Çin'den "Rusya'ya yaptırım" uyarısı

31 Mart 2022

Güncelleme: 31 Mart 2022

A
A

Çin'in BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dai, Rusya'ya uygulanan yaptırımların gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyeceğini söyledi: “Gelişmekte olan büyük güç oyunlarının sonuçlarına katlanmak zorunda bırakılmamalı."

ZgotmplZ

Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Dai Bing, BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Rusya'ya yönelik yaptırımların arttırılmasının ve kapsamının genişletilmesinin, gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyeceğini söyledi.

Daimi Temsilci Yardımcısı Dai, Rusya'ya yönelik dozu artan ve kapsamı genişleyen yaptırımların, uluslararası gıda ve enerji piyasalarını vuracağını kaydetti.

“YENİ İNSANİ SORUNLARA YOL AÇACAK”

Dai, yaptırımların ayrıca çok sayıda sıradan insanın hayatını etkileyerek yeni insani sorunlara yol açacağını belirtti.

Yaptırımların ve ekonomik blokajın yapay gıda kıtlığına ve fiyat dalgalanmalarına yol açacağını vurgulayan Dai, gelişmekte olan ülkelerin omzuna gereksiz yük yükleyeceğini ifade etti.

Dai, "Gelişmekte olan ülkelerin çoğu bu çatışmanın tarafı değil. Bu ülkeler onun içine ne çekilmeli ne de jeopolitik çekişmelerin ve büyük güç oyunlarının sonuçlarına katlanmak zorunda bırakılmalı" diye konuştu.

Daha fazla çatışmanın kimsenin faydasına olmadığını ifade eden Dai, ABD, NATO ve Avrupa Birliği'ne, Rusya ile konuşma tavsiyesinde bulundu.

“EN GÜVENSİZ YAKLAŞIM CEPHELEŞME”

Dai, grup cepheleşmesinin ve mutlak güvenlik arayışının en güvensiz yaklaşım olacağını söyledi.

Çin, BM Genel Kurulu'nun Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri saldırısını kınayan ve Ukrayna’daki insani krizden Rusya’yı sorumlu tutan karar tasarılarına "çekimser" oy kullanmıştı.

Öte yandan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Olağanüstü NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi ve G7 Liderler Zirvesi’nin ardından yaptığı açıklamada, G7 ülkelerinin gerektiği takdirde Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulama konusunda kararlı olduğunu aktarmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar