Devlet acı gerçeği açıkladı: KKTC'nin biyolojik çeşitliliğinin eski haline gelmesi için yüzyıllar gerekecek

27 Haziran 2022

Güncelleme: 27 Haziran 2022

A
A

Mersinlik-Tatlısu arasında 4 gün süreyle etkili olan yangın nedeniyle KKTC'nin biyolojik çeşitliliğinin ciddi zarar gördüğünü işaret eden Çevre Bakanlığı, "Bunun eski haline geri dönmesi için yüzyıllar gerekecektir." açıklaması yaptı.

ZgotmplZ

Yaklaşık 20 bin dönümlük bir alanda etkili olan son yangının ardından Başbakan Yardımcılığı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı.

Yangının bıraktığı yıkımın büyüklüğüne ve KKTC'nin biyolojik çeşitliliğine verdiği zarara dikkat çekilen açıklamada, "Böylesi felaketlerin yaşanmaması için, yasal, teknik ve fiziki koşullar hassasiyetle gözden geçirilecek." vurgusu yapıldı.

Açıklamada ülkenin zengin biyolojik çeşitliliğine yer verilerek, "Yaşanan yangın nedeniyle ülkemiz biyolojik çeşitliliği ciddi zarar görmüştür. Bunun eski haline geri dönmesi için yüzyıllar gerekecektir." denildi.

Ülkenin biyolojik çeşitliliği ise şöyle sıralandı:

  • Adamızın tamamında 1649 bitki türü görülmektedir. 141’i tüm adaya endemik olmak üzere 1300’den fazla bitki türü ülkemizde görülebilmektedir. Bu bitki türlerinin 15 tanesi sadece Kuzey Kıbrıs’ta görülmektedir.
  • Omurgasızlar açısından da oldukça ciddi bir çeşitliliğe sahip ülkemizde birçok endemik böcek türü görülmektedir. Tür düzeyinde 3’ü endemik olmak üzere 42 farklı kelebek türü ülkemizde görülebilmektedir.
  • Omurgalı gruplarına bakıldığından 170’den fazla balık türü, 2’si tür seviyesinde endemik olmak üzere 3 kurbağa, 2’si tür düzeyinde olmak üzere 11 kertenkele türü, 2’si alttür seviyesinde olmak üzere 6 farklı yılan türü, 3’ü tür seviyesinde endemik olmak üzere 410’a yakın kuş türü, 2’si tür seviyesinde endemik olmak üzere 34 farklı memeli türü ülkemizde bulunmaktadır.
"KAMU VE SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI İLE BİRLİKTE HAREKET EDEREK, HER TÜRLÜ KATKIYI VERECEĞİZ"

Bakanlık açıklamasının satır başları şöyle:

  • Çevre Koruma Dairesi aracılığıyla 2 yıldır biyolojik çeşitliliğe ve yangınlara dikkat çekmek amacıyla yaban hayat temelli çevre eğitimleri vermekteyiz. Eğitimler iki yılda 2 binden fazla öğrenciye ulaştı. Böyle bir olayın tekrar yaşanmaması adına konuya yönelik bilincin artırılması ciddi anlamda önem arz etmektedir. Bu nedenle de konuya yönelik farkındalık çalışmalarımız devam edecektir.
  • Bundan sonraki süreçte, disiplinler arası bir yaklaşım sergilenerek yangın yerlerinin dikim ve restorasyon çalışmalarının planlanması ekosistemin geleceği açısından hayati önem arz etmektedir.
  • Bu yüzden yangın bölgesinde yapılacak tüm çalışmalara gerek biyolojik çeşitlilik gerekse de farklı açılardan Çevre Koruma Dairesi uzman personeliyle katkı koymaya ve sürecin doğru ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesine katkı sağlamaya hazır olduğunu belirtmek isteriz.
  • Dikim çalışmaları öncesinde alanda yangın ekolojisi konusunda uzman ve diğer uzmanlık alanlarından kişilerle kapsamlı araştırmalar yapılması gerekmektedir. Tüm bunların şekillendirileceği ve paydaşların bir araya gelip sorumlulukları paylaşabilmelerine imkan sağlayacak bir çalıştay yapılması konunun şekillendirilmesi açısından oldukça önemli olacaktır.
  • Bunun yanında yapılacak tüm dikim ve restorasyon çalışmalarının da ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşları ile istişare edilerek yapılması gerekmektedir.
  • Alanın belli bir süre kendi haline bırakılması gerektiği, bilimsel çalışmalarda ve yangın ekologları tarafından vurgulanmaktadır. Bu nedenle kapsamlı araştırmalar yapılmadan ve konuya ilişkin tüm uzmanların ortak bir paydada buluşabileceği bir yaklaşımla sürecin yönetilmesi gerekmektedir.
KEPÇEDEN SIÇRAYAN ALEVLER 20 BİN DÖNÜMÜ KÜL ETTİ 

Yangın, 21 Haziran tarihinde, Tatlısu – Ağıllar köyleri arasındaki ormanlık alan içerisinde, bir şahsa ait orman evine giden yolun temizlenmesi sırasında çıkmıştı. Yol temizliği yapılan kepçenin akü kablolarının kısa devre yapması sonucu kepçe alev almış, ardından alevler bölgedeki ormanlık alana sıçramıştı.

Yangın ardından, kepçe operatörü A.Ş. ile kayıtsız, plakasız kepçenin ve orman evinin sahibi H.K. tespit edilerek, tutuklanmıştı.

Salı günü öğleden sonra başlayan yangın Mersinlik, Ağıllar, Ardahan ve Topçuköy bölgesinde yaklaşık 20 bin dönümlük bir alanda etkili olmuştu. Havadan ve karadan müdahaleyle kısmen kontrol altına alınan alevler, şiddetli rüzgarla birlikte parlayarak yeni yangınlara yol açmış, yangın tam olarak kontrol altına alınamamıştı. Yangın, cuma gecesi bölgede yağan yağmurun etkisi ile tamamen sönmüştü.

Yangın boyunca tüm görevliler ve halk seferber olmuş, Türkiye, İngiliz Üst Bölgesi, Güney Kıbrıs ve İsrail'den hava araçları çalışmalara katılmıştı.

YANGINA İLİŞKİN TÜM HABERLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar