"Kıbrıs Yunandır" sloganları eşliğinde Grivas eylemi: Parti bürolarına kundaklama girişimi

9 Aralık 2022

Güncelleme: 9 Aralık 2022

A
A

Rum Meclisi'nin aldığı EOKA'nın başı Grivas'ı "onurlandırmama" kararı sonrası ırkçı ELAM üyelerinin de aralarında olduğu sağ-milliyetçi kesim dün tepki için sokaktaydı. "Kıbrıs Yunandır" sloganları atılan eylem sırasında EDEK büroları hedef alındı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Temsilciler Meclisi'nin terör örgütü EOKA'nın kurucularından ve elebaşı Yorgos Grivas hakkında aldığı "vatan tarafından verilecek herhangi bir onura layık değildir" kararı, dün Güney Lefkoşa'da yüzlerce kişinin katılımıyla protesto edildi.

Rum basınına yansıyan haberlere göre, Grivas Digenis Vakfı'nın öncülüğünde Rum Meclisi önünde düzenlenen protesto eylemine EOKA Savaşçı Dernekleri ve ırkçı Ulusal Halk Cephesi (ELAM) üyelerinin de aralarında olduğu sağ-milliyetçi kesimden protestocular katıldı.

Ellerinde Grivas'ın fotoğrafı, Yunan bayrakları bulunan pankartlar taşıyan göstericiler "Kıbrıs Yunandır", "Grivas bizimle ve bize yol gösteriyor", "EOKA yine Kıbrıs'ta dağlarda" sloganları attı.

Polisin sıkı güvenlik önlemleri aldığı ve meclis binasının çevresine barikatlar kurduğu eylemin ardından şiddet olayları da yaşandı.

Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) büroları kundaklanmaya çalışıldı. Taşlarla camları kırılan EDEK bürolarına molotof ve meşaleler atıldığı, çıkan yangınların partililerce söndürüldüğü bildirildi. Bürolarda maddi hasar meydana geldi.

DİKO'nun merkez binasına da yürüyen eylemciler, parti aleyhinde sloganlar attı.

GRİVAS KARARI

Sol görüşlü Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) tarafından "7 Aralık Direniş Savaşçılarını Anma Günü" münasebetiyle Temsilciler Meclisi'ne "Demokratik Direnişle" paketi altında getirilen ve içinde terör örgütü EOKA'nın kurucularından ve elebaşı Yorgos Grivas aleyhinde "Vatan tarafından verilecek herhangi bir onura layık değildir." maddesi bulunan tasarı, önceki gün oy çokluğuyla (32 oyla) kabul edilmişti.

Temsilciler Meclisi'ndeki kararın alınmasında AKEL'e, Demokrat Parti (DİKO), Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) ve Demokratik Cephe'nin (DİPA) destek verdiği, muhafazakar-merkez sağ parti konumdaki Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) ile aşırı sağcı Ulusal Halk Cephesi (ELAM) üyelerinin tasarıya karşı oy kullandığı bildirilmişti.

Söz konusu "onurlandırmama" kararı, devlet bütçesinde Grivas ile ilgili anma, ziyaret, her türlü anıt inşası-bakımı ve benzeri etkinliklere ilişkin kalem ayrılmamasını da kapsıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar

İlginizi Çekebilir