Başkanlık Divanı için dağılım belli oldu: Hesaplama nasıl yapılıyor?

28 Şubat 2022

Güncelleme: 1 Mart 2022

A
A

Meclis Başkanlık Divanı için Siyasal Parti Grupları'na düşen üyeliklerin dağılımı belli oldu. Dağılım oranı nasıl hesaplanıyor? İşte ayrıntılar...

ZgotmplZ

 Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başbakanı Faiz Sucuoğlu başkanlığındaki üçlü koalisyon hükümetinin yeni Bakanlar Kurulu Meclis Genel Kurulu'na sunulmasının ardından Hükümet Programı okunarak milletvekillerinin bilgisine getirilmişti.

Bugün Meclis'te bir Hükümet Programı üzerine yapılacak görüşmelerin ardından gecikme olmazsa Çarşamba günü güven oylaması yapılması bekleniyor.

DİVAN DAĞILIMI BELLİ OLDU

Genel kurulun gündeminde ayrıca Başkanlık Divanı Seçimleri de bulunuyor.

Fakat bunun için hükümetin güven oyu alması bekleniyor.

UBP'YE 4, CTP 3 ÜYE DÜŞTÜ

Cumhuriyet Meclisi, Anayasanın 83 . maddesi ile Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü'nün 12. maddesine göre, Siyasal Parti Grupları'nın Divan'da 7 üye ile temsil edilmesine, temsiliyete ilişkin sayısal dağılımın 1 Meclis Başkanı, 1 Meclis Başkan Yardımcısı, 1 İdare Amiri ve 4 Divan Katibi şeklinde yapılması gerekiyor.

Buna göre Siyasal Parti Grupları'na düşen üyeliklerin oranı şu şekilde hesaplanıyor.

24 vekile sahip UBP'nin Meclis'teki oy oranı 24 X 100 ÷ 50 = %48 oluyor. Bu sonuca göre üye sayısı ise  0.48 X 7=3.36 yapıyor. Böylelikle UBP,  Başkanlık Divanı'nda 4 üyeyle temsil ediliyor.

18 vekile sahip CTP'nin oy oranı ise 18 X 100 ÷ 50 = %36 oranına denk geliyor. Bu oranın sayısal temsiliyeti ise 0.36x 7 = 2.52 yapıyor. Buna göre CTP'ye ise 3 üyelik düşüyor.

Şu ana kadar Meclis Başkanlığı için UBP'li Zorlu Töre ile İzlem Gürçağ Altuğra'nın adları geçiyor. Meclis Başkan Yardımcısı ise yasa gereği grubu bulunan muhalefet partisinden seçilmesi gerekiyor. Bu makam için ise CTP'li Armağan Candan'ın aday olacağı öğrenildi. Candan geçtiğimiz dönemde yine Meclis Başkan Yardımıcısı olarak görev yapmıştı.

Yeni kabinede, üçlü hükümetin büyük ortağı Ulusal Birlik PArtisi (UBP) 8, küçük ortakları Demokrat Parti (DP) ve Yeniden Doğuş Partisi (YDP) birer bakanlık almıştı.

 

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar