Bilim insanları lazer ışığıyla yıldırımın yönünü değiştirdi

19 Ocak 2023

Güncelleme: 19 Ocak 2023

A
A

Bilim insanları gökyüzüne lazer ışığı doğrultarak yıldırım düşmesinin yönünü değiştirebildiğini keşfetti.

ZgotmplZ

Paris'te bulunan Fransız Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi'nin Uygulamalı Işık Bilimi Laboratuvarı'ndan fizikçi Aurélien Houard ve ekip arkadaşları, İsviçre'de bir dağda uzun süreler boyunca şimşek aktivitelerine göğüs gererek, lazer ışınının yıldırım düşmesini önemli yapıların ötesine yönlendirip yönlendiremeyeceğini test etti.

Deneyin yapıldığı dağın üzerinde yer alan oldukça yüksek iletişim kulesine her yıl 100 kadar yıldırım düşüyor. Bu rakam, her saniye Dünya'ya düşen ve bulutlar arasında çakan yıldırım ve şimşeklerin toplam sayısı ile aynı. Düşen bu yıldırımlar havalimanlarına, fırlatma rampalarına milyarlarca dolarlık zarar veriyor.

Yıldırım düşmesine karşı en güçlü koruma hala paratonerler. Benjamin Franklin tarafından 18. yüzyılda icat edilen bu metal çubuklar metal kablolarla binaların üzerine düşen yıldırımı toprağa iletiyor ve yıldırımın enerjisini dağıtmaya yarıyorlar.

Houard ve meslektaşları yıldırım düşmelerine karşı daha iyi bir yol bulmak için çalışıyor ve elektriğe karşı ışık ile mücadele ediyorlar.

Basılan ilk makalelerinde şu ifadeler yer alıyor: "Her ne kadar bu araştırma 20 yıldan uzun süredir faal olsa da, yıldırımların lazerler ile yönlendirilebildiğini gösteren ilk saha çalışması sonucu bu oldu."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar