CTP, UBP ile koalisyon kurmayacak: İşte nedeni...

9 Mayıs 2022

Güncelleme: 9 Mayıs 2022

A
A

CTP lideri Erhürman, yüzde 60 oyla Kurultay’dan çıkmış Genel Başkan yerine başka bir milletvekiline görev verilmesi meşru olmaz dedi. 6 ayda 4. Sucuoğlu hükümetinin de normal olmadığını savunan Erhürman UBP ile koalisyon kurmayacaklarını açıkladı.

ZgotmplZ
Arşiv

Haber Merkezi: M. İrşad Esen

29 Nisan'dan buyana ülkede yaşanan hükümet kriziyle ilgili peş peşe açıklamalar yapılıyor.

HP, YDP ve DP Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan hükümeti kurma görevini Cumhuriyetçi Türk Partisi'ne (CTP) vermesini istiyor.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu haricinde parti içerisinden belirlenecek bir isme vermek istiyor.

CTP ise bu yöntemin meşru olmadığını savunuyor.

Ayrıca Erhürman bugün yaptığı açıklamada, Sucuoğlu'nun önderliğindeki UBP ile koalisyon kurmayacaklarını söyledi. 

ERHÜRMAN: SUCUOĞLU İLE HÜKÜMET KURMAYIZ

Erhürman, bu saatten sonra Sucuoğlu başkanlığında UBP ile koalisyon kurmalarının mümkün olmadığını da belirtti.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ''UBP içerisinden herhangi bir milletvekili başkanlığında bir hükümetin kurulmasının da demokratik olarak normal olmayacağını, yüzde 60 oyla Kurultay’dan çıkmış, yüzde 40 oyla seçimden çıkmış, 24 milletvekiliyle Meclis’e gelmiş Genel Başkan yerine başka bir milletvekilinin seçilmesinin meşru ve halkın anlayabileceği bir şey olmadığını” savundu.

MEŞRU OLMAZ

Bunların neden yaşandığını, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu tarafından “Türkiye Cumhuriyeti Faiz Sucuoğlu’yla çalışmak istemiyor” şeklindeki ifadesiyle yanıtlandığını ve bunun kimse tarafından yalanlanmadığını öne süren Erhürman, “Bu şartlarda biz böyle bir yapıyı nasıl meşru kabul ederiz de CTP ile bu meşru olmayan yapının hükümet kurmasından bahsederiz? Bu da mümkün değil” şeklinde konuştu.

6 AYDA 4 SUCUOĞLU HÜKÜMETİ...

Basına açıklama yapan Erhürman “seçimden çıkmış 24 milletvekiliyle UBP, birinci hükümeti gitmiş 59 gün, ikinci hükümeti gitmiş 3-4 gün. Bu parti Sayın Faiz Sucuoğlu başkanlığında böyle bir süreç yaşıyor. Demokratik olarak normal kabul edilemez zaten Faiz Sucuoğlu’nun bir daha görevi alması. 6-7 ay içerisinde bu 4’üncü Sucuoğlu hükümeti olacak. Bunun normal olmadığını anlatmak için herhalde başka bir şey söylemeye gerek yok” dedi.

SEÇİM KUŞULUYLA GÖREVİ ALIRIZ

Erhürman, hükümeti görevi kurma görevini, kuramazlarsa tekrardan seçime gidilmesi koşuluyla alabileceklerini, aksi takdirde 15 gün boyunca dolaşarak zaman harcanacağını söyledi.

NELER OLDU

21 Şubat’ta kurulan, 3 Mart'ta güvenoyu alan 20 Nisan’da da Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a istifası sunulan ikinci UBP-DP-YDP hükümeti 59 gün görev yapmıştı. Başbakan Faiz Sucuoğlu önce Maliye Bakanı Sunat Atun’un görevden alma yazısını, daha sonra da hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a sunmuş, Tatar da hükümetin istifasını kabul etmişti.

YENİ HÜKÜMET 5 GÜN SÜRDÜ

25 Nisan Pazartesi günü kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) koalisyon hükümetinin hükümet programı yine aynı gün Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda okunarak, perşembe günü de tartışılması için Meclis Genel Kurulu'nun gündemine getirildi. Fakat muhalefet partilerinin oturuma katılmamasından dolayı buna gerek kalmadı.

Kurulan yeni hükümetin 30 Nisan Cumartesi günü güven oyu almasına kesin gözüyle bakılıyordu. Cuma gecesi hükümeti oluşturan iki parti olan Demokrat Parti ile Yeniden Doğuş Partisi hükümette yer alamayacaklarını açıklamasıyla hükümet tekrar bozuldu. 

Cumartesi günü ise Başbakan Faiz Sucuoğlu hükümetin istifasını vererek süreci resmen sona erdirmek zorunda kaldı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar