Bugün Anneler Günü: Annelerimiz baş tacı

14 Mayıs 2023

Güncelleme: 14 Mayıs 2023

A
A

Anneler Günü bugün kutlanıyor... Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre Anneler Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

ZgotmplZ

 Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Anneler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, bu yıl herkes için kutsal bir gün olan ve en değerli varlık annelerin öneminin en derinden idrak edildiği Anneler Günü’nü, şubat ayında yaşanan deprem felaketinin açtığı yaraları sarmaya çalıştıkları bir dönemde, buruk bir şekilde idrak ettiklerini belirtti.

Tatar, “Deprem felaketinde en çok etkilenenlerden olan annelerimiz, tarih boyunca gösterdiği üstün fedakârlık ve cesareti, deprem felaketi sonrası da sergileyerek hepimize örnek olmaya ve güç vermeye devam etmektedir.” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, mesajında şunları kaydetti:

“Kıbrıs Türk halkının toplumsal varoluş mücadelesinden bugüne; sosyal, siyasal ve ekonomik yaşamın her basamağında, bilgi birikimi, vizyonu, cesaret ve alın teriyle bütün dünyaya örnek olmuş Kıbrıs Türk kadını, anne ve bilgeliğiyle öne çıkmış bir toplum ferdi olarak inanıyorum ki gelecekte de dayanışmanın ve cesaretin sembolü olmaya devam edecek; halkımızın çağdaş norm ve değerlerle yaşamasına, devletimizin ilelebet payidar kalmasına öncü olmayı sürdürecektir.

Halkı ayakta tutan, çocuklarımızın sosyal, psikolojik gelişimi ve aile kavramının en hayati ögesi olan annelerimizin varlığı; etik değerlere bağlı, yetkin, yurdunu seven nesillerimizin sağlıklı gelişiminin ve güçlü toplumun teminatı olmaya devam edecektir.

Bu duygularla başta şehit annelerinin olmak üzere, şubat ayında meydana gelen depremde yitirdiğimiz Melekler Takımı ve diğer yurttaşlarımızın anneleri ile bütün annelerimize en derin saygı ve sevgilerimi sunuyor; vefakâr ve cefakâr annelerimizin değerini, yılın her günü hatırlamanın öneminin altını çizerken, hayatta olmayan bütün annelerimize Allah’tan rahmet diliyorum.

Annelerimizin Anneler Günü kutlu ve mutlu olsun.”

CUMHURİYET MECLİSİ BAŞKANI ZORLU TÖRE

 Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Anneler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, anne sevgisinin, sevgilerin en büyüğü ve yücesi olduğunu vurguladı.

Töre, mesajında tüm annelerin gününü kutlayarak hayatını kaybeden annelere Allah’tan rahmet, yüreğinde evlat acısı taşıyan annelere sabır, hayatlarını evlatlarına adamış tüm vefakâr annelere sağlıklı uzun ömürler diledi.

Töre mesajında şunları kaydetti:

“Başımızı okşayan ilk el, kulağımıza fısıldayan ilk ses, ilk öğretmenimiz, ilk rehberimiz, koruyucu meleğimiz, yol göstericimiz, en büyük destekçimiz olan annelerimiz; sevgilerin en yücesine, mutlulukların en güzeline layık olan nadide varlıklarımız.  

Bitmek bilmeyen sabrın, affediciliğin, hoşgörünün, fedakârlığın, sevgi ve saygının, şefkat ve merhametin, hayata dair tüm eşsiz ve yüce duyguların timsali annelerimiz... 

Anne sevgisi; sevgilerin en büyüğü ve en yücesi... Hayat yolculuğunda ilk andan itibaren bize nefes veren, binbir fedakarlıklarla besleyip büyüten, her zor anımızda mucizevi dokunuşlarıyla bize güç veren, gözyaşlarımızı dindiren, üzerimizden dualarını eksik etmeyen, bizim için endişelenen, yaralarımızı şefkatiyle sarıp, mutluluğumuzu sevinciyle çoğaltan, her daim rehberlik eden, her an her koşulda dimdik arkamızda duran en büyük destekçimiz annelerimiz. Bizleri dokuz ay karnında ve bir ömür yüreğinde taşıyan annelerimizin hakkını asla ödeyemeyiz. Onlar bizim en nadide varlıklarımız ve en kıymetlilerimiz.  

Bu vesileyle tüm annelerimizin Anneler Günü'nü tebrik ederken, ebediyete intikal eden annelere Allah'tan rahmet, yüreğinde evlat acısı taşıyan annelerimize sabır, hayatlarını evlatlarına adamış tüm vefakâr  annelerimize sağlıklı uzun ömürler dilerim.” 


Her yıl Mayıs ayının ikinci pazarı birçok ülkede olduğu gibi KKTC’de de Anneler Günü olarak kutlanıyor.

Dünyanın en önemli varlığı olarak nitelenen anneler, karşılıksız sevgi, hoşgörü ve özveriyi simgeliyor.

Pazar günü anneler ziyaret edilip verilecek hediyelerle onlara duyulan sevgi ifade edilecek.

Hayatta olmayan anneler ise mezarları ziyaret edilerek hatırlanacak. 

Anneler Günü’nün kökeni Amerika Birleşik Devletleri’ne dayanıyor.

Bugünkü anlamıyla ilk Anneler Günü töreni, 1908 yılında ABD’nin Virginia eyaletinde düzenlendi. Anna Jarvis isimli bir kadın, 1908 yılında, vefat eden annesi onurlandırmak için bir anma töreni düzenledi ve ardından mayıs ayının ikinci pazar gününün Anneler Günü ilan edilmesi için bir kampanya başlattı.

1914 yılında ABD Başkanı Woodraw Wilson'ın yayınladığı kararnameyle mayıs ayının ikinci pazarı ABD'de Anneler Günü ve resmi tatil ilan edildi. Daha sonra dünyadaki birçok ülke bu tarihi Anneler Günü olarak kutlamaya başladı.

Türkiye’de ise Anneler Günü’nün mayıs ayının ikinci pazarında kutlanmasına 1955 yılında başlandı.

Anneleri onurlandırmak ve anmak amacıyla kutlanan Anneler Günü için İngiltere gibi bazı ülkelerde ise belirlenen başka tarihler bulunuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar