Arapsaçına dönen yeni Ercan için bir tarih de Arıklı verdi

10 Mart 2022

Güncelleme: 16 Mart 2022

A
A

 Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, 2018 yılından bu yana açılışı sarkıtılan Ercan Havalimanı yeni terminalini, 20 Temmuz’da açmayı planladıklarını açıkladı.

ZgotmplZ Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı

Haber Merkezi - Ramazan Adnan

Ercan Havalimanı yeni terminali için geri sayım yeniden başladı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, 2013 yılında projesine başlanan yeni terminalin açılışı için 20 Temmuz tarihini işaret etti.

2013 yılında mevcut Ercan Havalimanı işletmeciliği ve aynı zamanda yeni Ercan Havalimanı’nın inşaat ve işletmesi, Türkiye'de faaliyet gösteren ve Emrullah Turanlı'nın sahibi olduğu Taş Yapı firması olan TT Airport’a özel izinle verilmişti.

Ercan Havaalanı Projesi’nin 2018’in ikinci yarısında tamamlanması öngörülüyordu. Daha sonra, her bakan döneminde ileri bir tarihe sarkıtıldı.

T&T Havalimanı İşletmeciliği Genel Müdürü Serhat Özçelik, geçtiğimiz yıl, inşaatın kaba işleminin yüzde 90, pist ve terminal binasının ise yüzde 100'ünün tamamlandığını açıklamıştı.

Projenin toplam maliyetinin 300 milyon euro (3 milyar TL) olduğu hesaplanıyor.

İnşaat bölgesine ziyaretinde ilk olarak  yetkililerle toplantı yaparak, gelişmeler hakkında bilgi alan Arıklı, daha sonra yapım aşamasında olan havalimanı terminal binasını gezip, gözlemlerde bulundu.
ARIKLI NE SÖYLEDİ?

Dün yeni terminal inşaatında yaptığı incelemelerin ardından, basına açıklama yapan Bakan Arıklı, açılışı 20 Temmuz’da yapmayı hedeflediklerini  ve bu yönde  1200 kişinin fedakarca çalıştığını, mevcut bir takım eksikliklerin olduğunu, kendilerinden kaynaklı olanlar için gerekli talimatları verdiğini kaydetti.

“Mükemmel bir tesis oluyor. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. KKTC’nin yüz akı olacak bir tesis olacak. 5 milyon kapasiteli ama 10 milyon kişiye kadar çok rahat hizmet verebilecek bir yer olduğunu görüyoruz.  Eminim ki bu havalimanı bitince, birçok ülke bizi kıskanacak.” ifadelerini kullanan Arıklı, mevcut havalimanı binasını da genel havacılık hizmetleri için kullanmayı planladıklarını söyledi.

UÇAK FİYATLARININ DÜŞMESİ İÇİN REKABET

Yüksek uçak biletleri fiyatlarıyla ilgili soru üzerine, Arıklı, biletlerin ucuzlamasının tek yolunun rekabeti artırmak ve fazla sayıda uçak şirketinin havalimanına inmesini sağlamak olduğunu belirtti.

MİLLİ HAVAYOLU GELİYOR

Bunun için iki kanaldan çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Arıklı, Turizm Bakanı’nın bugün Antalya’ya gittiğini, orada bir havayolu şirketiyle görüşeceğini, kendisinin ise milli havayolu olabilecek bir şirketin kuruluşu için yapmış oldukları fizibilite çalışmasını dün Bakanlar Kurulu’na sunduğunu kaydetti.

Arıklı, Bakanlar Kurulu’nun incelemesi ve onaylamasının ardından,  milli havayolu kurabilmek için çalışmalara başlayacaklarını duyurdu.

İnşaatı süren yeni terminal binası. / Taşyapı
YENİ ERCAN'IN ÖZELLİKLERİ
  • 7 milyon 800 bin metrekare master planlama alanı üzerine inşa edilen yeni havaalanının yaklaşık 10 milyon yolcuya hizmet verecek.
  • 2 bin 800 metre uzunluğundaki mevcut pistin güneyine 3 bin 200 metrelik yeni pist inşa edilecek.
  • Her model uçak alana inebilecek.
  • 20 bin metrekarelik terminal binası 130 bin metrekareye çıkacak.
  • Yeni apronda 9 adet körük, 21 adet de açıkta olmak üzere toplam 30 uçaklık park alanı mevcut olacak.
  • Uçaklara tankerle yakıt pompalamanın yeni havalimanında olmayacak. Döşenen borularla uçağın apronda park halinde bulunduğu noktadan yakıt alması mümkün olacak.
  • 40 bin metrekarelik ve bin 500 araç kapasiteli kapalı otoparkla birlikte bin 500 araç kapasiteli otopark bulunacak.
  • Havaalanında otoparktan terminale asansör ve yürüyen merdiven sistemleriyle ulaşmak mümkün olacak.
  • Yeni terminal binasında 60 check-in noktası, gelen yolcular için 20, giden yolcular için 24 pasaport kontrol noktası ve 26 x-ray güvenlik noktası bulunacak.
  • Yeni terminal binası hizmete girdiği ilk günden itibaren, güneş panelleriyle kendi enerjisini karşılayacak.
  • Terminalde dört adet uzak uçak bekleme salonu bulunacak.
  • Yeni VIP binası, 4 bin 500 metrekarelik itfaiye binası ve katı atık ile çöp ayrıştırma tesisi bulunacak.
  • İnşa edilecek su arıtma tesisinden elde edilen su, peyzaj ve tuvaletlerde kullanılacak.
  • 4.5 kilometre uzunluğunda raylı bir hat uzunluğu olan bagaj sistemi tüm körüklere, yolculara hizmet verebilecek.
  • Saatte 5 bin bagaj kapasitesi olacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar