Hükümet geri adım attı: Somun ekmek 13,5 TL'ye yükseldi

5 Şubat 2024

Güncelleme: 5 Şubat 2024

A
A

Ekonomi Bakanı Olgun Amcaoğlu, daha önce Resmi Gazete'de yayımlanan 200 gramlık somun ekmek fiyatının 12 TL'den, 13.5 TL'ye yükselttiklerini açıkladı. KTAMS, kurumların itibarını işaret ederek istifaya çağırdı.

ZgotmplZ

Ekmek fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için, 2 Şubat Cuma günü, Ekonomi ve Enerji Bakanı, 1977 Mal ve Hizmetler (Düzenleme ve Denetim) Yasası'nın 4(1) (B) maddesinin verdiği yetkiyi kullanarak somun ekmek fiyatının en fazla 12 TL olması için emirname yayımlamıştı.

Ekmek Üreticileri, hükümetin aldığı ekmeğin azami satış fiyatının sabitlemesi kararını tanımadığı duyurarak, kararın "Rekabet Yasası kurallarına uymadığı" gerekçesiyle rakamları değiştirmeyeceklerini açıklamıştı.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, bugün Fırıncılar Birliği ile yaptıkları toplantıda 200 gramlık somun ekmek fiyatının 13.5 Türk Lirası olması konusunda uzlaşıya varıldığını açıkladı.

HÜKÜMET GERİ ADIM ATTI

Amcaoğlu, Fırıncılar Birliği ile yaptıkları teknik toplantılar sonucunda, sektörde yaşanan daralma ve diğer yapısal sorunları ele aldıklarını belirtti. Amcaoğlu toplantıda ayrıca unlu mamuller ve fırıncılık sektöründe giderek azalan pazar payını artırmak ve sektörün daha verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için bazı temel konularda iyileştirmeler yapılması ve bu yöntemle de ekmek fiyatının daha makul fiyatta tutulabilmesinin görüşüldüğünü açıkladı.

Toplantıların sonucunda bakanlığın 6 konuda teknik çalışmalar yapması ve en kısa sürede Fırıncılar Birliği ile paylaşmasına karar verildiğini kaydeden Amcaoğlu, 200 gr somun ekmek fiyatının da 13.5 TL olması kararında uzlaşıya varıldığını vurguladı.

KTAMS'TAN İSTİFA ÇAĞRISI

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS), hükümetin, ekmeğin azami satış fiyatının sabitlemesi kararına destek vererek, karara uymayanların denetlenmesini istedi.

KTAMS tarafından yapılan açıklamada, 

" Keyfi fiyat uygulamalarını denetleyip önleyemediği gibi yasaya dayanılarak alınan bir kararın uygulanmaması karşısında herhangi bir yaptırım uygulanmıyorsa bu durum hükümetin, ya acizliğinin ya da samimiyetsizliğinin göstergesidir. Zamlara karşı halkın korunması konusunda hükümet gerçekten kararlı ise otoritesini kullanıp alınan kararların uygulanmasını sağlamalı, aksi halde kurumların itibarını daha fazla erozyona uğratmadan istifa etmelidir." denildi.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar