Atatürk KKTC'de özlemle anıldı

10 Kasım 2022

Güncelleme: 10 Kasım 2022

A
A

Ulu Önder Atatürk, vefatının 84’üncü yıl dönümünde ülke genelinde düzenlenen törenle anıldı.

ZgotmplZ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 84’üncü yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törenlerle anıldı.

Lefkoşa'daki anma töreni, saat 09.00’da Atatürk Anıtı önünde gerçekleşti. Tören, protokol sırasına göre çelenklerin anıta sunulmasıyla başladı. Atatürk’ün hayatını kaybettiği saat 09.05’te tüm ülkede sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu.

Öğrenciler Türk ve KKTC bayrakları taşıdı.

İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların yarıya indirilmesinin ardından Anıt Özel Defteri imzalandı.

Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, 2'nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Ana Muhalefet Partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman, 28’inci Tümen Komutanı Tümgeneral Fethi Oltulu, 39’uncu Tümen Komutanı Tuğgeneral Hasan Paçalı, Başbakan Yardımcısı Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, bakanlar, siyasi parti yetkilileri, dernek temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Anıt Özel Defteri'ni Cumhurbaşkanı Tatar, TC Lefkoşa Büyükelçisi Başçeri ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Öztürk imzalandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Anıt Özel Defteri’ni imzaladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Anıt Özel Defteri’ne şunları kaydetti:

“Aziz Atatürk, Türk Ulusunun Kurtuluş Savaşı’nın Başkomutanı, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak sizi ebediyete intikalinizin 84’üncü yıl dönümünde en derin saygı, özlem ve hürmetle yad ediyoruz. Bize miras bıraktığınız ilkelere, değerlere ve misyona büyük bir sorumluluk duygusu ve kararlılıkla bağlı olmaya devam ederken, ulusumuzun binlerce yıllık tarihini ve sahip olduğu değerleri en özlü bir biçimde ifade eden özgürlük ve bağımsızlık şiarını rehber edinen Kıbrıs Türkü, egemenliğine, hürriyetine ve onurlu geleceğine büyük bir cesaretle sahip çıkmakta, düşüncelerin ve ilkelerinle hareket etmekten bir an bile imtina etmemektedir. Yakında, 39’uncu yılını kutlayacağımız devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefi doğrultusunda azim ve inançla çalışmaya devam ediyoruz. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, seni, silah arkadaşlarını ve Kurtuluş Savaşı’nın tüm kahramanlarını her geçen gün daha büyük bir saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.”

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, anıta çelenk sundu.
ATATÜRK HEYKELİ’NİN KIBRISLI TÜRKLER İÇİN ÖNEMİNİ ANLATAN YAZI ANIT ÜZERİNE MONTE EDİLDİ

Diğer yandan Cumhurbaşkanlığı, 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü kapsamında, Lefkoşa Girne Kapısı Atatürk Heykeli’nin Kıbrıs Türkleri nezdindeki önemini anlatan bir levhayı anıt üzerine monte etti.

Levha üzerindeki yazıyı okuyan Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Çağın Zort, Atatük Anıtsal Heykeli’nin tarihçesi hakkında bilgi vererek, 29 Ekim 1963’te Türkiye’den getirilerek, bulunduğu yerde açıldığını ve o günden beri tüm sabotajlara rağmen, Kıbrıs Türkleri tarafından bugüne kadar korunduğunu anlattı.

AKM’DE DE TÖREN DÜZENLENDİ

Başkent Lefkoşa’da Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) anma töreni düzenlendi.

Törende saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan anma töreninde, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Milli Eğitim Bakan Nazım Çavuşoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçiliği adına Üçüncü Kâtip Hami Balcı ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı (KTBK) adına Piyade Yüzbaşı Osman Çağlayan birer konuşma yaptı. Törene ayrıca Meclis Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı ile bazı siyasi ve askeri yetkililer de katıldı.

Tören, konuşmaların ardından Lefkoşa Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nin Çok Sesli Korosu ve Çocuk Korusu’nun sunduğu “Ata’ya Özlem Oratoryosu” ile sona erdi.

Çok Sesli Korosu ve Çocuk Korusu, “Ata’ya Özlem Oratoryosu” sundu.
ATATÜRK GAZİMAĞUSA’DA DA TÖRENLE ANILDI

Atatürk, ebediyete intikalinin 84’üncü yıl dönümünde Gazimağusa’da da düzenlenen törenle anıldı.

Gazimağusa Zafer Anıtı önünde saat 08.50’de başlayan törende  protokol sırasına göre anıta çelenkler sunuldu.

10 Kasım töreni Gazimağusa Zafer Anıtı önünde yapıldı.

Ata’nın hayata gözlerini yumduğu 09.05’te sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. Bayraklar önce göndere çekildi, ardından yarıya indirildi.

DEĞİRMENLİK’TE ATATÜRK’Ü ANMA TÖRENİ

Ulu Önder Atatürk ölüm yıl dönümü nedeniyle, Değirmenlik’te de anma töreni düzenlendi.

Değirmenlik’teki tören Atatürk Büstü önünde gerçekleşti.

Değirmenlik’teki Atatürk Büstü’ndeki törene 14’üncü Zırhlı Tugay Komutanlığı ve Değirmenlik Belediye Başkanlığından temsilciler, bölge muhtarları, bölge okullarından öğrenci ve öğretmenler katıldı.

Törende Tnk. Ütğm. Mustafa Koşar ve Değirmenlik Lisesi öğrencilerinden Medine Göz günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yaptı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar