmesine rağmen Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun talebi üzerine imza attığını ifade etti.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) İdari Mali Müdür Muavini Mehmet Özçelik, bugün akşam saatlerinde Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Arıkan’la ortak açıklaması olarak basına dağıtılan açıklamaya, kendisinin imza atmadığını söyledi.

Özçelik, El-Sen’le imzalanan protokol konusunda Maliye Bakanı Sunat Atun’dan kesin onay almadığını da belirtti.

KIB-TEK Genel Müdürü Gürcan Erdoğan ise, El-Sen ile KIB-TEK arasında imzalanan protokole, Maliye Bakanı Sunat Atun’un onayının olmadığını bilmesine rağmen Başbakan Faiz Sucuoğlu’nun talebi üzerine imza attığını ifade etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar