Ara karar açıklandı: Bir sonraki mahkeme 26 Nisan'da yapılacak

6 Ocak 2024

Güncelleme: 8 Ocak 2024

A
A

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen İsias Otel davasında mahkeme ara kararı açıkladı. Tutuklu sanıkların tutuklu hallerinin devamına karar verildi. Bir sonraki duruşma 26 Nisan'a gün verildi.

ZgotmplZ

Haber Merkezi: M. İrşad Esen - Ramazan Adnan

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, İsias Otel'in 5'i tutuklu 11 sanığın "bilinçli taksirden" yargılandığı davada bugün ara karar alındı.

3 Ocak'ta başlayan duruşmalar 12 saatten fazla sürdü. 1. gün sanıklar, 2. gün müşteki tarafı dinlendi. 3. gün olan cuma günü de tanıklar ve avukatların beyanları dinleyen mahkeme hakimleri, beklenenin aksine ara kararı bugüne erteledi.

MAHKEME KARARINI VERDİ

Adıyaman 3. Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıkladı.

Tutuklu sanıkların itiraz yollarının açık olmak şartıyla tutuklu hallerinin devamına karar verildi.

Otel sahipleri farklı cezaevlerine transferi reddedildi.

Otel müdürü Cuma Önal hakkındaki suç duyurusu talebi reddedildi.

Bir sonraki duruşma 26 Nisan 2024 tarihine gün verildi.

 Mahkeme, tutuklu olan 11 sanıktan 5’inin, “Ahmet Bozkurt , Efe Bozkurt, Erdem Yıldız, Halil Bağcı  ve Mehmet Faith Bozkurt’un” tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme, adli kontrolle serbest olan 6 sanık, “Bilge Açık, Hasan Aslan, Mehmet Göncüoğlu, Seda Zeren, Şule Özbek ve Ulviye Bozkurt’un” durumunun da aynen devam etmesine de karar verdi.

Açıklanan kararlardan biri de, Karadeniz Teknik Üniversitesi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunun, yapının neden yıkıldığının anlaşılması için uygun bulunan bir üniversitenin bilirkişi heyetine tebliğ edilmesi oldu.  

MYK Haber ekibi Adıyaman'dan davayı takip ederek gelişmeleri canlı olarak aktarıyor...

4. DURUŞMA YAPILDI

4. günde duruşma, saat 09.00'a (TSİ 10.00) başladı ve sanıkların ifadesi ile sanık avukatlarının beyanları saat 19.00'a (TSİ 20.00) kadar sürdü.

Adıyaman Cumhuriyet Savcısı mahkemeye değerlendirmesini sundu. Sanıklara ve sanık avukatlarına son söz hakkı verildi.

Duruşma öncesi Şampiyon Meleklerin resimlerinden oluşan dövizler mahkeme önünde sergilendi.

Sanıklar son savunmaları soruldu. Avukatları beraatlarını istedi. 

DAVA SÜRECİ...

Kıbrıs'tan Şampiyon Melekler'in aileleriyle birlikte Başbakan Ünal üstel, siyasiler ve hukukçulardan oluşan heyet, 3 Ocak'ta başlayan duruşmaları yakından takip etmek üzere Adıyaman'a adeta çıkarma yaptı.

Duruşmalara KKTC basınının yanı sıra Türkiye ve dünya basını da büyük ilgi gösterdi.

Adliye önünde döviz ve pankart açan yüzlerce kişi, İsias otelde hayatını kaybedenler için adalet çağrısı yaptı.

Deprem sonrası başlattığı yardım kampanyalarıyla ve Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği’ne desteğiyle bilinen ünlü sanatçı Haluk Levent de destek vermek için mahkeme önüne geldi.

SANIKLAR ONLİNE KATILDI

Ahmet Bozkurt (tutuklu), Efe Bozkurt (tutuklu), Erdem Yıldız (tutuklu), Halil Bağcı (tutuklu), Bilge Açık, Hasan Aslan ve diğer 5 sanık, duruşmaya online olarak katılarak savunmalarını yaptı.

TANIK SAYISI: 16

Önceden bilinen ve duruşmaya katılan toplam tanık sayısı 16 oldu. 

Tanıklardan Hasan Gündüzoğlu, Ahmet Can, Celal Görücü, Zeynel Can, İbrahim Kaya, Bahattin Ateş, Enver Demir, Nusret Yıldız, Mehmet Ali Korkmaz, Abuzer Demir, Mahmut Çetin, Mahmut Topal, Baran İnveyol, Yusuf Bozgün, İbrahim Saygıner, Muharrem Aslan dinlendi. Tanıklardan Murat Kuştepe ise duruşmaya gelmedi.

Sonradan müşteki avukatların isteği üzerine KKTC  Devlet Planlama Örgütü Müsteşarı Durali Güçlüsoy tanık olarak ifade verdi.

Güçlüsoy ve duruşmaya katılmayan Murat Kuştepe ile birlikte toplam tanık sayısı 18 olarak kayıt altına alındı.

Tanıkların ifadeleri...

Tanıklar Ahmet Can ile Celal Görücü, otel sahiplerinden yana ifade verdi

3. tanık Hasan Gündüzoğlu da ''taraflı'' ifade verdi

Tanıklar Zeynel Can, İbrahim Kaya, Bahattin Ateş ve Enver Demir de patronlarını savundu

5 tanık daha otel sahiplerini ''savunan'' ifadeler verdi

Son 4 tanık ifade verdi

Sanıkların ifadeleri...

İSİAS HAKKINDA

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde Adıyaman’daki İsias Oteli’nde 39 kişilik Gazimağusa Türk Maarif Koleji Yıldız Kız ve Erkek Voleybol kafilelerinden, 3 veli ve 1 öğretmen kendi imkanlarıyla enkazdan sağ kurtulurken, 26 öğrenci, 4 öğretmen ve 5 veli olmak üzere 35 Kıbrıslı hayatını kaybetti. Ayrıca otelde, tur rehberi olan 37 kişi de yaşamını yitirdi. 

Yıkılan, İsias Oteli'ne ilişkin 5'i tutuklu 11 sanık hakkında 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istenen dava 3 Ocak 2024 tarihinde başladı.

Şampiyon Melekleri Yaşatma Derneği, işlenen fiillerdeki kusur derecesinin "olası kast" olduğunu ortaya koymasına rağmen savcılığın kusur türünü ''bilinçli taksir'' olarak takdir ettiğini, sanıkların, ''olası kast'' ile yargılanması gerektiğini savunuyor.

Yargılama sonucunda bilinçli taksirle en fazla alınacak ceza her bir sanığa 72 can için toplam 22,5 yıl iken; sanıkların olası kasttan ceza almaları halinde her bir can için verilen ceza çarpılarak hesaplanıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar