Bir ihalesiz yakıt alımı daha: 14 bin açıklandı, 2 bin 300 ton alınıyor

6 Temmuz 2022

Güncelleme: 7 Temmuz 2022

A
A

Teknecik Elektrik Santrali'nde yakıt sıkıntısı nedeniyle Bakanlar Kurulu yine ihalesiz yakıt alımı için karar aldı. CTP ile HP ihalesiz alıma karşı dava açmıştı. İşte tüm ayrıntılar...

ZgotmplZ

Haber Merkezi : M. İrşad Esen

Maliye Bakanlığı'na bağlı Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'na (Kıb-Tek) elektrik üreten Teknecik Elektrik Santrali'nde yakıt sıkıntısı nedeniyle elektrik üretimi durma noktasına geldiğinden, pazar gününde beri ülke genelinde saatler süren kesintiler yaşanıyor.

Tüm bunlar yaşanırken Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Akyiğit, bugün yaptığı açıklamada yakıt sorunu nedeniyle yapılan dönüşümlü elektrik kesintilerinin dün akşam itibariyle sona erdiğini söyledi. Fakat kesintiler bugün de devam etti.

Akyiğit, ilk etapta Cuma gününe kadar yetmesi için İskenderun’dan 100 ton yakıt alımı yapıldığını dile getirdi, Perşembe günü adaya 14 bin ton yakıt geleceğini, tahliyenin ise Cuma sabahı başlayacağını açıkladı.

Akyiğit'in açıklamasının üzerinden saatler geçmeden ihalesiz şekilde yakıt alımı için karar alındı.

Alınan kararda Akyiğit'in iddia ettiği gibi 14 bin ton değil, sadece 2 bin 300 ton yakıtın alınması kararlaştırdı.

Kararda dikkat çeken detay ise daha önceki kararlarda yazılı olan ''Kamu İhale Yasası Kurallarının Altı Aylık Bir Süre İçin Uygulanmamasına İlişkin Yasa Gücünde Kararname kapsamında alınmasına'' cümlesinin olmayışı. Fakat ihaleyle alınacağı zaman da ''20/2016 sayılı Kamu İhale Yasası'nın 14'üncü maddesinin {1)'inci fıkrası uyarınca Merkezi İhale Komisyonu vasıtası ile uluslararası ihaleye çıkılabilmesi'' cümlesi yer alıyordu. ü

 Gösterilen tepkilerden dolayı alınan yeni kararda her iki detaya da yer verilmedi.

Kararda şu ifadeler kullanıldı:

''Bakanlar Kurulu, önergede belirtilenler ışığında, Merkezi İhale Komisyonu'nun 6.10.2021 tarih ve MIK 298/2021 sayılı kararına atfen, Sidereal Lines Ltd. ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu arasında 150,000 ± %10 m ton fuel oil temini ve taşınması için imzalanan sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi sebebiyle KIB-TEK'in yakıt ihtiyacı devam etmiş ülkede yaşanan elektrik kesintileri sosyal, ekonomik ve toplumsal sorunlara neden olduğundan, konunun ivedilik teşkil etmesi nedeniyle, Kıbrıs Türk halkının elektrik ihtiyacının kesintisiz karşılanmasının sağlanması ve bu konuda doğabilecek her türlü mağduriyetin engellenmesi amacıyla, Petrol Geri Kazanım Şirketi Ltd. (PETCO) isimli şirketin önergeye ekli 6.7.2022 tarihli teklifi çerçevesinde ihtiyaç duyulan 2,300 ± %10 ton akaryakıtın (fuel oil) Petrol Geri Kazanım Şirketi Ltd. (PETCO) isimli şirketten temin edilmesi ve taşınmasına karar verdi.''

İHALESİZ ALINABİLİYOR...

Hükümet, Kıb-Tek’e akaryakıt alımlarında 6 aylık süre ile Kamu İhale Yasası’nın uygulanmaması için yasa gücünde kararname hazırlamıştı. 20 Mayıs'ta Resmi Gazete'de yayımlanan kararname 1 Haziran’da yürürlüğe girmişti.

CTP İLE HP DAVA AÇMIŞTI

Halkın Partisi (HP), geçtiğimiz hafta ihalesiz yakıt alımının yapılmasının ardından, kamuyu zarara uğrattığı gerekçesiyle Maliye Bakanlığı aleyhinde geçtiğimiz hafta Polis Genel Müdürlüğü ve Sayıştay’a başvurmuştu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na (Kıb-Tek) altı ay süreyle ihalesiz akaryakıt alımı ve deniz taşımacılığı uygulamasına ara emri alınması ve yasa gücünde kararnamenin iptali için bugün Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.

NE OLMUŞTU

Teknecik Elektrik Santrali'nde yakıt sıkıntısı nedeniyle elektrik üretimi durma noktasına geldi.

Başbakan Üstel ise, yakıt sıkıntısı olmadığını basının konuyu abarttığını savundu. 

Yaklaşık 3 gündür ülke genelinde saatler süren kesintiler yaşanırken, kesintilerin devam etmesi bekleniyor.

Kıb-Tek'in bağlı olduğu Maliye Bakanı Sunat Atun, 10 gün izin alarak Suudi Arabistan'a hacca gitmesi ayrı bir tartışma konusu oldu.

Elektrik kesintilerine her kesimden tepki geliyor.

1 YILLIK İHTİYAÇ İÇİN KARAR ALINMIŞTI

Yaşanan yakıt sıkıntısı nedeniyle Bakanlar Kurulu 1 yıl yetecek miktarda yakıt almak için 2 gün önce harekete geçmişti. Yakıt alımı bu defa ihaleyle yapılacak.

Fakat ihalenin ne zaman gerçekleşeceği henüz belli değil.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar