Yeni vatandaşlar 25 Haziran'da oy kullanamayacak

15 Mayıs 2023

Güncelleme: 15 Mayıs 2023

A
A

İçişleri Bakanı Öztürkler, vatandaşlık verilen 101 kişinin 25 Haziran seçimlerine oy kullanamayacağını belirtti.

ZgotmplZ

Bugün toplanan Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu'nda seçim yasaklarını 60 günden 30 güne düşüren “Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi” oy birliğiyle onaylanırken, yapılan istihdamlar ve verilen vatandaşlıklar tartışmalara neden oldu.

Öneri madde madde okunurken söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Gazimağusa Milletvekili Erkut Şahali, komitede oy birliği ile kabul edilen öneri ile amacın; seçim yasaklarından devlet hizmetinin aksamadan devamı ve KHK’nın çalışmalarını engellemeden çalışmalarına olanak sağlamak olduğunu kaydetti.  

Şahali, ancak yasada seçim yasaklarına işaret ederek, Meclis’ten 60 günlük yasakları iyi niyetle 30 güne indirdiklerini fakat “saf” olmadıklarını, yapılan istihdam ve yeni yurttaşları gördüklerini vurguladı.

Hükümete eleştirilerde bulunan ve seçim yasaklarına az bir süre kala yapılan istihdam ve yurttaşlıkların kabul edilemeyeceğini ifade eden Erkut Şahali, kabinenin de aslında bundan rahatsız olduğunu, “çıkan dumanlar” olduğunu, ancak bu yapılanların gereksiz olduğunu söyledi.

CTP'li Şahali, seçim yasaklarının kısaltılması konusunda ortaklık yaptıkları hükümetle hareket ederken, bu konuya da bir açıklık getirilmesinin önemine değindi, “Bizim uyuduğumuzu sanmayın, esas uyuyan sizsiniz, ülkeyi yönetirken biraz sorumluluk hissedin.” dedi.

ÖZTÜRKLER'DEN "OY KULLAMAYACAKLAR" AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler de, “Uyuttuğumuzu sanmıyorum.” diyerek, verilen vatandaşlıklarla ilgili sıkıntı varsa, yeni vatandaşların oy kullanamayacağına işaret etti.

Bunun üzerine Şahali’nin “Yapılan şık değildir.” diye yaptığı itiraza cevap veren Öztürkler, vatandaşlıkların tek tek Resmi Gazete'de yayımlandığını, ancak hemen seçmen olamayacaklarını, işlemlerin seçimlerden sonra yapılacağını, amacın UBP’ye avantaj sağlamak olmadığını, mağduriyet yaşayan insanların mağduriyetini gidermek olduğunu anlattı.

Bakanlar Kurulu, 101 kişinin KKTC yurttaşlığına alınması yönünde karar üretmiş, karar, 11 Mayıs tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Yorum Yap

Yorum yapabilmek için giriş yapmanız gerekmektedir.Giriş yapmak için tıklayınız.

Tüm Yorumlar