Ankara-Şam barışı kapıda: 11 yıl sonra Suriye ile Moskova'da resmi temas

29 Aralık 2022

A
A

Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya ve Suriye'nin savunma bakanları ve istihbarat başkanlarıyla Moskova’da görüştü.

ZgotmplZ
Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar (ortada) ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan'ı (sağda) Moskova'da Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar (solda) karşıladı.
AA

Suriye ile Türkiye arasında 11 yıl sonra bakanlar düzeyinde yapılan ilk resmi görüşme gerçekleşti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kasım ayında Şam yönetimiyle olası temaslar konusunda "Bundan sonraki süreçte nasıl Mısır ile bu iş yoluna girdiyse aynı şekilde Suriye ile de bu iş yoluna girebilir. Siyasette küslük olmaz" diyerek, iki ülke arası görüşme sinyali vermişti.

Erdoğan, 13 Aralık'ta gittiği Türkmenistan dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada ise "Biz, şu an itibariyle Suriye-Türkiye-Rusya üçlü olarak bir adım atalım istiyoruz" diyerek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bunu teklif ettiğini, Putin'in de bu teklife "olumlu baktığını" söylemişti.

Bu açıklamaların ardından Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Ankara ve Şam yönetimi ilk kez bakanlar seviyesinde bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmeler daha önce istihbarat örgütleri seviyesinde yürütülüyordu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Rusya'nın başkenti Moskova'da, Suriyeli mevkidaşı Ali Mahmud Abbas ile bir araya geldi. Üçlü formatta gerçekleşen görüşmede Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da yer aldı. 

Akar'la birlikte Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan da Moskova'daydı. Rusya ve Suriye'nin istihbarat başkanları da görüşmede yer aldı.

Rusya Savunma Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşme iki saat sürdü.

AKAR'DAN GÖRÜŞME AÇIKLAMASI

Hulusi Akar,  görüşme sonrası, "Toplantıda Suriye ve bölgedeki durumun bir an önce olumlu yönde gelişmesi, sulhun, sükunun, istikrarın sağlanması için neler yapılabileceğini görüştük." diye konuştu. Türkiye'nin görüş ve değerlendirmelerini aktardıklarını, diğer tarafların değerlendirmelerini dinlediklerini belirten Akar, şunları söyledi:

"Bizim toplantıda dile getirdiğimiz en önemli hususlardan biri terörle mücadele oldu. Başta Suriye ve Irak olmak üzere tüm komşularımızın toprak bütünlüğüne, egemenlik haklarına saygılı olduğumuzu, tek amacımızın terörle mücadele olduğunu, başka bir amacımızın bulunmadığını vurguladık. Suriye için de tehdit oluşturan PKK/YPG, DEAŞ gibi terör örgütü üyelerini etkisiz hale getirmeyi amaçladığımızı ifade ettik. Ülkemizin, milletimizin ve hudutlarımızın güvenliğini sağlamak için gayret gösterdiğimizi söyledik. Ayrıca yapacağımız bu çalışmalar çerçevesinde Suriye'den Türkiye'ye daha fazla göçün olmaması için gayret gösterdiğimizi dile getirdik. Suriye sorununun BMGK 2254 sayılı kararı çerçevesinde tüm unsurları kapsayıcı ve bütüncül şekilde çözülmesi gerektiğini vurguladık. Bu manada önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek çalışmaların bölgede ve Suriye’de barışa ve istikrara giden yolda ciddi katkılar sağlayabileceğini değerlendiriyoruz."

Üçlü toplantıların devam etmesi konusunda mutabakata vardıklarını açıklayan Akar, "Temennimiz bir an önce bölgeye barışın, huzurun, istikrarın gelmesi. Bunun için bugüne kadar yaptığımız gibi bundan sonra da bize düşen görevleri yapmaya devam edecek, gerekli katkıları sağlayacağız." dedi.

RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Rusya Savunma Bakanlığı, toplantıya ilişkin yorumunda tarafların diyaloğunun yapıcı nitelikte gerçekleştiğini, Suriye ve bölgeyi  istikrara kavuşturmak için bu formata bağlı kalma gereğinde memnuniyetle birleştiklerini belirtti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar