4 doktor, 5 eczacıya ek tutukluluk, 1 sivil şahıs serbest

6 Ekim 2023

Güncelleme: 6 Ekim 2023

A
A

Sahte reçete  soruşturması kapsamında bugün Gazimağusa’da ve Lefkoşa'da 4 doktor, 5 eczacı ve 1 sivil şahıs mahkemeye çıkarıldı. Sivil şahıs teminata bağlanarak serbest bırakılırken, 9 sağlık çalışanının tutukluluk süreleri uzatıldı.

ZgotmplZ Pixabay

Sigorta reçeteleri üzerinden yapılan usulsüzlük ile ilgili 10 zanlı bugün bugün Gazimağusa ve Lefkoşa'da mahkemeye çıkarıldı.

GAZİMAĞUSA’DA BİR DOKTOR VE BİR ECZACIYA 5’ER GÜN EK TUTUKLULUK

Gazimağusa’da, sahte reçete soruşturması kapsamında 4 Ekim’de tutuklanarak haklarında birer gün tutukluluk kararı alınan Dr. T.O. ile  eczacı H.S. bugün Gazimağusa Kaza Mahkemesi'nde ikinci kez yargıç huzuruna çıkarıldı.

Tahkikat memuru polis çavuşu Mehmet Emin Doğan mahkemede dünkü şehadetini yineledi.  Doğan, tahkikatın devam ettiğini belirterek, zanlılar için  soruşturma maksatlı 5’er gün tutukluluk talep etti. Yargıç Aysu Çakan Alakan da talebi değerlendirerek, 5’er gün ek tutukluluk talebini onadı.

ÜÇ DOKTOR, 4 ECZACI VE BİR VATANDAŞ LEFKOŞA KAZA MAHKEMESİ’NE ÇIKARILDI

Sahte reçete soruşturması kapsamında dün tutuklanan doktor Ö.B. ile eczacı M.F., dün tutuklanan vatandaş N.S., 4 Ekim’de tutuklanan doktor H.B.U. ile eczacı H.K. ve 2 Ekim’de tutuklanan doktor S.T ile eczacılar Ö.T ve E.T. de bugün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.

Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç huzurunda görülen davalarda, polis çavuşu Mehmet Mannaş yeminli şehadet vererek bulguları aktardı.

DOKTOR Ö.B. İLE ECZACI M.F.’YE 3’ER GÜN TUTUKLULUK VERİLDİ

İlk olarak dün tutuklanarak bugün mahkemeye çıkarılan doktor Ö.B. ile eczacı M.F.’nin davası görüldü.

Davada, polis çavuşu Mehmet Mannaş, ocak-ağustos ayları arasında doktor Ö.B. tarafından 3 bin 37 reçete yazıldığının ve eczacı M.F.’nin eczanesinde yapılan aramada 8 adet kupürü kesik ilaç bulunduğunun ve sadece ağustos ayında bahse konu eczane tarafından Sosyal Sigortalar Dairesi’ne verilen reçetelerden 8’inin sahte olduğunun tespit edildiğini anlattı.

Konuyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü, dün geceden bugün mahkeme saatine kadar 22 kişinin ifadesinin alındığını ve emare olarak alınan bilgisayarlar ile cep telefonlarının inceleneceğini kaydeden Mannaş, zanlıların tahkikata ve emarelere etki edebileceğine işaret ederek, 2 zanlı hakkında 3’er gün tutukluluk talep etti. Duruşmada söz alan Savcı Hasan Boşnak da zanlılar hakkında 3 gün tutukluluk talep etti.

Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç de, zanlıların 3’er gün poliste tutuklu kalmalarını emretti.

DOKTOR H.B.U. İLE ECZACI H.K.YA 5'ER GÜN TUTUKLULUK

İkinci olarak 4 Ekim’de tutuklanan doktor H.B.U. ile eczacı H.K.’nin davası görüldü.

Polis çavuşu Mehmet Mannaş, zanlıların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda pek çok elektronik eşyanın incelenmek üzere emare olarak alındığını aktardı. Mannaş, eczacı H.K.’nin verdiği gönüllü ifadesinde doktor H.B.U.’ya reçete yazdırdığını ve bazı boş kupürleri reçete yazdığını kabul ettiğini belirtti.

Eczacı H.K.’nin ocak-ağustos ayları arasında bin 917 reçeteyi Sosyal Sigortalar'a gönderdiğini, bunların bin 901’inin doktor H.B.U. tarafından yazıldığını ve 67’sinin sahte olduğunu kaydeden Mannaş, ilaçların atılması ile ilgili olarak ise MOBESE kayıtlarının incelenmeye devam ettiğini söyledi. Mannaş, zanlıların tahkikata ve emarelere etki edebileceğine işaret ederek, 2 zanlı hakkında 5’er gün daha tutukluluk talep etti. Savcı Hasan Boşnak da zanlılar hakkında 5’er gün daha tutukluluk talep etti.

Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç, zanlıların 5’er gün daha poliste tutuklu kalmalarına karar verdi.

DOKTOR S.T. İLE ECZACILAR Ö.T. VE E.T.’3’ER GÜN TUTUKLULUK VERİLDİ

Ardından, 2 Ekim’de tutuklanan doktor S.T. ile eczacılar Ö.T. ve E.T.’nin davası görüldü.

Polis çavuşu Mehmet Mannaş, zanlıların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda pek çok elektronik eşyanın incelenmek üzere emare olarak alındığını söyledi.

Mannaş, Ö.T.’nin Serdarlı’daki eczanesi tarafından Sosyal Sigortalar'a temmuzda sunulan 306 reçete karşılığında 165 bin 603 TL ve ağustosta sunulan 389 reçete karşılığında 201 bin 856 TL para temin edildiğini anlattı. Bahse konu eczanenin 24 farklı doktor ile çalıştığını, ocak-ağustos ayları arasında toplam 6 bin 664 reçeteyi daireye verdiğini ve bunlardan 5 bin 768’inin doktor S.T. tarafından yazıldığının tespit edildiğini söyledi. Mannaş, Ö.T.’nin 14, E.T.’nin ise 32 reçetesinin sahte olduğunun tespit edildiğini de ekledi ve 3 zanlı hakkında 3’er gün daha tutukluluk talep etti. Savcı Hasan Boşnak da zanlılar hakkında 3’er gün daha tutukluluk talep etti.

Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç de, zanlıların 3’er gün poliste tutuklu kalmalarını emretti.

VATANDAŞ, TEMİNAT ŞARTI İLE SERBEST

Mahkemede son olarak dün tutuklanan vatandaş N.S.’nin davası görüldü. Polis Çavuşu Mehmet Mannaş, dün tutuklanan eczacı M.F.’nin eşi olduğunu belirttiği N.S.’nin, eşinin ağustos ayı içerisinde yazdığı ve sahte olduğu tespit edilen 8 reçetenin birinde imzası olduğunu aktardı. Polis, N.S‘nin imzanın kendisine ait olduğunu beyan ettiğini de ekledi ve teminatla serbest bırakılmasını talep etti. Savcı da zanlının yurt dışına çıkış yasağı konarak teminata bağlanmasını istedi.

Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç, zanlının davaları görüşülünceye kadar seyahat belgelerine el konularak yurt dışına çıkışının yasaklanmasına, haftada bir gün polise ispat-ı vücut ile 1 kefilin 500 bin TL kefalet senedi ve 50 bin TL nakdi teminat şartı ile serbest kalmasına karar verdi.


SORUŞTURMADA 27 KİŞİ TUTUKLANDI, 15'İ SERBEST BIRAKILDI

Sigorta reçeteleri üzerinden yapılan usulsüzlük ile ilgili 21-22 Eylül'de üç doktor ve üç eczacı, 23 Eylül'de iki doktor ve iki eczacının da aralarında olduğu 7 kişi, 26 Eylül'de bir eczacı ve bir vatandaş, 28 Eylül'de bir vatandaş, 29 Eylül'de bir eczacı, 2 Ekim'de iki eczacı ve bir doktor, 3 Ekim'de bir eczacı, 4 Ekim'de iki doktor ve bir eczacı ve 5 Ekim'de bir doktor, bir eczacı ve bir sivil tutuklanmıştı.

Soruşturma kapsamında 9'u doktor, 12'si eczacı ve 6'sı da farklı mesleklerden olmak üzere toplam 27 kişi tutuklandı.

Bugüne kadar 4 doktor, 5 eczacı ve 6 vatandaş ile birlikte tutuksuz yargılanmasına karar verilen zanlı sayısı ise 15'e yükseldi.

Soruşturmada şu anda 12 tutuklu zanlı bulunuyor.

ŞU ANA KADAR TOPLAM 7 AYRI YERDE KUPÜRSÜZ İLAÇLAR BULUNDU

Lefke bölgesinde, Gemikonağı'nda soruşturmanın hemen akabinde kupürü kesilmiş ilaç dolu 26 çöp torbası bulunmuştu.

Ardından, 28 Eylül'de Haspolat’ta bir çöpte 11 poşet, 29 Eylül'de Lefkoşa’da çöp konteyneri içinde üç büyük, iki küçük torba, 3 Ekim'de ise Dörtyol'da çöpte dağınık halde ve Türkeli köyünün Akdağ mevkisindeki su deposu yakınlarında 15 çöp poşeti kupürü kesilmiş ilaçlar bulunmuştu.

Son olarak 4 Ekim'de Gemikonağı’nda kupürleri kesilmiş bir çöp poşeti ilaç daha bulunmuştu.

NE OLMUŞTU?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sadık Gardiyanoğlu, 12 Eylül günü yaptığı açıklamada, reçete dolandırıcılığıyla ilgili Polis Genel Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulunduklarını duyurmuştu. Gardiyanoğlu, yılda 100 binden fazla reçetede yolsuzluğun söz konusu olduğunu kaydetmişti.

İddiaya göre, bazı serbest çalışan hekimlerin, bazı eczaneler ve ecza depolarıyla anlaşarak, KKTC'de ikamet etmeyen kişilerin adına reçete düzenledi. Fazla ilaç ve hastalıkla ilgisi olmayan ilaçları sigorta reçetelerine yazarak devlet milyonlarca lira zarara uğratıldı.

Vurgunun boyutunun 90 milyon TL'nin üzerinde olduğu belirtiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar