Arıklı net: "Semizleşen sendikalara" rağmen reformlara devam

17 Nisan 2022

Güncelleme: 17 Nisan 2022

A
A

Arıklı, "statükonun bekçileri" olarak nitelediği sendikalarla mücadeleyi sürdürüp, reform yapmaya devam edeceklerini vurguladı, "Bir güç gösterisi histerisi içinde olan El-Sen" hakkındaki şikayetlerinden de vazgeçmeyeceklerini açıkladı.

ZgotmplZ

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Çalışanları Sendikası'nın (El-Sen) devlet kurumlarında yaptığı elektrik kesintilerine tepki gösterdi.

Arıklı, şikayetlerini de geri çekmeyeceklerini açıkladı.

El-Sen örneğini vererek, tüm "sendikalar, bürokrasi, sivil toplum örgütleri ve klasik muhalefet anlayışını" reform karşıtı olmak ve statükonun bekçiliğini yapmakla suçlayan Erhan Arıklı, sendikaların tüm muhalefetlerine rağmen yerel yönetimler reformu da dahil tüm reformları yapmaya devam edeceklerini açıkladı.

"REFORMLAR VE STATÜKONUN BEKÇİLERİ..."

Erhan Arıklı, kişisel sosyal medya hesabından "Reformlar ve statükonun bekçileri..." başlığı altında yaptığı açıklamada, şunları yazdı:

"Bu hükümet, bir reform hükümeti olarak kuruldu. 3 parti ülkenin yıllardır bekleyen ve kangren haline gelen sorunlarını çözme iddiası ile iş başına geldik. 29 vekil desteğine sahip, komitelerde çoğunluğu olan, önünde bunları yapabilecek yeterli süresi de bulunan bu hükümetin özlenen reformları yaparken, işinin hiç de kolay olmadığını biliyorduk. Ve yine biliyorduk ki; yıllardır üzerinde çalışılan ama bir türlü yapılamayan bu reformların önündeki en büyük engel, statükoyu koruyan bekçilerdir. Sendikalar, bürokrasi, sivil toplum örgütleri, klasik muhalefet anlayışı bu düzenin ve statükonun amansız bekçileridir.

Reform yapmak isteyen hükümet, bu güç odakları ile mücadeleyi göze alır ve kazanırsa o zaman İKTİDAR olur. Yoksa sıradan bir hükümet olarak, diğer 40 küsur hükümetin arasında yerini alır ve kaybolur gider. Bu hükümet, ilk iş olarak yaklaşan seçimleri de düşünerek Yerel Yönetimler Reformu'nu gündemine aldı. Yaşadıklarımız ortada. Bu konuda kararlılığımız da ortada. Geri adım atmamız söz konusu bile değil. Hükümetimiz, reformları yaparken elbetteki uzlaşı ve ortak aklı arayacak. Ama bu olmuyor diye reformları öteleme şansımızın olmadığının da farkındayız.

Sendikalar bu statükonun en büyük ve amansız savunucusudur. Yıllardan beri sürekli isteyen ve popülist politikacıların vermesi ile semizleşen bu sendikalarla mücadeleyi göze alamayan hiç bir hükümet, reform falan yapamaz.

Nitekim bir güç gösterisi histerisi içinde olan El-Sen, borcu olmadığı halde başta Cumhurbaşkanlığı olmak üzere aralarında bizim bakanlığımız da olmak üzere bir çok bakanlığın elektriğini kesmiş, bakanlıklarda iş yapılmasını engellemiştir. Elektriği kesilen ve vatandaşa hizmet veremeyen bütün kurumlar da polise şikayette bulunmuşlardır. Şikayetleri geri çekmek söz konusu bile değildir.

Sendikaların önümüzdeki süreçte çok daha katı muhalefetine direnemeyeceksek reformları yapma idealimiz, bir hayal olmaktan öteye gitmez."

KESİNTİLER VE GELİNEN SON DURUM

Son dönemde Cumhurbaşkanlığı, Cumhuriyet Meclisi, bakanlıklar ve kurumların elektrikleri birbiri ardına "borç" gerekçesiyle kesilirken, kurumlardan yapılan açıklamalarda elektirk borçlarının bulunmadığı bildirilmişti.

El-Sen, "Oluşacak zarara herhangi bir sübvanse yöntemi gösterilmemesi, kurumun üretim/dağıtım/iletim eksiklikleri hakkında herhangi bir adım atılmaması ve bir deniz aşırı sermaye grubunun üretici olarak KKTC'ye davet edildiği iddiaları"nı gerekçe göstererek, 12 Nisan günü ülke genelinde iş bırakma eylemine başlamıştı.

15 Nisan akşamı Ankara'dan dönen Başbakan Faiz Sucuoğlu, El-Sen ile görüşmüş ve 6 maddeden oluşan sendikanın taleplerini kabul etmiş, imzalanan protokolün ardından El-Sen'in eylemi de sona ermişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar