Dışişleri'nden Skoullou tartışmalarına tepki: Maronit olduğu için reddedilmedi

21 Aralık 2022

Güncelleme: 21 Aralık 2022

A
A

Dışişleri Bakanlığı, Maria Skoullou’nun muhtar adaylığının kabul edilmemesinin nedeninin Maronit olmadığını belirterek, bu konuda bilinçli bir dezenformasyon kampanyası yürütüldüğünü vurguladı.

ZgotmplZ Maria Skoullou / Facebook

Dışişleri Bakanlığı, Koruçam köyü sakini Maria Skoullou’nun muhtar adaylığının uygun bulunmaması konusunda yapılan tartışmalar üzerine bir açıklama yaptı.

“Adaylığının kabul edilmemesinin nedeni Maronit olması değil. Diğer muhtar ve aza adayları da Maronit ve Rum vatandaşı” denilen açıklamada, bu konu üzerinden bilinçli bir dezenformasyon kampanyası yürütüldüğünü vurgulandı.

Açıklamada söz konusu şahsın adaylığının somut gerekçelerle sakıncalı olarak nitelendirildiği ifade edildi.

Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklamasında, ülkede yaşayan Maronitlerin KKTC vatandaşı olmadığını hatırlatarak, yerel seçimlerini KKTC hükümetinin verdiği özel statü ve Dışişleri Bakanlığı gözetiminde yapabildiklerini vurguladı.

Bakanlık açıklaması şöyle:

“Ülkemizde ikamet eden Maronit toplumunun temsilcileri, bilindiği üzere KKTC vatandaşı değildir. KKTC hükümetinin kendilerine verdiği özel statü ve bunun yarattığı olanaklar zemininde yerel yönetim seçimlerini Dışişleri Bakanlığı’nın gözetiminde yapabilmektedirler.

Maria Skoullou isimli Rum vatandaşının adaylığının uygun bulunmaması üzerinden bilinçli bir dezenformasyon kampanyası yürütüldüğünü görmekteyiz. Adı geçenin adaylığının kabul edilmemesinin sebebi Maronit olması değildir. Nitekim diğer muhtar adayı ve de aza adaylarının tümü Maronit ve Rum vatandaşıdır. Bu kişilerle ilgili herhangi bir olumsuzluk söz konusu olmamıştır.

Yapılan inceleme sonucunda Maria Skoullou’nun adaylığı somut gerekçelerle sakıncalı olarak değerlendirilmiş ve hukukun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Devletine tanıdığı devlet olma yetkisi kullanılmıştır.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.”

NE OLMUŞTU?

Arap kökenli Hristiyan Maronitlerin yaşadığı Girne’ye bağlı Koruçam köyü muhtarlığı için başvuruda bulunan Maronit Maria Skoullou’nun adaylığı reddedilmişti.

Koruçam'da aile restoranı Yorgo Kasap Restoran'ı işleten kasap Skoullou’nun mevcut Maronit muhtar Antonis Skullo tarafından "ailesinde Rum tarafında çalışan asker olduğu" gerekçesiyle Dışişleri Bakanlığı'na şikayet edildiği öğrenilmişti.

Koruçam seçimlerinde tek aday Andonis Sarrou kaldı. 

Koruçam, Gürpınar ve Özhan köylerinde çoğu yaşlı 150’ye yakın Maronit yaşıyor. Bu köylerde yaşayan Rum vatandaşı Maronitlerin KKTC vatandaşlığı ve dolayısıyla seçme, seçilme hakkı bulunmuyor. Dışişleri Bakanlığı, 2005’ten bu yana özel izinle Maronitlerin muhtarlarına belirlemesine izin veriyor. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar