Cumhurbaşkanı Tatar, Akil Adamlar Oturumu'na katıldı

22 Şubat 2024

Güncelleme: 23 Şubat 2024

A
A

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 17 ülkeden gelen eski cumhurbaşkanların da katıldığı "Krizlerden İstikrara: Kapsayıcı Bir Dünya İnşa Etmek" başlıklı oturumda konuştu.

ZgotmplZ

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen 27. Avrasya Ekonomi Zirvesi "Akil Adamlar Oturumu"na katıldı. Zirvede "Krizlerden İstikrara: Kapsayıcı Bir Dünya İnşa Etmek" başlıklı oturumda, 17 ülkeden gelen eski cumhurbaşkanlarıyla birlikte yer aldı ve bir konuşma yaptı.

Tatar, oturumdaki konuşmasında, 27. Avrasya Ekonomik Zirvesi'nde yer almanın ve birçok ülkenin cumhurbaşkanlarına seslenmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti. Gazze başta olmak üzere dünyadaki tüm savaşların ve insanlığa karşı işlenen suçların sona ermesini temenni etti ve barış ve huzur içinde bir gelecek diledi.

Dünyanın barışa ve huzura ihtiyacı olduğunu vurgulayan Tatar, her ülkenin sorunları olduğunu ve Cumhurbaşkanı olduğu KKTC'nin de sıkıntılarının olduğunu belirtti. Kıbrıs sorununa ve tarihine de değinen Tatar, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs Cumhuriyeti'nden silah zoruyla atıldığını ve uzun yıllar Rum saldırılarına maruz kaldığını aktardı.

Tatar, Türkiye Cumhuriyeti'nin 1974'teki müdahalesiyle KKTC'nin bağımsızlık, özgürlük ve devletine kavuştuğunu belirterek, KKTC'nin bugün ambargolar altında ve tanınmayan bir ülke olmasına rağmen gelişimini sürdürdüğünü ve bölgesinde güçlü bir devlet olarak yerini aldığını söyledi.

Kıbrıs'ta uzun süredir devam eden müzakere süreçlerinden sonuç alınamadığını ve şimdi iki devletli çözüm siyasetini sürdürdüklerini ifade eden Tatar, KKTC'nin Türk Devletleri Teşkilatında gözlemci üye olarak yer aldığını ve Türkiye Cumhuriyeti'nin desteğiyle uluslararası alanda görünürlüğünü artırmak için çalışmalar yaptığını belirtti.

Annan Planı'na "evet" diyen Rumların AB'ye tek taraflı üye alındığını ancak Kıbrıs Türk halkının ambargolar altında bırakıldığını dile getiren Tatar, bu nedenle şu anda iki devletli çözümü yürüttüklerini ve kendilerini bu çerçevede zirveye davet eden yönetime teşekkür etti.

Ankara'daki temaslarının ardından İstanbul'daki ziyaretlerini tamamlayan Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın bu akşam yurda dönmesi bekleniyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar