Akut hepatit hakkında rahatlatan açıklama

28 Nisan 2022

Güncelleme: 28 Nisan 2022

A
A

Sağlık Bakanlığı, ülkede herhangi bir akut hapatit vakaya rastlanmadığı açıklandı. Akut hepatit nedir?

ZgotmplZ

Sağlık Bakanlığı dünyada artan çocuklardaki akut hapatit vakalarıyla ilgili açıklama yaptı. Şuana kadar ülkede herhangi bir vakaya rastlanmadığı açıklandı.

Açıklamada şunlar belirtildi:

''Uluslararası sürveyans ağlarından takip ettiğimiz ve basında da yer aldığı üzere Ocak 2022 - 20 Nisan 2022 tarihleri arasında başta Birleşik Krallık olmak üzere Avrupa ülkelerinde özellikle 0- 16 yaş çocuklarda nedeni henüz netleşmemiş akut hepatit vakalarında artış saptanmıştır.

Ancak çoğu hastada adenovüris tip 41'in pozitif olduğu saptanmıştır. Bu hastaların çoğu 5 yaş altı olup ateş, kusma, ishal, sarılık şikayetleriyle başvurmuşlardır. Şu ana kadar izlenen kaybedilen hasta olmamıştır, çoğu hasta iyileşmiştir.

3 hastaya karaciğer nakli gerektiği bildirilmiştir. Şu ana kadar ülkemizde vaka saptanmamıştır. Bakanlığımız konuyu takip etmekte olup, ilerleyen günlerde gelişmeler kamuoyu ile paylaşacaktır.''

AKUT NEDİR?

Tıp bilimlerinde akut terimi ya “hızlı başlayan” ya da “kısa süreli” hastalıkları, bazen de her iki durumu birden tanımlamak için kullanır. Bu sıfat pek çok hastalığın tanımının bir parçasıdır ve bu yüzden bu hastalıkların isimlerinde yer alır. Örneğin akut lösemi ya da akut romatizmal Ateş gibi.

Akut terimi halk arasında sıklıkla “şiddetli” ya da “ciddi” terimleri ile karıştırılmaktadır. Akut terimi tamamen farklı bir anlam ifade eder ve bir hastalık akut olabilir ama şiddetli olması gerekmez.

GÜNEY’DE İLK VAKA

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Fileleftheros gazetesi bugünkü haberinde 4 buçuk yaşındaki kız çocuğunun etiyolojisi bilinmeyen akut hepatit vakası olduğunu, başvurdukları Makarios Hastanesi’nin yetkililerinin Avrupa’nın ilgili birimlerine bilgi verdiğini aktardı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar