Yetiş ya Holguin...

11 Mart 2024

Güncelleme: 11 Mart 2024

A
A

Bu Memleket Bizim Platformu, görüşmelerin yeniden başlatılıp devam ettirilmesi için Holguin’e mektup verdi.

ZgotmplZ

Bu Memleket Bizim Platformu'na üye örgüt temsilcileri, Ledra Palace geçiş noktasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ı karşılayarak, mektup verdi.

Geçiş kapısında 11.30’da Holguin’in KKTC’ye geçişinde platformu temsilen Selma Eylem, görüşmelerin yeniden başlatılıp devam ettirilmesi ve çözüme ulaştırılması gerektiği yönündeki görüşleri ve kendisiyle görüşme talebini içeren mektubu Holguin’e takdim etti.

Geçiş noktasında toplanan ve aralarında bazı milletvekilleri, parti yetkilileri, sendika ve dernek başkanlarının da bulunduğu platform üyelerinin açtıkları pankartlarda 60 yıllık bölünmüşlüğe dikkat çekildi, “ortak vatan” vurgusu yapıldı.

Mektupta, adadaki toplumların çoğunluğunun BM kararları çerçevesinde federal bir çözümden yana olduğu ifade edilerek, Crans Montana sonrası dondurulan sürecin Guterres çerçevesi zemininde yeniden başlatılması ve elde edilen kazanımların ve ortak zeminin korunması görüşü savunuldu.

MEKTUPTA NE YAZIYOR?

"Sayın Cuellar,

‘Bu Memleket Bizim Platformu’, Kıbrıs’ta federal çözüm, barış, özgürlük, demokrasi, insan hakları, eşitlik, adalet için yıllardır birlikte, dayanışma içinde, ortak mücadeleyi sürdüren Kıbrıs’ın kuzeyinde yaklaşık otuz örgütten oluşan bir platformdur. Bu platform, Kıbrıs’ın bölünmesini ve bir parçasının veya tümünün başka ülkelerle birleşmesini reddetmekte, Birleşmiş Milletler gözetiminde devam eden görüşmelerde tarafların karşılıklı olarak üzerinde uzlaştığı parametreler çerçevesinde bağımsız, birleşik, federal Kıbrıs çözümüne ulaşmak için mücadele etmektedir.

Sayın Cuellar,

Bildiğiniz gibi, BM Genel Sekreteri, Güvenlik Konseyi'ne sunduğu son raporlarında, Kıbrıs’ta gelinen olumsuz koşullarla ve ilerleme kaydedilmesindeki zorluklarla ilgili endişelerini ortaya koymuştur. Ayrıca, liderlik düzeyindeki olumsuz atmosfere de dikkat çekmiştir. Ancak liderlik düzeyinde söz konusu olan özellikle, iki devletli veya konfederal çözüm söylemleriyle oluşan olumsuz durum, sivil toplum açısından gerçeği yansıtmamaktadır. Adamızdaki her iki toplumun çoğunluğu, BM kararları çerçevesinde, siyasi eşitliğe dayalı, iki toplumlu, iki bölgeli federal çözümden yanadır. Bu, yapılan araştırmalarla da ortaya konmuştur.

Bizler, 2017 Crans Montana’dan sonra dondurulan görüşmelerin Guterres çerçevesi zemininde yeniden başlatılması ve devam ettirilmesi, elde edilen kazanımların ve ortak zeminin korunması gerektiği görüşündeyiz. BM’nin de bu yönde çaba göstereceğine ve Kıbrıs’taki toplumların gerçek iradesini dikkate alacağına inanmaktayız. Bu çerçevede, platform olarak görüşlerimizi, federal çözüm, barış istencimizi bir kez daha sizin aracılığınızla BM’ye iletmek üzere, adamızı ziyarete geleceğiniz Mart ayında sizinle görüşmeyi talep ederiz. Yoğun programınıza rağmen zaman ayıracağınızı umut eder iyi çalışmalar dileriz."

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar