Yunan medyası, Geçitkale Havaalanı'nı ele aldı

4 Mart 2024

A
A

Yunanistan'da yayımlanan Ethnos Gazetesi, Türkiye'nin Geçitkale Havaalanı ile Suriye'nin kuzeyi, Libya ve Mısır çizgisinin kontrol edeceğini yazdı.

ZgotmplZ

Haber Merkezi

Ethnos Gazetesi, Türkiye'nin Mısır ile ilişkilerde attığı yeni adım, Somali ve Cibuti ile imzalanan anlaşmalar, Türk muharip uçağı KAAN ve Türkiye'nin Geçitkale'de kuracağı İHA-SİHA üssüne ilişkin bir haber yayımladı.

Haberde, Türkiye'nin şubat ayında yaptığı bu jeopolitik hamlelerin önemi vurgulandı.

Bu hamlelerin, Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Afrika yolunu açtığına işaret edilen haberde, Türkiye'nin Geçitkale'deki yeni yapılanma hamlesinin çok yönlü bir değişimin de habercisi olduğu kaydedildi.

Türkiye'nin yapacağı enerji hamleleri ve sondajları için Geçitkale'deki üssün büyük stratejik öneme sahip olduğu vurgulanan haberde, bu üs yapılanmasının, hava sahası aracılığıyla deniz alanlarını kontrol edecek bir mekanizma oluşturduğu aktarıldı.

Haberde, Türkiye'nin kıta sahanlığının İHA'larla korunması amacıyla Suriye'nin kuzeyi, Libya ve Mısır çizgisinin kontrolü için de bu üssün son derece önemli olduğu ifade edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in Türkiye'nin ilk milli uçak gemisi TCG Anadolu'nun ardından yeni bir uçak gemisi inşası için ön çalışmaları başlattığı belirtilen haberde, KAAN'ın bu yeni uçak gemisini iniş ve kalkış için kullanmasının öngörüldüğü kaydedildi.

Türkiye'nin Afrika'daki hamlelerine de değinilen haberde, Fransa'nın bölgede oluşturduğu boşluğun Türkiye tarafından doldurulduğuna ve bunun da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın 10 yılı aşkın süredir çizdiği stratejinin bir parçası olarak bir "mat" hamlesi olduğu belirtildi.

Haberde, Türkiye'nin Somali ve Cibuti ile imzaladığı anlaşmalara da değinilerek, bu çerçevede Türk deniz gücünün Kızıl Deniz, Aden Körfezi ve İran Körfezi'nde istikrarlı bir varlık edindiği vurgulandı.

GEÇİTKALE, TÜRKİYE'NİN YENİ NESİL ASKERİ ÜSSÜ OLDU

 

27 Şubat 2024 tarihinde Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda ''Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti arasında Geçitkale Havaalanının Tahsisi ve Kullanım Hakkının Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığına Verilmesine İlişkin Protokol (Onay) Yasa Tasarısı'' oy birliğiyle kabul edilerek onaylandı.

Geçitkale Askeri Havaalanı, Türk SİHA ve İHA’larına sürekli konuşlanacağı daimi hava üssü oldu.

Türkiye’nin, KKTC'de İHA ve SİHA üssü kurma kararı, 2019 yılında Libya ile yapılan deniz yetki alanlarını belirleme anlaşmasından sonra alındı.

16 Aralık 2019 tarihinde Dalaman’daki üssünden Kalkan Bayraktar TB-2 modeli silahlı insansız aracı, 5 saatlik bir uçuşun ardından KKTC’nin Geçitkale Askeri Hava Üssüne inmişti.

Havaalanına ilk İHA, 16 Aralık 2019 tarihinde inmişti.
 

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürekli SİHA ve İHA’ların üsleneceği bir üs olacağını söyledi.

Erdoğan, Geçitkale Askeri Havaalanı'na ''yeni bir isim'' verileceğini de açıklamıştı. 

KKTC’nin Ercan Havalimanı'nın adının, Kıbrıs Türklerinin Lideri Dr. Fazıl Küçük ile değiştirilmesi, 1974 şehidi Pilot Binbaşı Fehmi Ercan’ın adının da Geçitkale’ye verilmesi de gündeme gelmişti.

1974 sonrasında Türk savaş uçaklarının inebileceği NATO standartlarında bir havaalanı olarak inşa edilen, uzun yıllar hava sporları amacıyla kullanılan, küçük uçakların indiği Gecitkale Havaalanı'nda ilk SİHA ve İHA'ların gelmesinin ardından modernleştirme çalışmalarının başlayacağı açıklanmıştı.

Geçitkale Hava Üssü'nün SİHA üssü olmasının ardından Türkiye, KKTC'de, bir de savaş gemilerinin daimi olarak üsleneceği deniz üssü kurmak için çalışmalar yürütüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar