Altuğra 'hayır' dedi, tek aday Zorlu Töre kaldı

2 Mart 2022

Güncelleme: 6 Mart 2022

A
A

Perşembe günü Meclis Başkanlık Divanı seçim yapılması bekleniyor. Meclis Başkanlığı için sadece UBP'li Zorlu Töre'nin ismi kaldı. Altuğra, kesin bir dille aday olmayacağını açıkladı. İşte detaylar...

ZgotmplZ

23 Ocak'ta yapılan seçimlerin üzerinden 40 gün geçti. 40 gün içerisinde hükümet kuruldu ve Meclis'te hükümet programı okundu. Perşembe günü ise yeni kurulan UBP-DP-YDP koalisyon hükümetinin güven oylaması yapılacak.

MEclis'in gündeminde Güven Oylamasının yanı sıra Başkanlık Divanı sçeimi de bulunuyor. 7 üyeden oluşan Başkanlık Divanı, 1 Meclis Başkanı, 1 Meclis Başkan Yardımcısı, 1 İdare Amiri ve 4 Divan Katibi şeklinde oluşuyor. Buna göre Siyasal Parti Grupları'na düşen üyeliklerin oranı ise UBP'ye 4, CTP'ye 3 olarak hesaplandı.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMİ

Bakanlar Kurulu açıklanmadan önce  Meclis Başkanlığı için UBP'li Zorlu Töre ile Ünal Üstel'in adı geçiyordu. Üstel'in bakanlık koltuğan oturmasının ardından bu defa da Altuğra'nın adı konuşulmaya başlandı.

Başbakan Sucuoğlu'nun bir açılamasında İzlem Gürçağ Altuğra'nın bakanlık yerine Meclis Başkanlığı'nı istediği yönünde cümleler kullanması Altuğra'nın ismini öne çıkarmıştı.

İZLEM GÜRÇAĞ ALTUĞRA ADAY DEĞİL

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ Altuğra Meclis Başkanlığı'na aday olmuyor.

Bir canlı yayın programında ''Meclis Başkanlığı'na kesinlikle aday olmadığını, bu konudaki açıklamaların doğru olmadığını aktardı ve bir teklif gelmesi halinde cevabının 'hayır' olacağını'' açıkladı. Altuğra, partisi UBP'nin Başkan Adayı olarak kimi göstereceğini ise bilmediğini de belirti.

TÖRE ISRARCI...

UBP Milletvekili Zorlu Töre Meclis Başkanlığı'nda ısrarcı.

MYK Haber, bazı STÖ'lerin Zorlu Töre'nin aday gösterilmesi için UBP Genel Başkanı Faiz Sucuoğlu ile görüştüğünü duyurmuştu.

Aralarında vakıf, dernek gibi STÖ'lerin de olduğu UBP içerisinde etkili yapılar, Töre'nin adaylığı için parti içerisinde kulis çalışmalarını da yoğunlaştırmıştı.

Zorlu Töre, bir önceki Meclis Başkanlığı seçiminde adaylık konusunda ısrar etmiş ve bunun sonucunda bazı UBP'li vekiller yine UBP'nin adayı Resmi Canaltay'a ise oy vermemişti. Canaltay ise Meclis Başkanı seçilememişti. UBP Canaltay'ın adaylığını geri çekmek zorunda kalmıştı. Daha sonra yapılan seçimde ise UBP, Önder Sennaroğlu'nu aday göstererek Meclis Başkanlığı'nı kazanmıştı.

MECLİS BAŞKAN YARDIMCILIĞI MUHALEFETİN...

Meclis Başkanlığı için grubu bulunan her parti aday gösterebiliyor. Fakat Başkan Yardımcılığı için grubu bulunan partinin hükümet ortağı olmaması, yani muhalefet partisi olması gerekiyor.

BAŞKAN YARDIMCISI ADAYI CTP'Lİ CANDAN...

Başkan Yardımcısı ise yasa gereği grubu bulunan muhalefet partisinden seçilmesi gerekiyor. Bu makam için ise CTP'li Armağan Candan'ın aday olacağı öğrenildi. Candan geçtiğimiz dönemde yine Meclis Başkan Yardımıcısı olarak görev yapmıştı.

2018'DE UBP 1. ÇIKMIŞ FAKAT BAŞKANLIK CTP'NİN OLMUŞTU...

Teamüller gereği yeni Meclis Başkanı en çok vekil çıkartan partinin olması gerekiyor. Fakat bu teamül zaman zaman işlemiyor.

Çünkü Meclis Başkan Yardımcılığı için teamül değil, iç tüzüğün belirttiği şartlar gerekiyor.

2018 yılında yapılan seçimlerin ardından UBP yine birinci parti gelerek 21 milletvekili çıkarmıştı. Fakat Cumhuriyet Meclisi Başkanlığına, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay seçilmişti.

9 Şubat 2018 tarihinde KKTC Cumhuriyet Meclisi'nde yapılan oylama sonucunda Meclis Başkanı seçildi. 18 Ocak 2021 tarihinde görevini Önder Sennaroğlu'na devretti.

Gruplar arası varılan mutabakat sonucu CTP Gazimağusa Milletvekili Teberrüken Uluçay Meclis Başkanlığı’na, UBP Milletvekili Zorlu Töre Meclis Başkan Yardımcılığı'na, Ünal Üstel de İdari Amirliğine aday gösterilerek seçilmişti.

Mutabakatın nedeni ise Meclis Başkan Yardımcılığı için Anayasa ve Meclis İç Tüzüü'nde bulunan ''hükümette olmayan ve grubu bulunan partinin aday göstermesi'' şartıydı. Nitekim CTP-DP-HP-TDP partileri 4'lü koalisyon hükümetini kurmuştu.

Bu durumda 2 milletvekiline sahip olan YDP'nin grubu bulunmadığından, muhalefet partisi olan UBP, Başkan Yardımcılığı için aday göstermek zorunda kalmıştı.

Hem Meclis Başkanlığı hem de Meclis Başkan Yardımcılığı'nın aynı partide olmaması için mutabakata varılarak Başkanlık CTP'ye verilmişti.

Uluçay ise, 50 sandalyesi bulunan Cumhuriyet Meclisinde kapalı oy yöntemiyle yapılan oylamada 40 kabul, 7 ret, 1 çekimser oy alarak Meclis Başkanı olmuştu.

MECLİS İÇ TÜZÜĞÜ NE DİYOR?

Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü’nün 10’uncu maddenin 4’üncü fıkrası gereğince Meclis Başkanı seçimi, aday göstermeye hak kazanan grup veya grupların öngördüğü adaylar arasından yapılır. Meclis Başkan Yardımcısı için hükümette görev almayan ve grubu bulunan Siyasal Partilerden, en fazla Milletvekiline sahip olan aday gösterebilir. Milletvekili sayısı eşit olan Siyasal Partilerin seçimde aldıkları oy oranı dikkate alınır. Hükümette görev almayan ve grubu bulunan bir Siyasal Parti bulunmaması halinde, konu Siyasal Parti gruplarının Başkanlık Divanında temsiline ilişkin kurallar çerçevesinde, Danışma Kurulunca karara bağlanır.

GİZLİ OYLAMA VE EN FAZLA 5 TUR...

Başkan ve Başkan Yardımcısı seçimi, ayrı ayrı, eş zamanlı seçimle ve gizli oyla yapılır. İlk dört oylamada, üye tamsayısının salt çoğunluğu aranır. Çekimser oylar oylamada dikkate alınmaz. Dördüncü oylamada da salt çoğunluk sağlanmazsa bu oylamada en çok oy alan iki Meclis Başkanı için beşinci kez oylama yapılır. Beşinci oylamada en fazla oy alan Meclis Başkanı olarak seçilmiş olur.

Bu kurallar 1 veya 2 Meclis Başkan Yardımcısı seçiminde de aynen uygulanır. 

*23 Ocak'ta gerçekleştirilen erken genel seçimi UBP,  yüzde 39,54 ile ilk sırada bitirmişti. CTP yüzde 32,4, Demokrat Parti (DP) yüzde 7,41, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) yüzde 6,39, Halkın Partisi (HP) yüzde 6,68 oy almıştı. 50 kişilik Cumhuriyet Meclisinde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 sandalye elde etti.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar