Zeytin toplarken hapis cezasıyla karşı karşıya kalmayın

4 Kasım 2023

Güncelleme: 4 Kasım 2023

A
A

Eylül ayıyla birlikte ülkede zeytin hasadına başlanırken, izinsiz zeytin toplayanlarda da artış yaşanıyor. Şikayet olmadığı sürece bir sorun yok ancak aksi olursa zor durumda kalınabilir. Yasaya aykırı davrananları 1 aya kadar hapis cezası bekliyor.

ZgotmplZ MYK Haber

Kıbrıs’ta eylül başında başlayan ve yıl sonuna kadar devam eden zeytin hasadı sürüyor.

Kaymakamlıklar hasat tarihlerini çoktan açıkladı. Bu dönemde izinsiz zeytin toplayanlara da pek çok yerde rastlamak mümkün. Şikayet olmadığı takdirde bir sorun yok ancak aksi durumda zor durumda kalınabilir.

Ülkede zeytin, harnup, narenciye, hububat gibi tarım ürünlerinin toplaması ve taşınması yasayla düzenleniyor.

İlgili yasa ise İngiliz sömürge döneminden kalan ve günümüze kadar fazla değişikliğe uğrayamayan, 23 Eylül 1938 tarihli “Bölüm 76, Zeytin ve Başka Ürünler (Koruma)” Yasası.

Yasaya göre, ağaçtan ya da yere düşen zeytinlerin toplanma zamanı kaymakamlıklarca belirleniyor.

Belirlenen tarihin dışında zeytin toplayanlar ise suç işlemiş sayılıyor. Yasada öngörülen ceza, "bir aya kadar hapis cezası veya 5 Kıbrıs Lirası'na kadar para cezası ya da her iki ceza birden" olarak belirtiliyor.

Zeytin ağacının sahibi ya da sahibinin bilgisi dahilinde zeytin toplayacak kişilerin bölgedeki muhtarlığa önceden yazılı bildirimde bulunması da zorunlu. Yazılı bildirimde ise, toplanacak tahmini zeytin miktarı, ağacın mevkisi ve tarihinin belirtilmesi gerekiyor.

Yasaya göre, muhtarlıktan yazılı izin almadan, akşamları güneşin batışından sonraki bir saat ile sabahları güneşin doğuşundan önceki bir saat arasındaki süre içinde zeytin toplamak da yasak. Ayrıca benzer şekilde yazılı izin olmadan aynı zaman diliminde zeytinin nakledilmesi de suç.

TARIM DAİRESİ PRATİKTEKİ DURUMU ANLATTI

Yasa, zeytin toplamayı kurallara bağlıyor. Peki pratikte bu yasa nasıl işliyor?

MYK Haber, Tarım Dairesi'nden bu sorunun yanıtını aradı.

Verilen bilgiye göre, hasat tarihi dışında zeytin toplanması uygulamada en hassas nokta. Zeytin toplamak isteyenlerin muhakkak kaymakamlıklarca açıklanan hasat tarihlerine riayet etmesi gerekiyor.

Hasat dönemi başladığında ise ağaç sahibi ya da izin verdiği kişiler, muhtarlık iznine de gerek olmadan zeytin toplayabiliyor. Sıradan bir vatandaş bilinçli/bilinçsiz başkasına ait zeytinleri toplamaya kalkarsa ve şikayet yapılırsa polis devreye giriyor.

Tarım Dairesi yetkilileri,  zeytin toplayanların koçan ibraz edememesi durumunda ise iki yolun izlendiğini anlatıyor. Buna göre, Tarım Dairesi'nden fiyat alınarak, toplanan zeytinin bedeli belirlenip taraflar anlaşmaya gidebiliyor. Aksi durumda ise polis zeytin toplayanlara dava okuyor ve yasa işlemeye başlıyor.

Zeytin bahçeleri ve özel mülkiyetler dışındaki zeytin ağaçlarından da herkesin, hasat döneminde dilediği gibi zeytin toplamasında bir engel yok.

Ancak sahipsiz gibi görünse de özellikle park, yol kenarı gibi kamuya açık yerlerde bulunan ağaçlar da aslında sahipli. Belediyelere ait bu ağaçlardan -belediye şikayetçi olmazsa- herkes istediği gibi zeytin toplayabiliyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar