Arkadan dolanarak erteleme zor: Meclis kararı da olsa düşer

24 Mart 2022

Güncelleme: 24 Mart 2022

A
A

Deneyimli siyasetçi Kutlay Erk, yerel seçimlerin arkadan dolanarak ertelenmeye çalışılmasının mümkün olmadığını ve alınacak kararın mahkemeden döneceğini söyledi. Erk, belediyeler konusundaki ısrarcı tutumun sorunları büyüteceğini de işaret etti.

ZgotmplZ

İktidar, belediyeler reformu için haziranda yapılacak yerel seçimleri öteleme amacıyla formül arayışında...

Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise Anayasa'nın açık olduğunu ve ertelemenin mümkün olmadığını vurguluyor.

Anayasa'nın "yerel yönetimler" başlığı altındaki 119'uncu maddesi, "Yerel yönetim organlarının seçimleri 68'inci maddedeki ilkelere uygun olarak 4 yılda bir yapılır" diyor.

Başbakan Faiz Sucuoğlu, Anayasa’nın yerel seçimlerin 4 yılda bir yapılmasını söylediğini, ancak yapılmazsa ne olacağı konusunda bir hüküm bulunmadığını, dört yılın nerede bittiğinin, haziran ayında mı yoksa aralıkta mı olduğunun belirtilmediğini söylemişti.

Eski dışişleri bakanlarından ve  2002-2006 yılları arasında Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanlığı görevini yürüten CTP'li Kutlay Erk, bu yaklaşımın doğru olmadığını ve Anayasa'ya aykırılık teşkil ettiği görüşünü dile getirdi. 

"YEREL SEÇİMLER ANAYASA'YA GÖRE HAZİRANIN SON PAZARINA DENK GELİR"

Erk, MYK Haber'e meseleyi şöyle detaylandırdı:

"KKTC ilanından sonra Anayasa ile beraber belediye seçimleri haziran ayının son pazarında yapılmıştı. Anayasaya göre de yerel seçimler her 4 yılda bir yapılması gerekir. Dolayısı ile her 4 yılda bir haziranın son pazarı denk gelir."  

"ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN DÖNER"

"Hükümet dese ki 'Haziran şart değil, ben bunu ertelerim' ve ilgili bir taraf bunu Anayasa Mahkemesi'ne götürse, mahkeme de 'Anayasa, 'Bunun yapıldığı ilk tarih haziranın son pazarıdır, dolayısı ile her 4 yılda bir aynı tarihte yapmak zorundasın' der.' kararı verir. 'Anayasa'ya aykırı değildir, ben bunu ağustosta da yaparım.' demek mümkün değildir. Erteleme Anayasa Mahkemesi'nden düşer."

"MECLİS'İN KARARI DA DÜŞER"

"Meclis, Anayasa'ya aykırı karar alamaz. Meclis'ten böyle bir karar geçirseler bile, bir belediye başkanı ya da herhangi bir siyasi parti mahkemeye giderse Meclis'in kararı da düşer." 

Kutlay Erk, CTP'nin bu konudaki tavrının da net olduğunu vurguluyor:

"Bu konuda ne Genel Başkan Tufan Erhürman ne de merkez yönetim kurulu karar veremez. Bu konudaki yetki organı partinin meclis üyesidir. Bu durum Anayasa'ya karşıdır ve partinin erteleme konusunda sempatik bakacağı bir yaklaşım yoktur. Seçim yapılır, reform paketi getirilir ve enine boyuna tartışılır. 4 yıl süremiz vardır çok iyi bir reform çıkarırız ve uygularız."

"ISRAR SÜRERSE SORUNLAR DAHA DA BÜYÜYECEK"

Ulusal Birlik Partisi (UBP) hükümetie de eleştirde bulunan Kutlay Erk, hem reform konusundaki ısrarın hem de seçimler konusundaki yaklaşımın, mevcut sorunları büyütmekten başka bir faydasının olmayacağını savundu. Erk, şu uyarıları yaptı:

"Anayasayı takmayan bir iktidar ile karşı karşıyayız dolayısı ile demokrasimiz tehdit altındadır. Bunun bu şekilde acele yapılması, Anayasayı da ihlal ederek yapılması demektir ki; sadece belediyeleri büyütecekler, mevcutları sayısal olarak azaltacaklar, başka bir şey yapmayacaklar. Yerinden yönetime yönelik bir hareket olmadıkça bunun adı 'Yerinden Yönetimler Reformu' değil, bunun adı belediye sayısını azaltmak olur. Bu da herhangi bir şekilde amaca hizmet etmez. 'Yerinden yönetime' geçmedikçe vatandaşın belediyelerden şu an da aldığı hizmetten daha iyisini alamayacağı gibi, şu andaki batık belediyelerin batıktan çıkması gibi bir sonuç da elde edilecek değildir. Yani yine belediyelerin yaşadığı sorunlar ve belde halkının belediye ile ilgili yaşadığı sorunlar sürecek. Bir de bunu yaparken kalkar 'Toplu iş sözleşmelerini iptal ederiz.' derseniz bu bir kargaşadır. Bunun ardından belediyelerde grevler gelecek ve belde halkı daha da mağdur olacak."

BELEDİYE REFORMU NE ÖNGÖRÜYOR?

Bir süredir gündemde olan belediyeler reformuyla ilgili dört yasa tasarısı, 19 Mart tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak görüş ve önerilerin alınması için halkın bilgisine sunulmuştu.

Belediyelerin birleştirilmesini düzenleyen ilgili tasarı, 28 belediyenin 15’inin kapatılmasını ve 13 belediye kalmasını öngörüyor. 

Başkanlar için de "danışman" formülü devreye sokuluyor. 

Belediyelerin Birleştirilmesine İlişkin (Özel) Yasa Tasarısı, 29 Mart Salı günü İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi'nde görüşülemeye başlanacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar