Çiçek hastalığının kaynağı Güney mi?

2 Haziran 2023

A
A

Oğuz, koyun keçi çiçek hastalığının KKTC’ye, Güney Kıbrıs’tan kaçak gelen canlı hayvanlardan bulaştığı iddiasının, bu yönde kesin bir belge ya da kanıt bulunmamasına rağmen tüm yönleriyle araştırıldığını kaydetti.

ZgotmplZ

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, katıldığı bir programda, küçükbaş hayvanlarda görülen koyun keçi çiçek hastalığının kaynağına ilişkin soruları yanıtladı.

Oğuz, “Hastalığının KKTC’ye, Güney Kıbrıs’tan kaçak gelen canlı hayvanlardan bulaştığı iddiası doğru mu?” sorusu üzerine, bu yönde kesin bir belge ya da kanıt bulunmamasına rağmen konuyu tüm yönleriyle araştırdıklarını kaydetti.

Koyun keçi çiçek hastalığı, koyun ve keçilere özel koltuk ve kuyruk altı derisinde küçük çiçek lezyonlarının oluşması ile karakterize bulaşıcı viral bir hastalıktır.

"Bu iddia bizce doğru değildir. Çünkü tam tespit anlamında bir gerekçe belirlenmedi ama Dipkarpaz’da görüldüğünde de ithal gelmişti.” diyen Oğuz, ancak bu sefer Güney’den gelip gelmediğine ilişkin olarak ellerinde herhangi bir ihbar veya kanıt, belge olmadığını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Ama biz karantina bölgesini tamamen abluka altına aldık. Aşılama çalışmaları son sürat devam ediyor. Bir kaç gün içerisinde bitireceğiz.

Hastalığın kaynağı konusunda net bir şey yok. Sadece Gazimağusa Organize Hayvancılık Bölgesi’nde bir çiftlikte, daha sonra iki çiftlikte daha, üç çiftlikte görüldü. 

Gazimağusa Organize Hayvancılık Bölgesi’nde görülen bir hastalık, yeri orası. Bununla ilgili bir şüphe, hayvanların kırkılmasıyla ilgili bir ihbar var. Ama sürecin tam olarak ne olduğuna ilişkin araştırmalar yine de devam etmektedir.”

"ET VE SÜT TÜKETİMİNDE SAKINCA YOK"

Bakan Oğuz, hayvanlarının etinin ve sütünün tüketilmesinde sağlık açısından herhangi bir sakınca bulunmadığını da kaydetti.


Gazimağusa bölgesinde 26 Mayıs Cuma akşamı iki hayvan işletmesinde küçükbaş hayvanlarda koyun keçi çiçek hastalığı tespit edilmiş, cumartesi günü Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Hayvancılık Komitesi toplanarak Gazimağusa ile Tuzla ve Güvercinlik köylerini kapsayan bölgelerin 2 ay süresince karantina altına alınmasına karar vermişti.

Karantina kapsamında bu bölgelerde hayvan hareketleri durdurulurken, iki işletmede tespit edilen 6 küçükbaş hayvan uyutularak itlaf edilip gömülmüştü.. Mandıralarda ise dezenfekte işlemleri başlatılmıştı. 

29 Mayıs'ta Türkiye’den 20 bin aşı getirilerek, 30 Mayıs itibarıyla hayvanların aşılanma işlemlerine başlanmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İLGİLİ HABERLER


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar